Didem Özel Tümer

Didem Özel Tümer

didem.tumer@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Geçen haftanın tartışma konularından biri, CHP heyetinin ‘Irak’ın kuzeyine’ gerçekleştirdiği ‘çalışma ziyareti’ydi. 3 günlük, kapsamlı bir ziyaretti. KDP Başkanı ve eski Bölgesel Yönetim Başkanı Mesud Barzani, Bölgesel Yönetim Başkanı Neçirvan Barzani, IKBY Başbakanı Mesrur Barzani başta olmak üzere KDP, KYB, Irak Türkmen Cephesi, Goran Hareketi ve Yezidi inanç önderleri ile görüşüldü.

BAYRAKLI PAYLAŞIM

CHP Parti Örgütü, Örgüt Yönetimleri ve Yurtdışı Örgütlenmelerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı’nın başkanlık ettiği 5 kişilik heyetin bu ziyaretinin daha bir süre tartışılacağı anlaşılıyor. Çünkü; Barzani ile aynı karede yer almasını eleştiren de oldu, CHP’nin geçmişte yaptığı bayrak göndermeli paylaşımları hatırlatarak ‘ne değişti?’ diye soran da. Ziyareti CHP’nin doğu masası faaliyeti ile birlikte değerlendirmek gerektiğini vurgulayarak, CHP’nin seçime doğru daha çok Kürt oyunu garantilemek gayreti içinde olduğunu öne süren de. Ayrıca ‘Türkmenlerin yüzüne nasıl baktınız?’ diye soran da oldu, ‘Nereden çıktı bu sürpriz?’ diye soran da. Özetle, ziyarete farklı gerekçelerle şüpheyle bakan ve eleştirenlerin sayısı az değildi.

Haberin Devamı

Tüm bu soruları toplayıp, Milliyet muhabiri Mehtap Gökdemir ile birlikte, heyete başkanlık eden Salıcı’ya sorduk. Salıcı örgütlerden sorumlu ama aynı zamanda TBMM Dışişleri Komisyonu üyesi. Ayrıca Salıcı, 2016’da CHP’nin Mısır’a gönderdiği heyette de yer almıştı. O dönem de, CHP’ye ‘darbecilerle görüştüğü’ eleştirisi yöneltilmişti. Şam’da Beşar Esad ile görüştüklerinde söylenenler de pek farklı değildi. Haberimizde, Salıcı’nın eleştirilere verdiği yanıtların ayrıntılarını okuyacaksınız. Benim bu ziyaret konusundaki notlarım ise şöyle:

HEYETTEKİ ÜYELER

- Salıcı, ziyaretin partinin Doğu Masası faaliyetlerinin devamı olmadığını söylüyor. Ancak heyette yer alan isimlerden birinin, aynı zamanda Doğu Masası için sahada görevlendirilen Parti Meclisi üyesi, Siirt eski il başkanı Nevaf Bilek olması bu şekilde yorum yapılmasına neden oluyor gibi.

Haberin Devamı

Diğer üyelere gelince...Genel Başkan Dış Politika Başdanışmanı Ünal Çeviköz, Dışişleri Komisyonu üyesi olmasının yanı sıra aynı zamanda eski Bağdat Büyükelçisi. Heyetin bir diğer üyesi olan Prof. Dr. Mehmet Hasan Eken de Kılıçdaroğlu’nun Başdanışmanı. Eken, aynı zamanda TEMAR (Türkiye Ekonomik ve Mali Araştırmalar Vakfı) Başkanı. Eken’in akademi kökenli bir finans uzmanı olmasının dışında, Mardin ile bağını hiç koparmamış, ilin dernek ve vakıflarında görev üstlenen, bölgeyi bilen bir kişi olduğu belirtiliyor. Heyetin beşinci üyesi ise parti çalışanı Enver Ömür Polat. Onun bu gezide bulunmasının nedeni, ziyaretin tüm ayrıntılarını kayıt altına almaktı. Polat’ın tuttuğu notlar, partinin hazırlayacağı raporda yer alacak ve o rapor Dışişleri Bakanlığı’na verilecek. 

- Salıcı, bu ziyaretin de tıpkı daha önceki benzerleri gibi ilgili tüm yerlere haber verilerek ve kayıt tutularak gerçekleştirildiğinin altını çizdi. Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin Bağdat Büyükelçiliği, Irak’ın Ankara Büyükelçiliği’inin önceden haberdar olduğunu belirtirken, “Erbil Başkonsolosluğumuz bize devlet adabına yakışır bir şekilde güvenlikle, lojistikle ilgili katkı sundu.” İBefadesini kullandı. Heyet, Erbil Başkonsolosu Hakan Karaçay ile de ayrıca görüşmüş.

Haberin Devamı

‘SIRADA SURİYE VAR’

- CHP Mısır ziyaretini gerçekleştirdiğinde de bir rapor hazırlamıştı, o da bakanlığa verilmişti. O ziyarette de CHP, dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu tarafından ‘darbeci’ olmakla suçlanmıştı. Salıcı o dönemki eleştirileri hatırlattıktan sonra, “Sonuç: Gelmiş olduğumuz noktada 8 sene kayıpla Mısır ile temas kurmak için özel görüşmeler yapılıyor. Türkiye’nin İsrail’e büyükelçi göndermesi gerektiğini söylüyoruz. İktidar görüşmeler yapıyor. Yarın öbür gün Suriye ile de yapacaklar, yapmak isteyecekler…” dedi.

- Ziyaretin zamanlaması için Salıcı, Irak’ta 10 Ekim’de gerçekleştirilecek seçimi hatırlatarak, “oradaki süreci daha doğru analiz etmek için şu anda gitmek daha uygun, daha doğruydu” ifadesini kullandı. Irak’ta yeni hükümet kurulduktan sonra, Bağdat’a da bir ziyaret yapılabileceğini söyledi.

- Salıcı, Erbil ziyaretinin ana gündeminin CHP’nin Ortadoğu Barış ve İşbirliği Teşkilatı (OBİT) önerisi olduğunu söyleyerek, son kurultayda resmileşen İkinci Yüzyıla Çağrı Beyannamesi’nin 13. maddesini işaret etti. OBİT konusunda ‘olumlu tepkiler’ aldıklarını belirtmekle yetindi. 

Bu aşamada Salıcı’nın işaret ettiği o maddeyi bir kez daha hatırlamakta fayda var:

‘OBİT KURULACAKTIR’

“Ortadoğu Barış ve İşbirliği Teşkilatı” kurulacaktır.

Akılcı, barışçıl ve gerçekçilikten sapmayan, uluslararası hukuka ve meşruiyete önem veren bir dış politika izlenecektir.

Ayrıca, bölge merkezli dış politika yaklaşımından yola çıkarak, kurucu üyelerinin İran, Irak, Suriye ve Türkiye’nin olacağı ve bölgemizde huzur, barış ve istikrar oluşturmayı hedefleyen “Ortadoğu Barış ve İşbirliği Teşkilatı” (OBİT) kurulacaktır.”

Bu maddeden yola çıkarak, daha önce birden fazla kez Suriye’ye giden, Esad ile de görüşen CHP’nin, Irak’ın ardından bir sonraki durağı OBİT’i anlatmak üzere İran olabilir mi acaba?