Nüfus meselesine bir de buradan bakın

8 Temmuz 2024

Geçen hafta AK Parti’de düzenlenen “Nüfus Dinamikleri Riskler, Uluslararası Uygulamalar, Politika Önerileri Çalıştayı”ndan notlar aktarırken Kadın Kolları Başkanı ve Düzce milletvekili Ayşe Keşir’in “Doğurganlık hızı konusu ulusal güvenlik konusudur” sözünü öne çıkarmıştım.

Bazıları konuya bu şekilde yaklaşılmasını iddialı buluyor olabilir. Oysa bir ülkede emekli olabilme yaşından, emekli maaşlarının düzeyine ve ödenmesine, sağlık ve sosyal hizmet sunumundan, ekonomik gelişmişliğe ve hatta ülke savunmasına kadar uzanan bir çok konuda istikrarlı nüfus artışının ve işgücüne katılımın önemi yok mu? Bugün bazı ülkelerde 65 yaşın üzerindeki nüfusun çalışmak zorunda kalmasında sosyal güvenlik sisteminin yeterince kapsayıcı olmaması da etkili.

Bir önceki yazıyı dünyanın en kalabalık nüfusuna sahip ülkelerinden ve yıllarca tek çocuk politikası uygulayan Çin’in bile artık üç çocuk politikasına yöneldiğini söyleyerek bitirmiştim. Meseleye

Yazının Devamı

Keşir: Doğurganlık hızı ulusal güvenlik meselesi

3 Temmuz 2024

TÜİK verilerine göre Türkiye’de doğurganlık hızı 2023’te 1,51’e gerileyerek nüfus yenilenme eşik değeri olan 2,1’in altına düştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan bu sonucu “endişe verici” olarak nitelendirdi ve “Açık söylüyorum, Türkiye açısından varoluşsal bir tehdittir, bir felakettir. Bu konuda yeni uygulamaları devreye alacağız” dedi. Doğurganlık hızındaki düşüş, kadınların doğuma teşvik edilmesine ideolojik ve karikatürize ederek yaklaşanlar bir kenara bırakıldığında, sosyoloji, nüfus bilimi, sağlık, çalışma yaşamı uzmanlarına kulak verildiğinde bir çok açıdan tehlike ihtiva ediyor. 

AK Parti’de konuya ilişkin bir dizi çalışma deyim yerindeyse seferberlik anlayışıyla başladı. Geçtiğimiz günlerde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, çalışmaya ilişkin AK Parti strateji ekibine bir sunum yaptı. Parti Kadın Kolları da pazartesi günü “Nüfus Dinamikleri Riskler, Uluslararası Uygulamalar, Politika Önerileri Çalıştayı” düzenledi. Kadın

Yazının Devamı

'Münazaranın kazananı olduk'

1 Temmuz 2024

ABD Başkanlık seçiminin ilk münazarası sırasında yayınlanan ve büyük ilgi gören İstanbul reklamları, X’de 6.2 milyon yabancı, Türkiye’de de yaklaşık 11 milyon etkileşim aldı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Bu yıl ABD’den 1 milyon 550 bin ziyaretçi bekliyoruz” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Van Kültür Yolu Festivali’nin açılışında buluştuk ve ABD Başkanlık seçiminin ilk münazarası sırasında yayınlanmasıyla dikkat çeken İstanbul reklamlarının hikayesini dinledik. Reklam kampanyası X’de toplam 6 milyon 221 bin 310 yabancı etkileşim, Türkiye’de ise 10 milyon 750 bin 304 etkileşim aldı. Ersoy, hem kampanyanın geçmişini ve bundan sonrasını hem de Türkiye’ye en çok Alman turisti getiren Avrupa’nın en büyük üçüncü tur şirketi FTI’ın iflasına bağlı olarak 25 bin bin kişinin tahliyesi sürecinin nasıl yönetildiğini anlattı. Ersoy özetle şunları söyledi:

- 100 İLANLIK PAKETİN 3’Ü GÖRÜLDÜ: Dört

Yazının Devamı

Marazlar, tuzu kurular ve gürültücüler

26 Haziran 2024

AK Parti 31 Mart seçimlerinin önüne koyduğu tabloyu bu hafta sonu da belediye başkanları ile yapacağı kampla değerlendirecek. Öte yandan Rize ve Adıyaman il başkanlarının görevlerinden ayrılmalarının ardından Osmaniye, Kastamonu, Zonguldak, Afyonkarahisar, Gaziantep, Erzincan il başkanlıklarında da değişikliğe gidildi. Kongrelerden önce gerçekleşen bu değişimler konusunda iki nokta not edilebilir. Birincisi AK Parti’nin sadece kaybettiği illerde teşkilat değişikliğine gitmediği görülüyor. Gaziantep ve Rize buna örnek olarak verilebilir, parti her iki ili de kazandı ama il başkanlarını değiştirdi. İkincisi, parti içi değerlendirmelerin sonucunda atanan yeni isimlerle kongre sürecinin de olabildiğince tartışmasız ve sağlıklı şekilde yürütülmesinin gözetildiği.

Bürokraside de benzer bir durum var. Örneğin, Devlet Denetleme Kurulu Başkanlığı görevini 9 yıldır sürdüren Yunus Arıncı, Takasbank Genel Müdürlüğüne kaydırılırken yerine Salih Tanrıkulu atandı. Tanrıkulu için FETÖ’yü en iyi bilen isimlerden biri denilebilir

Yazının Devamı

Yüksek siyaset tasarımcıları

24 Haziran 2024

Bayramda siyasetten uzaklaşabilmeyi başaranlar belki kaçırmıştır. Nur gibi bir “Ekrem İmamoğlu ile Kemal Kılıçdaroğlu Özgür Özel’e karşı ittifak yapacak” tartışmamız oldu. Kılıçdaroğlu’nun kasım ayındaki kurultaydan bu yana kendisiyle ilişkisini normalleştirmek için açık irade beyanında bulunan İmamoğlu’na koyduğu mesafe gün gibi ortadayken, iş ne ara Özel’e karşı “ortak rahatsızlık” ittifakına dönüştü orasını tam anlayamadım. Olur ya, gözden kaçırdığımız bir şey mi var diye sağı solu yoklamadan da edemedim.

Siyasete ve siyasetçiye dair kesin ve keskin cümle kurmamayı tercih ederim. Çünkü dünün ayrık otlarının bir araya gelip başta çiçek tacı gibi şekil alabildiklerini de görmüşlüğümüz var.

Bugün için söyleyebileceğim ise şu; Kılıçdaroğlu’nun yanından hiçbir zaman ayrılmayan ve siyasetini her ne olursa olsun onunla sürdürecekler var. Aynı zamanda karşı kıyıya bir geçip, umduğunu bulamayıp, dönenler de var. Sayıları

Yazının Devamı

'AB’yi sorgulayan kesim genişliyor'

11 Haziran 2024

AP seçim sonuçlarını değerlendiren Sırakaya marjinal ve aşırı siyasi partilerin oylarını arttırdığını vurgulayarak “Bu partiler yalnızca göçmen karşıtlığı üzerinden mi oy topluyor? Hayır. Bunlar aynı zamanda AB karşıtlığı olan ülkeler. Bunun kuruluş felsefesine de ciddi anlamda bir tehdit olduğu düşüncesi içerisindeyim” dedi.

AP seçim sonuçlarını AK Parti Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Zafer Sırakaya ile konuştuk. Sırakaya Almanya’da doğmuş büyümüş, Avrupalı Türk Demokratlar Birliği’nin (UETD)hem kurucusu olmuş hem de başkanlığını yürütmüş bir isim. Sırakaya, AK Parti Brüksel Temsilciliği’nde de başkanlık görevinde bulundu. AP’yi de, yine partisinin üyesi olduğu Avrupalı Muhafazakarlar ve Reformistler İttifakı’nda (AECR) Yönetim Kurulu üyeliği ve Genel Başkan Yardımcılığı görevlerinde bulunduğu, aynı zamanda halen yürüttüğü görevi dolayısıyla yakından izliyor. AP seçim sonuçlarına ilişkin Sırakaya özetle şunları söyledi:

ANA AKIM

Yazının Devamı

Normalleşmenin sınırları ve lades

10 Haziran 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in görüşmesinin üzerinden 1 ay 10 gün geçti. Seçimin üzerinden ise 2 ay 10 gün. Erdoğan görüşmenin ardından yumuşama ifadesini kullandı. Özel ise “yumuşama falan değil normalleşme” diyor. Fark etmez. İkisi de bir önceki dönemin sert ya da anormal olduğunun kabulü demektir.

Geçen sürede olan bitene, özellikle de Hakkari Belediyesi’ne kayyum atanmasına bakarak “bu mu normalleşme?”, “hani normalleşme?” diyenler var. DEM Partililere göre Kobani Davası’nda çıkan mahkumiyet kararlarının üzerine gelen kayyum meselesi “Kürtlerden azade bir normalleşme”nin kanıtı. Başkalarına göre, Osman Kavala’nın yeniden yargılanma başvurusunun kabul edilmemesi normalleşmeye niyet olmadığının göstergesi. “Geçen sürede ne oldu, sadece 28 Şubat mahkumları affedildi, bu mu yani?” diyenler var. Teşbihte hata olmaz denir, transatlantikten zodyak bot manevrası bekleniyor.

Yumuşama/normalleşmenin içini herkes

Yazının Devamı

Ankara söze değil, eyleme bakıyor

5 Haziran 2024

Terör örgütü PYD/YPG 11 Haziran’da Suriye’nin kuzeyinde yerel seçim adı altında, meşruiyet arayışına yönelik bir başka girişimi hayata geçirme çabasında. Buna ilk kez yeltenmiyor. 2017’de 3 kantonda denedi. Hedefi önce sözde bir yerel seçim yapmak, ardından genel seçimle sürdürmekti. O dönem Türkiye’nin düzenlediği harekatlar hedefini akamete uğrattı. Örgüt geçen aralık ayında bu kez Toplumsal Sözleşme adı altında bir anayasa girişiminde bulundu. Türkiye ona da tepki gösterdi. Şimdi şansını 7 kantonda denemeyi planlıyor. PYD/YPG/PKK fiili durum yaratarak ortaya bir Kürt devleti çıkarmaya çalışıyor.

Suriye’deki Arap aşiretleri de, örgütün ABD desteği ile kurduğu SDG çatısının dışında kalan karşıt düzlemdeki Suriye Kürt Ulusal Konseyi ( SKUK-ENKS) de girişimi boykot ediyor. Örgüt kendi istediği sonuca göre bir süreç dizayn etmiş durumda. Kimin oy kullanacağı da, kimin seçime katılabileceği de tamamen PYD’nin kontrolünde. Kürtlerin

Yazının Devamı