Dilek Gappi

Dilek Gappi

dilek.gappi@dogangazetecilik.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

İzmir’in renkli siması Necip Kalkan’ın yerine İzmir Ticaret Odası Meclis Başkanlığı koltuğuna kimin oturacağı yaklaşık üç hafta süren yoğun kulis temposunun ardından belli oldu.
Yarışı Selami Özpoyraz kazandı.
Sürpriz olan seçimi kazanması değil, 85 oy alarak diğer adaylarla arasında kapanması güç bir fark oluşturmasıydı.
Evet Özpoyraz’ın kazanması seçim öncesi görüştüğüm birçok meclis üyesi tarafından da dile getiriliyordu. Ancak seçime dakikalar kala Muzaffer Azrak çekildiği halde kalan 7 adayla, “bol adaylı” seçimde alınan oyların birbirine daha yakın olması bekleniyordu.
Özellikle Ertan Soydan ve İlhan Açan seçimin güçlü isimleri arasında görülüyordu. Onlar Özpoyraz’ı hemen arkadan takip eden isimler oldular ancak ummadıkları kadar açık ara farkla...
Selami Özpoyraz’ın arayı bu kadar açmasında öncelikli iki etki vardı. İlki yönetim kurulunun kendi içinden aday göstermeme prensip kararı alması, diğeri ise Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş’ın başından beri Selami Özpoyraz’a daha sıcak baktığının tahmin edilmesiydi.
* * *
Seçime dakikalar kala, Demirtaş’ın gönlünden Poyraz’ın geçtiğine yönelik kulisler yoğunlaşmaya başladı.
Ancak bu iki etkenin yanı sıra İzmir Ticaret Odası’nda 66. Motorlu Taşıtlar Bakım ve Onarım Grubu Meslek komitesinden Meclis Üyesi olan Özpoyraz’ın her kesimle kurmaya özen gösterdiği başarılı diyoloğun da etkisinden söz etmek gerekiyor.
Yaklaşık 2,5 yıl önce İTO seçimlerinde Ekrem Demirtaş’ın karşısında aynı sektör grubundan arkadaşı Alaaddin Yüksel’i desteklemesine karşın seçimlerden sonra Özpoyraz; Demirtaş, Yönetim Kurulu ve Meclis üyeleriyle iyi ilişkiler kurdu. Hatta Necip Kalkan’ın istifasının ardından ilk günlerde ortaya çıkan kulislerde yönetime muhalif grup içinde gösterilmesine Selami Özpoyraz, net bir dille itiraz ediyor, “Oda’da artık Ekrem Bey ve muhalifleri gibi bir tanımlamayı” doğru bulmadığını özellikle vurguluyordu.
* * *
Selami Özpoyraz’a karşı yarışan adaylar, bu farkı beklemediklerini gizlemediler. Seçimin ardından başlayan Meclis toplantısını beklemeden birçok adayın İTO’dan ayrılması da dikkat çekiyordu.
Ancak koltuğuna aday olanların sayısını duydukça kendisi de şaşıran Necip Kalkan’ın, “Meclis başkanı salt çoğunlukla seçilmeli” isteği daha seçim başlayıncaya kadar ‘güzel fakat zor temenni’ olarak görülürken, Özpoyraz’ın aldığı oy, kullanılan 178 oya karşı ‘salt çoğunluk havası estirdi.
Bu da 2012 Ekim ya da Kasım ayında yapılması muhtemel seçimlere karşı hem Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş’ın hem de yeni Meclis Başkanı Selami Özpoyraz’ın elini oldukça rahatlatacaktır.
Ayrıca bir sinyal daha var ki, şimdiden kendini gösteriyor. Meclis Başkanlığı’na aday olanlar iki denklemi bir arada yapıyor, “Beni desteklerseniz ben de gelecek yönetim seçiminde sizin adayınızı desteklerim” denklemleri kuruluyordu.
Şimdiden alınan oylar gösterdi ki Demirtaş imzası olmadan kurulan denklemlerin hayata geçmesi çok da kolay olmayacak.

ESİAD’a Akgerman vizyonu

İzmir’de bir seçimde Ege Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ESİAD)’da gerçekleşti. Onların heyecanı farklıydı. Tek adaylı listede başkan yaklaşık altı aydır belliydi. Zaten ESİAD gelenekleri gereği başkanı önceden belirleyerek ona birlikte çalışacağı yönetim kurulunu saptamak için zaman yaratıyor.
Bu kez de öyle oldu. İzmir, Ege hatta TÜSİAD kanalıyla ülkenin yakından tanıdığı isim Bülent Akgerman artık ESİAD’ın yeni başkanı.
Akgerman oldukça sosyal, birçok sivil toplum örgütünde görev yapan sevilen, hareketli ve vizyon sahibi birisi. Yeni dönemde ESİAD’ın sesinin sık ve başarılı organizasyonlarla duyulacağını şimdiden düşünmek mümkün. Akgerman kendisine, İzmir işdünyasının genç, başarılı kabul edilen isimleriyle yeni bir yönetim kurulu oluşturdu. Bu nedenle beklentiler yüksek ve ötesini zaman gösterecek.
Akgerman’lı dönem başlarken, Sıtkı Şükürer’li ESİAD sürecinin farkını ise bir kez daha ortaya koymak gerekiyor. Bazı görüşlerine itirazlar yükselse de Şükürer, ESİAD’a yakışan bir başkanlık süreci geçirdi. Bugüne kadar ‘ekonomi politikaları dışında etliye sütlüye bulaşmayalım’ havasındaki ESİAD’da her biri kesinlikle sivil manifesto kabul edilecek fikirler ortaya koydu.
İdeal demokrasi kavramını cesur bir dille paylaştı.
Yeni yönetim, yeni ideallere doğru yol alırken, Şükerer’li dönem, ESİAD’a farklı kimlik kazandıran bir dönem olarak anılacaktır.