Dr. Demet Erciyes

Dr. Demet Erciyes

demeterciyes@yahoo.com

Tüm Yazıları

Orta yaşlarda kemik yapımı yıkıma eşittir. İlerleyen yaşlarda ise yıkım, yapımdan daha fazla olur ve buna bağlı olarak kemik kitlesi zamanla azalır

Gözenekli kemik anlamına gelen osteoporoz hastalığı en sık kadınlarda ve menopoz sonrası görülür gibi sanılsa da erkeklerde de karşımıza çıkabilir. Bu süreçte mineral içeriği azalan kemikler kolayca kırılır hale gelir. En fazla omurga kemiği, kalça kemiği, el bilek kemikleri etkilenir, zaten kırıklar da en sık bu kemiklerde olur. Zamanla boy kısalır, kamburlaşma gerçekleşir, sırt ağrıları başlar. Hatta yüzde bile kemik erimesine bağlı bir takım değişiklikler olup yüz ifadesini değiştirebilir. Şakak bölgesi ve elmacık kemikleri üzerindeki kemik yapısında azalma ile göz etrafı ve göz kapakları düşük gözükür. Yüz daha sarkık hal alır. Gençleşme amacıyla yapılan dolgular kırışıklıkları açmakla birlikte bu boşlukları da doldurmak içindir. İşte gördüğünüz gibi kemik erimesi sağlığımızı etkileyip kırıklara, ağrılara, kemik zayıflığı ile beraber hareket zorluklarına yol açtığı gibi yaşlanma belirtileriyle beraber güzel ve dinç görünmemizde de büyük oranda etkilidir.Kemik oluşumu için gerekli iki temel mineral, kalsiyum ve fosfattır. Yaşam boyunca kemik dokusu her gün bir miktar yıkılır ve yapılır yani yenilenir. Bu yenilenme çocuklarda ve gençlerde yapım lehine daha hızlıdır.

Haberin Devamı

Orta yaşlarda kemik yapımı yıkıma eşittir. İlerleyen yaşlarda ise yıkım, yapımdan daha fazla olur ve buna bağlı olarak kemik kitlesi zamanla azalır.

KEMİĞİMİZİ ERİTEN SEBEPLER

Kemik yıkımını artıran nedenler

Bazı hormon hastalıkları kemik yıkımını artırabilir. Bunlar arasında bir tür guatr olan ve tiroid bezinin fazla çalışmasıyla seyreden hipertiroidi hastalığı ve tiroide komşu olan özellikle kemik üzerine etkili paratiroid bezinin fazla çalışması şeklinde olan hiperparatiroidi hastalığı, diyabet yani şeker hastalığı, halk arasında aydede yüzü olarak da bilinen Cushing hastalığı, cinsiyet hormonları azlığıyla olan hastalıkları sayabiliriz. Kadınlarda menopoz bir hastalık değildir ancak bazı hormonal değişiklikler nedeniyle kemik erimesinin en önemli sebeplerindendir. Erken menopoza girmek bu riski önemli derecede artırır. Herhangi bir sebeple yumurtalıkların alınması da östrojen eksikliğine sebep olarak kemik erimesini kolaylaştırır. Lenf bezlerinin büyümesiyle seyreden bazı kan hastalıkları da kemik erimesine yol açabilir. Genetik olarak geçen bazı bağ dokusu hastalıkları, vücutta fosfat, protein eksikliği ile seyreden bazı metabolizma hastalıkları da kemik erimesine sebep olur. Son zamanlarda çok konuşulan ve gluten enteropatisi olarak bilinen çölyak hastalığı da kemiklerin zayıflamasıyla seyreden genetik bir hastalıktır. Ayrıca Asya ırkı ve sarışın beyaz ırkta olan kişiler de genetik olarak osteoporoza daha yatkındır.

Haberin Devamı

Kullandığımız bazı ilaçlar da kemik dokusunun zayıflamasına neden olabilir. Buna örnek kortizon, antikoagulan olarak adlandırılan kan sulandırıcı ilaçlar, sara ilaçları, kemoterapi olarak kullanılan kullanılan kanser ilaçları, guatr ilaçları, mide ilaçları, antidepresan ve psikiyatri ilaçları sayılabilir. Uzun süre hareketsiz kalmak, bağırsaklardaki emilim bozuklukları, böbrek ve karaciğer hastalıkları, bazı romatizmal hastalıklar, akciğerlerde kronik tıkayıcı hava yolu hastalığı, mide ameliyatı ve organ nakli olmak kemik erimesine zemin hazırlayabilir. Yanlış ve yetersiz beslenme, kalsiyum, magnezyum, potasyum gibi elektrolitlerin yetersizliği, D vitamini eksikliği, güneşten uzak yaşamak, radyasyon tedavisi, sigara, alkol kullanımı da bu listeye eklenebilir. Diyette alınan tuz miktarının fazlalığı, idrar kalsiyumunun geri emilimini bozup kalsiyum kaybına neden olur. Bu nedenle hipertansiyon için tuza dikkat ederken kemiklerimize de olumsuz etkisi olduğunu bilmeliyiz.