Dr. Demet Erciyes

Dr. Demet Erciyes

demeterciyes@yahoo.com

Tüm Yazıları

Stresin sebebinden çok sonucu bizi üzer. Neden stresli olduğumuzdan çok sonucunda başımıza açtığı dertlerle uğraşırız.

Tıpta birçok hastalığın temel sebeplerinden biri olan stres günlük yaşantımızda da sürekli peşimizi bırakmayan bir baş derdi gibidir. Basit hastalıklardan kronik ve tedavi edilemez sorunlara kadar gidebildiği gibi insanları, kendilerine ve başkalarına şiddetli zarar verdirecek cinayetler ve intiharlara kadar götürebilir. İşte bu noktada stresin sebebinden çok sonucu bizi üzer. Neden stresli olduğumuzdan çok sonucunda başımıza açtığı dertlerle uğraşırız. Sebebinin zerre kadar değeri yoktur artık. Sonunda bu değersiz sebep için hayatı böyle zehir etmeye değer miydi diye düşünürüz. Amaç bu aşamaya gelmeden bu bilince ulaşabilmek olmalı. Stres düşük dozlarda iken çok işimize yarasa da kararını tutturmak oldukça zordur.

Haberin Devamı

Etkileri az çok bilinir

Stresin sebebinden çok sebep oldukları önemli

Stresin kalbe etkileri az çok herkes tarafından bilinir. Ancak damar tıkanıklığı olmadan enfarktüs ve devamında kalp yetersizliği yapabileceğini düşünmek zordur. İlk kez 1990 yılında Japonya’da tanımlanan bu sendroma hastalığın kalbe yaptığı etki yüzünden görüntüsünün çok benzemesinden dolayı Japonca’da ahtapot yakalamak için kullanılan boynu dar gövdesi geniş, balon şeklinde kap anlamına gelen Takotsubo adı verilmiştir. Tıp literatüründe kırık kalpler sendromu olarak da tanınan hastalık erkeklere kıyasla kadınlarda daha sık görülür ve sıklıkla da 50 yaş üzerinde rastlanır.

Belirtiler stres ve üzüntüyü takiben aniden başlar. Nefes darlığı ve göğüs ağrısı kalp krizine benzer özellikleri taşır. Bu korkuyla acil servise giden hastada EKG değişiklikleri gözlenir. Kanda kalp krizi esnasında yükselen enzim tespit edilir. Ekokardiyografide kasılma bozukluğu ve hastalığın adını aldığı görüntü tespit edilir.

Mutlaka ciddiye alınmalı

Buraya kadar olay tipik kalp enfarktüsü olarak tanımlanacakken koroner anjiyografi yapıldığında damarların açık olduğu gözlenir. Bazı vakalarda hastalık ağır seyredebildiği gibi sıklıkla olaydan birkaç hafta geçtikten sonra tamamen bir düzelme gözlenebilir. Takotsubo sendromu tıpkı bir kalp krizi gibi mutlaka ciddiye alınmalı kardiyolojik takip ile hasta izlenmeli stres faktörünün ortadan kaldırılmasına çalışmalıdır. Stresin insanı getirebileceği noktalar daha çok çeşitli olabilir. Bir sonraki yazımda stresin kendisiyle baş etmenin yollarından bahsedeceğim.