Dr. Emin Yeğinboy

Dr. Emin Yeğinboy

yeginboy@gmail.com

Tüm Yazıları

Tunus asıllı Fransız yönetmen Abdellatif Kechiche filmleri bir şekilde tartışma yaratıyor. Lezbiyen bir aşk öyküsünü anlattığı ‘Mavi, En Sıcak Renktir’le Cannes’da Altın Palmiye ödülü kazandığında, bir kesim uzun sevişme sahnelerindeki yaklaşımının, erkek bakışını temsil ettiğini iddia etmişti. Filmin kadın oyuncuları, başta Lea Séydoux olmak üzere, bu iddiaları kısmen onaylamışlardı. Diğer bir kesim ise filmi cesur, anlamlı ve estetik bulmuştu. Yeni filmi ‘Kısmet, Sevgilim: İlk Şarkı’da bir kez daha, kadın cinselliğini ön planda işleyen öykü anlatıyor. Fransa’nın güneyinde bir sahil kasabasında, yaz tatilinde bir araya gelmiş bir grup gencin, aşklarını, kalp kırıklıklarını, sevişmelerini, eğlenmelerini, yetişkinlerle olan ilişkilerini bir nevi belgeselci üslubuyla anlatıyor. Bunu yaparken bikinili bedenleri, diskoda müzik ritmiyle sallanan kalçaları, arzulu bakışları, ateşli sevişmeleri fetişist bir saplantı gibi, uzun sekanslarla gösteriyor.

Haberin Devamı

90’lı yılların başı, yer Fransa’nın güneyindeki Sete sahil kasabası. Öykünün merkezindeki genç adam Amin (Shain Boumedine), Paris’e tıp eğitimi için gitmiş, fakat sonradan senaryo yazmayı tercih etmiş. Sanata meraklı, yazın ortasında karanlık bir odada Eisenstein filmleri seyredebilecek kadar sinefil, çevresinde akan renkli hayatı tam içine girmeden, kenardan gözlemliyor. Yakışıklılığıyla kadınların ilgisini çekse de mesafeli ve temkinli. Çevresinde aşktan önce seksin yaşandığı ilişkiler akıp gidiyor. Ophelia, onun en fazla zaman geçirdiği kız arkadaşı. Çapkın bir kız Ophelia; Fransız nişanlısını, Amin’in yeğeni Tomy ile aldatıyor. Amin’le arasındaki çekim tam adı konacak cinsten de değil. Çekim var, temas yok. Amin onun ‘nü’ fotoğraflarını çekmek istiyor.

Sahilde, tatlı yaşam Kısmet Sevgilim: İlk Şarkı

Belgesel estetiğinde

Kechiche; kameranın özgürlüğüne, oyuncuların yaratıcılığına önem veren bir yönetmen. Uzun sekanslar kuruyor, yakın plan çekimlerle karakterlerin yüzlerine odaklanıyor, onların yüz hatlarından bir şeyleri çözmemizi istiyor, diyaloglar sanki senaryodan bağımsız, serbestçe dökülüyor dudaklardan. Yemekler iştahla yeniyor. Her şey özgür ve gerçekçi bir ritim içinde akıyor. Oyuncu kadrosu büyük ölçüde amatör, genç oyunculardan kurulu. Shain Boumedine, Ophelia Bau, Lou Luttia... Hepsi inanılmaz performanslar sunuyor.

Haberin Devamı

3 saate yakın anlatımıyla süreyi Keshiche yine uzun tutmuş. Bir üçlemenin ilki olduğundan, Amin ve diğer karakterlerle tekrar karşılaşacak gibiyiz. Gençliğin seks, aşk arayışını doğanın pitoresk görüntüleriyle harmanlayarak, belgesel estetiğinde sunan bir film. Kechiche, kadın dünyasını çözmeye çalışan erkek bakış açısını izlettiriyor bir kez daha ve tartışın diyor.