Engin Uğur Ağır

Engin Uğur Ağır

enginuguragir@gmail.com

Tüm Yazıları

Ülkemizde sürekli tartışılır aile şirketleri.
Kimi başarılı olur, kimi başarısız...
Başaramayan, ya aileyi dağıtır ya da merkezini başka bir kente taşır.
Ancak İzmir’de öyle bir kurum var ki, tam 14 yıldır ailece kenetlenmiş durumda.

Ekol KBB Hastanesi’nden bahsediyorum.
Yönetim Kurulu Başkanı Op. Dr. Mehmet Baz’ın öncülüğünde, eşi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Figen Baz, oğulları Sami ve Salih Baz el ele vermişler, 14 yıldır başarıdan başarıya koşuyorlar.
Eşi Figen Baz’ın en büyük destekçisi olduğunu söyleyen Mehmet Baz, “Aile şirketi gibi çalışmak mantıklı geliyor. İnşaatın mimarisinden tutun, birçok konuyla eşim ilgileniyor. İşlerimizin aksamadan yürümesinin başmimarıdır. Tabii ki, oğullarımı da unutmuyorum. İkisi de görevlerini en iyi şekilde icra etme çabası içinde. 2007’den bugüne herhangi bir sıkıntı yaşamadık” dedi.

Geçtiğimiz günlerde Mehmet ve Figen Baz’la bir araya geldim.
Hastanenin kurulduğu ilk günden bugüne kadar yaptıkları çalışmaları anlattılar.
Kurumlarıyla ilgili bilgi verirken, ikisinin de ilk günkü gibi heyecanlı olduğunu gördüm.
Bu kolay kolay yaşanan bir durum değil.

Çiğli’de birçok branşta hizmet verdiklerini ancak Balçova’da bulunmadıklarını belirten Mehmet Baz, “Balçova’da yoktuk. Bu ilçede bize ihtiyaç vardı. Hasta, Çiğli’ye gelmekte zorlanıyordu. Bunu düşündük ve yeni bir sağlık kurumunu hayata geçirdik. Kulak, burun, boğaz, plastik cerrahi, dermatoloji, güzellik estetik, saç ekimi, dahiliye, psikiyatri ile işe koyulduk. Balçova’da 80 kişiye istihdam sağlıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Aile şirketleri başaramaz diyene ‘tokat’ gibi yanıt

Yatırımlarının Balçova ile sınırlı kalmayacağını vurgulayan Baz, yakında Çiğli’de yeni bir inşaata başlayacaklarını, hastanenin hemen arkasındaki alana kadın, doğum, fizik tedavi, kalp-damar cerrahi bölümlerinin yer aldığı hastane kuracaklarını belirtti, “Belediyeden onayını aldık, yakında temelini atarız. Önümüzdeki yılın sonunda da hasta kabulüne başlarız. Hatta Balçova’ya da büyük bir hastane düşünüyoruz. Üniversite açma hevesimiz devam ediyor. Seyrek’teki arazimiz duruyor, hatta değer kazandı. Ancak biraz daha bekleyeceğiz” şeklinde konuştu.

Yurtdışından çok sayıda hasta geldiğini, özellikle İrlan ve İngiltere’nin ön planda olduğunu kaydeden Mehmet Baz, “Bu iki ülkeden büyük ilgi gördük. Tabii ki mutlu oluyoruz. Hatta bir seferinde özel uçak tuttuk hastalarımız için. Ayda 600-700 civarında gelen var. Birçoğu obezite ve güzellik merkezlerimizi tercih ediyor” diye konuştu.

İşitme cihazı konusunda iyi bir konuma geldiklerini, 81 ilin 60’ında bayilikleri bulunduğunu ifade eden Mehmet Baz, şöyle devam etti: “Şu anda ülke genelinde Duymer’in 150 bayisi var. Ayrıca kendimize ait 40 bayimiz de halkımızın hizmetinde. Avukat oğlum Salih Baz, Duymer’in Yönetim Kurulu Başkanı. Sürekli seyahat halinde. Sami Baz da yönetimde. O da işimizin optik kısmı ile ilgileniyor. Aynı zamanda Armando Optik Yönetim Kurulu Başkanı. İkisi de işini çok seviyor, önemli olan da bu değil mi zaten.”

Sosyal sorumluluk projelerini de önemsediklerini, Çiğli’deki hastanenin yanındaki binanın zemin katını galeri olarak sürdürdüklerini belirten Baz, “İzmir ve İstanbul’un önemli ressamlarını getirdik, eserlerini sergiledik. Pandemiden dolayı biraz ara verdik. Şu hastalığı başımızdan defedersek, yine sergilerimizi sürdüreceğiz. Ayrıca geçen yıl Menemenspor ve Balıkesirspor’a sponsor olmuştuk. Çalışanlarımızın çocuklarına eğitim desteği veriyoruz” dedi.

Mehmet Bey ile sohbetimiz devam ederken, odaya Figen Baz girdi.
Beni görünce şaşıran ve eşine sitem eden Figen Hanım’dan da çalışmalarıyla ilgili bilgi aldım.
El becerisi ve cerrahiye önem verdiklerini, el cerrahisini destekleyen son teknolojiyi kullandıklarını söyleyen Figen Baz şunları söyledi:
“Her zaman yatırımdan yanayız. Daima işin en iyisini yapmaya odaklandık. Çok para kazanalım düşüncesinde değiliz. Bunun karşılığında iyi bir marka olduk. Eşim ve ben 7/24 çalışıyoruz. Telefonumuz sürekli açık. Mehmet Bey, cerrah olduğu için işini iyi denetliyor. Ben de elimden geldiği kadar yardımcı oluyorum. Çocuklarımız büyüdü ve tam destek vermeye başladı. Arkamızda bir güç hissediyoruz. Sindire sindire hastanelerimizi büyüteceğiz.”

Ekol’ün kadrosunu doktor eşinin seçtiğini, nerede iyi hekim var, hemen teklif götürdüklerini ifade eden Figen Baz, “Önerimizi yapıyoruz. Üçe beşe bakmadan kadromuza dahil ediyoruz. Geçen sürede kazançlı çıktığımızı görüyorum” şeklinde konuştu.

2007’den bugüne işlerini sürekli büyüten, şu an 1100 kişiye istihdam sağlayan Ekol KBB Hastanesi’nin aile şirketi mantığıyla yönetilmesi sonucunda, nereden nereye geldiği ortada.
Demek ki, aile fertleri kenetlenirse başarı kendiliğinden geliyor...