Engin Uğur Ağır

Engin Uğur Ağır

enginuguragir@gmail.com

Tüm Yazıları

Vali İlhami Aktaş, kentin zenginliğine dikkat çekti “Tarım, turizm ve ticaret, her şey mevcut. Muz ve çay hariç her ürün yetişiyor. Domatesimiz revaçta” dedi.

17 Haziran 2020’de Nevşehir’den Çanakkale’ye atanan Vali İlhami Aktaş, göreve başladığı günden bu yana gecesini gündüzünü işine adamış durumda. Yerel yönetimler yazarımız Eren Aka ve Reklam Müdürüm Gülhan Kaya ile ziyaretine gittiğimiz Aktaş, zamanı boşa harcamadan başladı kentle ilgili bilgi vermeye. Sanayi şehri olmadan önce de büyük işletmelerin olduğunu, Çanakkale Seramik, Doğtaş, Kardelen, İZTAŞ, limanlar ve termik santrallerle kentin zenginliğine dikkat çeken Aktaş, “Ölçeğine göre ilk 500’de 8-10 firmamız var. Köprüyü saymazsak yatırımdan payını alıyor. Tarımı da önemsiyoruz. Sera OSB yapılacak bio termalle çalışan. 20-30 balıkçı barınağımız var. Çanakkale’de çok çeşitlilik hakim. Turizm, tarım, ticaret, ne ararsan mevcut. Ürünlerimiz kaliteli, toprağımız bereketli. Tek yetişmeyen muz ve çay var. Yöresel tatlarımız sürekli ön planda. Kavunumuz, karpuzumuz ve özellikle de domatesimizin adını ülkemizde bilmeyen yok. 8 Avrupa Birliği coğrafi işaretli ürünümüz var. Helvası, domatesi, Bayramiç beyazı, Ezine peyniri gibi...” dedi, ardından da sorularımızı yanıtladı.

Haberin Devamı

Behramkale’nin son durumu hakkında neler söyleyeceksiniz?

Assos bölgesinde kaya düşmesini bertaraf etmek için çalışma yapılıyor. Son 5’inci, 6’ncı şehirlerdeyiz. Lazerle çalışma yapılması gerekiyor biraz uzadı, resmen iğneyle kuyu kazılıyor. 19 işletme var orada. Can güvenliği tabii ki önceliğimiz.

Çanakkale’de her şey var

Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Engin Uğur Ağır’la bir araya geldi, projelerini anlattı.

Tarım OSB yolda

Projelerinizden bahseder misiniz?

Başladıklarımız, devam eden ve yapılacak olanlar var. Tarım OSB yapacağız, jeotermal var Çanakkale’de, JES elektrikle üretilen ve bin derecenin üstünde sıcaklık olan bölge var.

Bu bölgede 3-4 bin dönüm arazi üzerine jeotermal sera yapacağız. Sonuna geldik. Isı maliyeti olmuyor. Su devir daim yapıyor, hiçbir maliyeti yok. Çan’a yeni bir OSB kuracağız, otoyolun geçeceği bölgeden. Ezine’de gıda sanayi devam ediyor. Hükümet Konağı düşüncemiz var, birçok branşımız farklı yerde. Bu bina duracak, hepsini tek çatıda toplayacağız. Gastronomi Evi yapacağız. Yerini belirledik, Güney Marmara Kalkınma Ajansı’yla beraber çalışacağız. Zincirbozan’da Vilayetler Hizmet Birliği’yle tesis yapacağız. Hem müze hem de konaklama tesisi olacak.

Haberin Devamı

Can dostlarla ilgili projeleriniz var mı?

Bir birlik kurma aşamasındayız. Nevşehir’de hayvan hastanesi barınak yapmıştık. Belediyelerle beraber bir birlik kurup, Biga’dan başlıyoruz, yayılacak ve bütün ilçeleri kapsayacak.

Ayvacık’a bir vidanjör lütfen

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesi, doğal güzellikleri, taş evleri ve pek çok tarihi kalıntılarıyla dikkat çekiyor. 35 bine yaklaşan nüfusu ile Ayvacık, dünyanın ilk felsefe okulunun kurulduğu yer olarak biliniyor. Belediye Başkanı Mesut Bayram’ı, yerel yönetimler yazarımız Eren Aka ve Milliyet Ege Reklam Müdürü Gülhan Kaya ile ziyaret ettik. Bayram’ın en büyük ihtiyacı ise bir vidanjör...

Haberin Devamı

Bütçe yetersiz kalıyor

Yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Bayram, altı sınıftan oluşan 260 öğrenci kapasiteli kreş yapacaklarını, yaklaşık 25 kişiye istihdam sağlayacaklarını belirtti, “Maliyeti 4 milyon 650 bin lira. İki ay içinde ihale açmayı planlıyoruz. Önümüzdeki yılın ikinci döneminde de faaliyete geçer. Ayrıca ilçeye girişte 350-400 kişinin yararlanabileceği restoran açtık. Sekiz ay önce 900 bin liraya maloldu. Bugün 2.5 milyarı bulur. Çanakkale’de belediyeler arasında borcu olmayan, İller Bankası’na en az borcu olan belediyelerdeniz. İller Bankası’nda faizde 750 bin liramız var. Buna rağmen kredi onaylanmıyor” dedi. Ayvacık’ın Çanakkale’nin dördüncü büyük ilçesi olduğunu, 64 köyü bulunduğunu, nüfusun köylerle birlikte 35 bini bulduğunu söyleyen Bayram, “Büyükşehir değiliz, Belediye Meclisi’nden almış olduğumuz yetkiyle köylere de yardım ediyoruz. Özel İdare bütçesi yetersiz. Muhtarlıklar sıkıntı yaşıyor” diye konuştu.

İki başkana teşekkür

Türkiye Belediyeler Birliği’nden bir vidanjör teklifinde bulunduklarını, aradan iki yıl geçmesine rağmen hala gelmediğini belirten Ayvacık Belediye Başkanı Mesut Bayram, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, bir su tankeri gönderdi, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da bir otobüs teslim etti. Tunç başkanın gönderdiği su tankeri iftaiyede.

Her iki başkana da teşekkür ediyorum. Elimizdeki araçların hepsi hurda, sürekli arıza yapıyor. Mesela, vidanjör olmazsa olmazımız. Kanalizasyonu olmayan çok sayıda köyümüz var. Foseptik çukurlarını boşaltmamız gerekiyor. Özele yönlendiriliyor, ancak fiyat çok yüksek. Acil vidanjöre ihtiyacımız var” şeklinde konuştu.

Çanakkale’de her şey var

Tunç Soyer’e çağrı...

35 bin nüfuslu bir ilçede bir vidanjörün bulunmaması gerçekten çok acı.

Buradan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e sesleniyorum:

“Başkanım, geçtiğimiz sürede su tankeri göndermişsiniz Ayvacık’a. Başkan Mesut Bayram çok mutlu olmuş. Bir de vidanjör gönderseniz de bu güzel ilçemizin köylerinin foseptiklerinin boşaltılmasına destek olsanız diyorum.”