Eren Aka

Eren Aka

eren.aka@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Lüleburgaz Belediye Başkanı Dr. Murat Gerenli, “Uzun yıllardır yatay mimariyi tavizsiz bir şekilde uygulayarak en fazla 5 katlı yapıya izin veriyoruz. İlçede yeni imara açılan konut alanlarının da yüzde 26’sını iki kat, yüzde 23’ünü de 4 kat olarak onayladık” dedi.

Kahramanmaraş merkezli depremin ardından etkilenen 11 ildeki depremzedeler ve fay hatlarının tehdit ettiği illerde oturan vatandaşlar riskin en az olduğu illere göç etmeye başladı. Bu illerin başında Kırklareli geliyor. Kırklareli’nde de en çok talep alan ilçe Lüleburgaz. Ben de bu kadar talepte olan kenti merak edip bir günümü Lüleburgaz’da geçirdim. İlçeye girer girmez sanki yurt dışında bir ülkeye gitmiş gibi hissettim. Kent gerçekten çok düzenli. İlk dikkatimi çeken olay, trafiğe kapalı caddelerde araba, motosiklet park edilmesine asla izin verilmesiydi. Avrupa ülkelerinde gördüğümüz yaya önceliğini deneyimlemek bile çok iyiydi. Başkan Bey ilçe dışına çıkmayacaksa asla araç kullanmıyormuş. Kentin her noktasını bisikletle dolaşıyormuş. Başkan bisikletle ilgili çok kafa yormuş hatta Hollanda ile iş birliği yapıyormuş. Aynı zamanda kenti bir akademi şehrine çevirmiş. Sanat, Lezzet, Futbol, Kadın ve Bisiklet dallarında akademiler kurmuş. Kentte Başkan’ı kime sorduysam herkes çok olumlu sözler etti. Ben bile bir günde duyduklarıma çok mutlu oldum. Kısacası, Başkan’ın kente kazandırdıklarını say say bitmez.

Haberin Devamı

5 kattan yüksek yapıya izin yok

‘Taviz vermedik’

Gelelim Başkan’ın konut ve yapılarla ilgili söylediklerine. Başkan Gerenli, “ Uzun yıllardır yatay mimariyi tavizsiz bir şekilde uygulayan bir belediyeyiz. Bugüne kadar kentte en fazla 5 katlı yapıya izin veriyorduk. Artık yeni imara açılan konut alanlarının da yüzde 26’sını iki kat, yüzde 23’ünü de 4 kat olarak onay veriyoruz. Yatay mimariyi önceliyoruz. Yüzde 25 ve 1 emsal olarak uyguluyoruz. Bunu gerçekten çok önemsiyoruz. Bu şekilde hem depreme karşı dayanıklı olmak hem de obez büyümemek istiyoruz.

‘Yüksek yapı yok’

Başkan Gerenli, sözlerine şöyle devam etti: “Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 50 binden fazla insanın yaşamını yitirmesine neden olan deprem şehirleşmede yatay mimarinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Uzmanlar, yüksek katlı yapılaşma yerine yatay mimarinin olası afetlerde önem kazandığına değinirken Lüleburgaz Belediyesi imar planlarında uzun yıllardır uyguladığı yatay mimariyle örnek oldu. Belediye, sıkı bir disiplinle uyguladığı imar planları sayesinde eski imar alanlarında 5, yeni imar alanlarında ise 4 kattan fazla yapılaşmaya izin vermiyor. Yatay mimarinin hakim olduğu kent içerisinde tek bir yüksek yapı dahi bulunmuyor. Öte yandan, Lüleburgaz Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü de olası bir depreme karşı tatbikatlarına yıl boyunca devam ediyor.

Haberin Devamı

‘Yüzde 26’sı iki kat!’

Tüm bunlarla birlikte çarpık büyümenin önüne geçmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kentte Lüleburgaz Belediyesi hizmet alanları içerisinde 5 kattan yüksek yapıya hiçbir şekilde izin verilmiyor.

5 kattan yüksek yapıya izin yok

O binalara yıkım!

Tüm bunlarla birlikte 2015 yılında aktif hale gelen Kentsel Dönüşüm Kanunu kapsamında Lüleburgaz Belediyesi depreme dayanıksız olduğu tespit edilen 154 binadan 150’sinin yıkımını gerçekleştirdi. Kalan 4 binanın yıkımı için ise yasal sürecin tamamlanması bekleniyor. Kentin kontrollü büyümesi önceliğimiz. Yüzde 25 ve 1 emsal olarak uyguluyoruz. Bunu gerçekten çok önemsiyoruz. Çünkü hızlı göç almaktan çok korkuyoruz. Bu şekilde, hem depreme karşı dayanıklı olmak hem de obez büyümemek istiyoruz. Biz geçen yılı Göç Yılı olarak kutladık. Büyüyeceksek kontrollü büyüyelim ve gettolar oluşmasın istiyoruz. Lüleburgazlı kimliği ve Lüleburgazlı kültürüyle bütünleşmeye devam edelim. Kentin dokusu bozulmasın istiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Uzmanlardan çağrı

Öte yandan, bölgede meydana gelen deprem yatay mimarinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Lüleburgaz’da belediyenin imar planlarında uzun yıllardır uygulanan yatay mimari uzmanlara göre olası bir depremde meydana gelebilecek hasarı daha aza indirmesi açısından önemli olarak görülüyor. Uzmanlar bu nedenle şehirlerin kent planlarının dikey mimari yerine yatay mimariye uygun olarak düzenlenmesi yönünde çağrılarda bulunuyor.

Bursa’da Patili dostlara ‘Haybulans’

Bursa’da, sokak hayvanlarının her zaman yanında olan Büyükşehir Belediyesi, Veteriner Hizmetleri Şube Müdürlüğü’ne bağlı ekipler, 2022 yılı boyunca 3 bin 675 kısırlaştırma ve 19 bin 752 adet tedavi gerçekleştirdi. Yine aynı dönemde kırsal alanlara 66 adet köpek kulübesi ve 79 adet kedi kulübesi yerleştirilip, 60 bin 95 kilogram mama kullanarak besleme yapıldı. Bu yılın ilk 3 ayında da 1.196 kısırlaştırma ve 6001 tedavi uygulanırken, kırsal alanlara 8 adet köpek kulübesi ve 8 adet kedi kulübesi yerleştirilip, 15 bin 240 kilogram dağıtımı yapıldı. Diğer taraftan Gümüştepe Mahallesi’nde yapımı devam eden Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi de artık şekillenmeye başlarken, Büyükşehir Belediyesi merkezin açılışıyla birlikte 24 saat hizmet politikasına uygun personel, araç ve ekipman teminine başladı.

5 kattan yüksek yapıya izin yok

Haybulanslar devrede

Bu çalışmalar kapsamında şubat ayında 3 veteriner teknikeri ve 10 yeni işçiyi kadroya dâhil eden Büyükşehir Belediyesi, şimdilik 08.00-17.00 saatleri arasında hizmet verecek 3 adet haybulansı devreye aldı. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Sokak Hayvanları Tedavi Merkezi’ne gelerek, haybulansları inceledi. Haybulanslar sayesinde, 7161166 numaralı telefona bildirilen tüm yaralı hayvanlara kısa sürede müdahale edilebileceğini belirten Başkan Aktaş, “Şehri yönetmek çok yönlü düşünmek ve çok yönlü hareket etmekle mümkündür. Altyapı gibi, imar gibi, yol işleri gibi sokak hayvanları da bizim görev alanlarımız arasında. Sokaktaki canlarımızı tek başına bırakamayız. Onlarla her konuda ilgilenmemiz gerekiyor. Zira başıboş ve sağlıksız hayvan, şehir için ciddi tehlike demektir. Eğitimli ve tecrübeli personellerimiz ile birlikte teknik personellerimizin de hizmet vereceği bu araçlar, Bursa’mıza yakışacak kalite ve donanıma sahip. 4 Nisan Dünya Sokak Hayvanları Günü münasebetiyle sokaktaki dostlarımızın bizlere emanet olduğunu bir kez daha hatırlatmak istiyorum” diye konuştu.

5 kattan yüksek yapıya izin yok

Deprem şehitlerinin anısına oluşturuldu

Her Bahar Bir Orman Bi’ Dünya Yeşil projesi kapsamında 26. Etap Şehitkamil Ormanı, deprem şehitlerinin anısına oluşturuldu. Toplam 54 bin 600 metrekare alan üzerine, depremde hayatını kaybeden vatandaşlar adına dikilen fidanlara can suyu verildi. Şehitkamil Belediyesi tarafından 13 yıl önce başlatılan Her Bahar Bir Orman Bi’ Dünya Yeşil projesi kapsamında binlerce fidan daha toprakla buluşturuldu. Yılda iki defa yapılan fidan dikim etkinliğiyle 26. Etap Şehitkamil Ormanı, Göktürk Mahallesi’nde hayat buldu. Toplam 54 bin 600 metrekare alan üzerine kurulan 26. Etap Şehitkamil Ormanı’na karaçam, kara servi ve zeytin türünde fidanlar dikildi. Şehitkamil Belediyesi, Her Bahar Bir Orman Bi’ Dünya Yeşil projesi kapsamında bugüne kadar kurmuş olduğu 26 etap ormanda toplam 2 milyon 388 bin 369 metrekare alan üzerinde 212 bin 606 adet fidanı toprakla buluşturdu.

5 kattan yüksek yapıya izin yok

Haliliye’de selin izleri siliniyor

Selden en çok etkilenen 14 mahallede çalışmalar hummalı bir şekilde yürütülürken, sel nedeniyle zarar gören ev ve iş yerlerinde kısa süre içerisinde çalışma başlatıldı. Temizlik çalışmalarının ardından oluşturulan boyama ekipleriyle mahallelere giren Haliliye Belediyesi, selin izlerini silmek için dış cephe boyama çalışmalarını yürütüyor. Karşıyaka Mahallesi ile başlayan dış cephe boyama çalışmaları, selden etkilenen bir diğer Süleymaniye Mahallesi’yle devam ediyor. Mahallelerde periyodik olarak devam eden çalışmalarla ilk olarak dış cepheleri boyayan ekipler, daha sonra hanelerin içini de boyayacak.

5 kattan yüksek yapıya izin yok

‘Hamsi’ dünya ikincisi oldu

Ortahisar Belediyesi Creatiny Robo Team, ‘Hamsi’ ismini verdikleri 1.5 metre uzunluğunda ve 70 cm genişliğindeki araçla ABD’de düzenlenen 13. RoboBoat 2023 Elektrikli Otonom Su Üstü Araç Yarışması’nda dünya ikincisi oldu. 22-28 Mart 2023 tarihleri arasında dünya genelinden 28 takımın katılımıyla gerçekleşen ülkelerin mühendislik açısından dizayn, mekanik, yazılım ve elektronik alanlarında boy gösterdiği 13. RoboBoat 2023 Elektrikli Otonom Su Üstü Araç Yarışması’na katılan ilk ve tek Türk takım olan Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden Ortahisar Creatiny RoboTeam dünya ikincisi olarak yurda döndü. Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç de büyük bir başarıya imza atan Ortahisar Creatiny Su Üstü Takımı’nı tebrik ederek, “Bilgiye ve teknolojiye hâkim olan gücü de elde eder. Bilimsel ve teknolojik gelişmelerin baş döndürücü bir hızla ilerlediği ve kıyasıya rekabetin yaşandığı çağımızda bu tür faaliyetlere destek olmayı oldukça önemli görüyoruz. Büyük bir başarıya imza atan takımımızı da tebrik ediyorum. Çok yoğun gayret gösterdiler ve bunun da karşılığını aldılar. İnşallah yeni projelerle, yeni araçlar ve teknolojilerle birlikte yola devam edeceğiz” ifadelerine yer verdi.

Siz sorun yetkililer yanıtlasın

Sevgili okurlar! Yaşadığınız şehirde, sokağınızda, cadde ve kaldırımlarda gördüğünüz aksaklıkları, trafikte karşılaştığınız sorunları, kurum, kuruluş ve markalarla yaşadığınız problemleri sorumlulara duyurmak, şikâyetlerinizi onlara iletmek ve çözüm bulunmasını istiyorsanız, bize iletin. 0530 954 59 59 numaralı telefonumu günün her saatinde arayabilir, whatsapp’tan veya eren.aka@milliyet.com.tr elektronik posta adresine şikâyetinizi fotoğraflarıyla birlikte iletebilirsiniz...