Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


       Mehmet Ali Ağca da Türkiye'ye iade edildi.
       Abdi İpekçi suikastı, 12 Eylül öncesinin en karanlık olaylarından biridir. 12 Eylül öncesinde terörün nicelik olarak artmasının yanı sıra, İpekçi cinayetiyle niteliği de değişmiştir. 12 Eylül'e uzanan süreçte İpekçi cinayeti önemli bir dönüm noktasıdır. Kamuoyunda sorunların sivillerce çözülemeyeceği yargısının pekişmesinde İpekçi ve benzeri cinayetlerin rolü büyüktür.
       Mehmet Ali Ağca yakalandığından bu yana verdiği "çelişkili" ifadelerle birçok gerçeği gizlemeyi başarmıştır. Daha sonra sergilediği ve kendini "mesih" ilan etmeye kadar varan "garip" çıkışlarıyla akli dengesinin yerinden oynadığı imajı da vermeye çalışmıştır.
       Ancak bugün doktor raporlarıyla da biliyoruz ki, Ağca'nın fizik olarak, ruh olarak bir sağlık problemi yoktur. Kişilik yapısı itibariyle mahkeme önüne çıktığında gösteri yapması, kafaları karıştırmaya kalkışması büyük olasılıktır. Hele "Fatima'nın üç sırrı" hikayesinden sonra kamuoyu önünde nasıl bir role soyunacağı hiç belli değildir.
       Ağca, daha önce gazetecilerle yaptığı çeşitli söyleşilerde aslında önemli mesajlar da vermiştir. Örneğin, "Bize tetiği çektirenlerin hiç mi suçu yok, onlar Ankara'da oturuyor" demiştir.
       Ağca'nın Türkiye'ye iadesi, İpekçi dosyasının karanlık yönlerini aydınlatma açısından yeni bir başlangıç vesilesi olabilir. Elbette Ağca'nın ifadeleriyle gerçeğin tümüne ulaşmak çok zordur. Ancak bazı sorulara yanıt bulunabilirse mesafe alınabilir.
       Örneğin, Ağca'nın İpekçi suikastını gerçekleştirdikten sonra Malatya'da banka hesabına yatırılan yüklü paranın izi sürülememiştir. Bu paranın kimler tarafından yatırıldığı ortaya çıkarılabilirse, Ağca'nın arkasındaki güçler en azından tanımlanabilir.
       Bir diğer önemli püf noktası da İpekçi'nin öldürülmesi ve Papa'ya suikastın kilit isimlerden biri olan Yalçın Özbey'dir. Özbey'in istihbarat birimlerince alınan ifadesinin sonradan kaybolduğu açıklanmıştır. Bu ifade de önemli ipuçları barındırıyor olabilir.
       Bu iki noktadan yola çıkarak İpekçi olayının karanlık yüzü açığa çıkarılabilir.
       Olay püf noktalarından yakalanamazsa, Ağca'nın mahkemelerde birçok senaryoyu sahneye koyup, şov yapması dışında değişen bir şey olmayacaktır.



Yazara E-Posta: fbila@milliyet.com.tr