PAZARTESİ günü yapılacak Milli Güvenlik Kurulu toplantısının gündeminde "28 Şubat kararları" yok.
Ancak, Kurul'un asker üyeleri toplantıya hazırlıklı girecekler. Özellikle sekiz yıllık kesintisiz eğitim konusundaki raporlar yanlarında olacak. Eğer, Cumhurbaşkanı konuyu gündem dışı açarsa dosyalar masaya getirilecek.
Askerlerin elindeki dosyalardan biri imam - hatip okulları konusunda hukuki bir tartışma başlatacak nitelikte. İmam - hatip ortaokulları ve liseleri ile Kur'an kurslarının yasal dayanaklarının incelendiği bu dosyada, sözkonusu okul ve kurslara ilişkin düzenlemelerin Anayasa'ya aykırı olduğu sonucuna varılıyor.
Dosyada yer alan tezin özü şu:
"Tevhid - i Tedrisat (Eğitim Birliği) Kanunu'nun 4. maddesi (... imamet ve hitabet gibi hidematı diniyenin ifası vazifesiyle memurların yetiştirilmesi için de mektepler kuşat edilecek) hükmü yeralmaktadır. Bu hükme göre, imam - hatip okulları, dini hizmetler için imam ve hatip yetiştirmek için kurulur. Daha sonra temel eğitim kanununa da aynı hüküm konmuş, ancak yapılan değişiklikle imam - hatip okulu mezunlarına üniversiteye giriş hakkı verilmiştir. Ayrıca, bu okullara kız öğrenci de alınmıştır. Bu olanak sağlandıktan sonra ihtiyaçtan fazla sayıda okul açılmış ve yıllık öğrenci kapasitesi 500 bin düzeyine çıkarılmıştır. İhtiyaçtan fazla olan bu düzenlemeyle okullar, meslek okulu niteliğini kaybetmişlerdir. Bu düzenleme, Tevhid - i Tedrisat Kanunu'nun hem lafzına, hem de ruhuna aykırıdır. Tevhid - i Tedrisat Kanunu, Anayasa'nın 174. maddesiyle güvence altına alınarak, bu anlamda Anayasa hükümleri haline getirilmiştir. Temel Eğitim Kanunu ve ilgili tüzükteki düzenleme Tevhid - i Tedrisat Kanunu'na, dolayısıyla Anayasa'ya aykırıdır. İlgili kanun değişikliği ve diğer düzenlemelerin iptal edilerek, imam - hatip okullarının ihtiyaca uygun bir sayıda ve sadece imam ve hatip yetiştirilmek üzere düzenlenmesi gerekir."
Anayasa hukukçuları da bu yönde görüş bildirmiş durumdalar. Milli Güvenlik Kurulu'nda konu açılırsa, askerlerin gündeme getirecekleri taleplerden biri bu olacak.
Peki, imam - hatip okullarının yasal dayanağını oluşturan düzenlemelerin iptal talebiyle Anayasa Mahkemesi'ne getirilmesi mümkün mü?
Anayasa hukukçularına göre, mümkün.
Herhangi bir veli, konuyu İdare Mahkemesi'nde dava ederse, mahkeme aracılığıyla iptal talebinin Anayasa Mahkemesi'ne getirilmesi yolu açık.
"Anayasaya aykırılık" konusu açılırsa MGK'nın ve kamuoyunun en çok tartışılacağı dosyalardan biri olacağa benziyor.
Özay Şendir
Netanyahu için sonun başlangıcı…
18 Mayıs 2025
Abbas Güçlü
Eğitim vezir de eder rezil de!..
18 Mayıs 2025
Zeynep Aktaş
Toparlanmanın devamı gelir mi?
18 Mayıs 2025
Ali Eyüboğlu
Hande Subaşı: Modellikten geliyorum, ama modayı hiç takip etmiyorum
18 Mayıs 2025
Güldener Sonumut
Yunanistan’ı anlamama sendromu
18 Mayıs 2025