Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


YTP’yle yollarını ayıran Kemal Derviş, CHP’ye çok yakın bir konum aldı.
Derviş’in bu kararının yankıları sürüyor.
YTP cephesindeki tepki, Derviş’i "sözünü tutmayan" bir politikacı suçlamasına dönüştü. Cem - Özkan ikilisi Derviş’in kendilerini yarı yolda bıraktığı düşüncesindeler.
Derviş’in bu eleştiriye karşı savunusu ise, YTP’nin solda birlik aramadığı ve DTP işbirliği ile solla değil, sağla ittifakı tercih ettiği biçiminde.
Derviş, son açıklamasında, sosyal - liberal sentez yaklaşımını sol çerçeveyle sınırladı. YTP’nin DTP ile yakınlaşmasını onaylamayan bir tutum sergiledi. Cem - Bayar işbirliğinin kendi bilgisi ve desteği dışında gerçekleştirildiği imasında bulundu.
Derviş’in ısrarla birlik çağrısı yapan Baykal’ın yanında yer alması bu gerekçelere dayandırılıyor, ancak Cem ve Özkan bu gerekçeleri geçerli ve yeterli bulmuyorlar.
Bundan sonrası ne olacak?
Derviş nasıl bir yol izleyecek?
Hafta sonunu İstanbul’da geçirecek olan Derviş, pazartesi CHP Genel Merkezi’nde Baykal ile bir araya gelecek. Derviş’in deyimi ile bu kez Baykal ile birlikte arayışlarını sürdürecek.
Derviş’in Baykal ile buluştuktan sonra Başbakan Ecevit’ten de randevu talep etmesi gündemde. Bu hafta içinde Ecevit ile bir araya gelmeyi de düşünüyor. Anlaşılıyor ki Derviş, solda birlik çağrısını DSP lideri Ecevit’e de bir kez daha getirecek.
Derviş’in bu arayışlarını sürdürürken dikkat ettiği bir nokta Türk - İş ve DİSK gibi büyük işçi örgütleriyle beraber hareket ediyor izlenimi vermesi. Derviş, sık sık sivil toplum kuruluşlarının istekleriyle kendi isteklerinin örtüştüğü vurgusu yapıyor. Solda birlik ve ittifak ısrarını sürdürürken desteğini aldığını ima ettiği sivil toplum kuruluşlarının genel arzusuyla uygun hareket ettiğine de dikkat çekiyor.
DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Derviş’in arayışlarında daha aktif rol üstlenmiş görünüyor. Çelebi, solda birlik oluşumuna katkıda bulunacaksa kendisinin ve arkadaşlarının aktif olarak politikada yer alabileceklerini söylüyor.
Partiler arasında kurumsal bir birlik oluşturulamazsa sendikalar, odalar, diğer sivil toplum kuruluşlarının ortak hareket etmesini ve tek bir adrese yönelmelerini sağlamak da Derviş’in amaçları arasında.
Önümüzdeki hafta yine Derviş’in yoğun temas ve arayışlarına tanık olacağız.