Anamuhalefet partisi lideri Tansu Çiller, Avrupa Birliği bağlamında iktidar liderleriyle görüşmeye başladı. ANAP lideri Mesut Yılmaz’la dün görüşen Çiller, önümüzdeki hafta da MHP lideri Devlet Bahçeli ile, doktorlar izin verdiği zaman da Başbakan Ecevit’le görüşeceğini kaydetti.
DYP lideri Çiller, DSP ve ANAP’ın sıralamasının tam tersi bir sıralamayla düzenlemeler yapılabileceğini belirtiyor. ANAP lideri Yılmaz’la dün yaptığı görüşme öncesinde telefonla görüştüğümüz Çiller, idam konusunun ertelenmesi gerektiğini vurgulayarak, şu bilgiyi verdi:
"İdam konusunda Avrupa Birliği’nin acil bir talebi yok. Fakat bunu DSP ve ANAP liderlerine kabul ettiremiyoruz. Ben, İspanya ve Danimarka’nın Ankara büyükelçileriyle de görüştüm. İki büyükelçi de, idam tartışmasının zamanından önce gündeme getirilmesinin Türkiye açısından hata olduğunu söylüyorlar. Onların önceliği, kültürel haklar olarak bilinen bazı düzenlemeler ile Kıbrıs konusu."
Çiller, bu görüşe katıldığını belirterek, uzlaşma sağlanamayan idam sorunu yerine anadilde yayın ve öğrenim konularının öne alınmasını isteyerek, hükümete şu çağrıyı yaptı:
"Öncelikle sonuç alınabilecek konuları Meclis’e getirsinler, biz de yasaların çıkmasına destek verelim. Gerçekçi olmaları gerekiyor. İdam konusunun acele olmadığı artık anlaşıldı. AB büyükelçileri de bana 'idam olmasa da olur, zaten uygulanmıyor, o zamanı gelince çözülür’ görüşünü dillendiriyorlar. Ben de o görüşteyim. Ama bizim yayın konusunda somut önerimiz var. TRT - INT’ten 10 dakika Kürtçe dahil istenilen dillerde yayın yapılsın. Çünkü Türkiye’de sadece Kürt kökenliler yok. Örneğin, 10 dakika haberler verilir, altına da Türkçe altyazı geçilir. Biz bunu öneriyoruz. Daha önce de önerdik. Fakat, hükümetten hiçbir hareket yok. Bu konuda ne öneriyorlar, ne düşünüyorlar bilmiyoruz. Eğer diyorlarsa ki, sizin öneriniz bizim için de uygundur, o zaman Meclis’i tatile sokmasınlar, gelsinler, bu yasal düzenlemeyi birlikte yapalım. Anadilde öğrenim konusunda da somut önerimiz var. Orada da Fransız modelini öneriyoruz. Bireysel haklar manasında bu düzenlemeleri de yapabiliriz. Biz hükümetten bu konularda adım atmasını bekliyoruz."
Çiller, anadilde yayın ve öğrenim konularının bu önerilerle yaşama geçebileceğini vurguluyor.
Çiller’le, Yılmaz’la görüştükten sonra yeniden konuştuk. DYP lideri ANAP lideri Yılmaz’la belli konularda uzlaşmaya vardıklarını şöyle açıkladı:
"Sayın Yılmaz da artık AB konusunun sadece idama bağlı olmadığını kabul ediyor. Onun tek şart olmadığını kendisi de ifade etti. Anadilde yayın ve öğrenim konularının, Kıbrıs konusunun diğer konuların bir paket halinde ele alınması gerektiği konusunda bir uzlaşmaya vardık. Ayrıca bu çalışmanın zemininin Meclis olduğu konusunda da görüş birliğine vardık."
Çiller’in üzerinde durduğu bir diğer konu da, Kıbrıs konusu. Anamuhalefet lideri, Kıbrıs konusunda hükümetten yakınıyor:
"Kıbrıs konusunda ne oluyor, bilemiyoruz. Hükümet bize hiç bilgi vermiyor. Dışişleri hiç bilgi vermiyor. AB’nin öncelikle ele alınmasını istediği konu, Kıbrıs. Diyorlar ki, Güney Kıbrıs AB’ye girerse biz de KKTC’yi alırız. Peki ama nasıl alacaksınız? Alırız demekle olur mu? Bunun yöntemi nedir? Ne yapılması planlanıyor? Bu konularda oturup birlikte kararlar almamız gerekir. Ancak bırakın karar almayı, bize en küçük bir bilgi dahi verilmiyor."
Çiller, bu koşullar altında idam konusunun sonraya bırakılması, Kürtçe yayın, öğrenim, memurların ve öğrencilerin siyasi partilere girebilmeleri, siyasi partiler kanunu ve seçim kanunlarında yapılacak değişikliklerin bir paket halinde Meclis’e getirilmesini savunuyor. Bu paketin Meclis’ten geçirilmesi için de Meclis’in tatil yapmaması gerektiğini vurgulayan DYP lideri, koalisyon ortaklarının Meclis’i çalıştırma kararı almalarını talep ediyor.