Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


       Üç cumhurbaşkanı dün Çankaya Köşkü'nde bir araya geldiler.
       Ev sahibi Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, konuklar ise 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ve 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'di.
       Sezer, düzenlenen törenle 9. Cumhurbaşkanı Demirel'e "Devlet Şeref Madalyası" verdi. Madalyanın verilmesini öneren Başbakan Bülent Ecevit de törendeydi.
       Evren'in hazır bulunduğu bir törende, Ecevit'in önerisiyle Demirel'e şeref madalyası verilmesi anlamlı bir tablo oluşturdu. Sezer'in, Demirel'in göğsüne taktığı madalya, bir anlamda demokrasinin taçlandırılması oldu.
       * * *
       CUMHURBAŞKANI Ahmet Necdet Sezer'in gazetecilerin sorularına verdiği yanıtlar önüne gelen her konuyu bir yargıç titizliğiyle incelediğini gösteriyor. Sezer, konuları, yasaları, Anayasa'ya uygunluğu bizzat inceliyor. Henüz danışman kadrosunu oluşturmuş değil.
       Devlet Denetleme Kurulu başta olmak üzere Çankaya'nın çalışma sistemini de incelediği anlaşılıyor. Daha etkin bir çalışma sistemi için bazı öneriler getirebilir.
       Sezer, Çankaya'ya ve çalışma temposuna alışmış görünüyor.
       * * *
       BAŞBAKAN Ecevit, devletin zirvesindeki ilişkilerden ve uyumdan memnun. Hükümette baş gösteren sıkıntının ise aşılacağı umudunu taşıyor.
       "Hükümet nasıl" sorusuna,
       - İnşallah iyidir, diye esprili bir yanıt veriyor. MHP ile ANAP arasındaki gerginliği konu alan bir zirve yapılıp yapılmayacağı sorusuna ise, "Bu konuyla ilgili olarak hayır, ama diğer konularda sık sık görüşüyoruz" karşılığını veriyor.
       Başbakan Ecevit, Mehmet Ali Ağca ile ilgili soruyu yanıtlarken ise önemli bir niteleme yapıyor:
       - Ağca'nın neyi ne kadar bildiğini bilmiyoruz. Belki de basit bir tetikçidir. Ne açıklayacağını da bilmiyoruz.
       Ecevit, dönemin İçişleri Bakanı Hasan Fehmi Güneş'le ilgiyi soruyu yanıtlarken de şöyle diyor:
       - Sayın Güneş bütün bildiklerini doğru şekilde anlattı.
       Zamanaşımı konusunda ise yasal değişikliklere ihtiyaç olduğunu belirten Başbakan, Ağca'nın mahkeme önüne çıkarılmasını beklemek gerektiğini vurguluyor.
       * * *
       BAŞBAKAN Yardımcısı ve MHP lideri Devlet Bahçeli ise soruşturma komisyonları nedeniyle yaşanan gerginliğin hükümetle ilişkili olmadığı görüşünde.
       "Hükümet sorununa dönüşür mü" şeklindeki soruyu;
       - Hükümette bir sorun yok. Devam ediyor, diye yanıtlamakla yetiniyor.
       * * *
       DYP lideri Tansu Çiller ise soruşturma komisyonlarında yanlış bir yola girildiğini vurguluyor:
       - Ben gayet keyifliyim. Bize bir şey olmaz. Kesinleşmiş mahkeme kararı var. Ama hem soruşturmaları yargıya verelim diye Anayasa değişikliği yapmaya çalışıyorsunuz, hem de yargı kararı bulunan konuları yeniden soruşturup siyasi kararla Yüce Divan'a göndermeye çalışıyorsunuz, bu büyük bir çelişki. Şimdi yargı baksın, deniliyor, biz bunu beş yıldır söylüyoruz. Bizim beş yıl önceki noktamıza daha yeni geldiler.
       Çiller, kendisiyle ilgili bir endişe taşımadığını ancak millet için endişeli olduğunu vurguluyor:
       - Böyle giderlerse, sosyal istikrarsızlıktan endişe ederim. Ben hükümete değil, millete bakıyorum.
       Demirel'e şeref madalyası verilmesi nedeniyle yapılan tören, siyasi gündemi Çankaya Köşkü'ne taşıyor...
       Demirel göğsünde madalya ile Çankaya'dan ayrılırken, Cumhurbaşkanı Sezer, Başbakan Ecevit ve Bakanlar Kurulu üyelerini kabul ediyor.



Yazara E-Posta: fbila@milliyet.com.tr