Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

MİLLETVEKİLİ dokunulmazlığının sınırlandırılması konusunda muhalefet liderlerinin Meclis Başkanı Mustafa Kalemli'den öncülük beklediklerini bu köşeden duyurmuştuk...
Meclis Başkanı Kalemli, liderlerin bu talebi doğrultusunda bir süredir çalıştığını belirterek, önemli ölçüde mesafe alındığını da vurguladı.
Kalemli, dokunulmazlıkla ilgili Anayasa'nın 83. maddesinin değiştirilmesine dönük partilerarası çalışmanın sonuçlanmak üzere olduğunu bildirdi:
- Partilerarası komisyonda büyük ölçüde bir uzlaşma sağlandığını söyleyebilirim. Alt komisyon çalışmasını bitirerek ana komisyona önerisini sundu. Partilerarası komisyon da, alt komisyonun çalışmasını değerlendirdi. Bazı detaylar dışında uzlaşma sağlanmış durumda.
Kalemli'nin verdiği bilgilerden, dokunulmazlığın sınırlandırılması yönünde somut bir adım atıldığı anlaşılıyor. Susurluk kazasının ilk sonucu belki de "tıkanıklık noktalarından biri" olan dokunulmazlık engelinin aşılması olacak...
Komisyonda hazırlanan Anayasa değişikliğine göre dokunulmazlık nasıl sınırlandırılacak?
Komisyondaki eğilim, dokunulmazlığın "Meclis Kürsüsü" ile sınırlandırılması yönünde. Kürsü dışındaki faaliyetlerin dokunulmazlık dışında tutulması genel kabul görmüş durumda. Yüz kızartıcı suçlarda dokunulmazlık olmayacak. Rüşvet, nüfuzu kötüye kullanma, yolsuzluk gibi suçlarda milletvekilleri de diğer vatandaşlar gibi yargı mekanizması kapsamına girecekler.
Belki bir özellik, milletvekillerinin normal savcılar tarafından değil, doğrudan Yargıtay Başsavcısı tarafından sorgulanması olacak.
Komisyonda belirginleşen Anayasa değişikliğinin çerçevesi böyle...
DYP, ANAP, DSP ve CHP büyük ölçüde uzlaşmış görünüyorlar. Bir tek RP bu girişime soğuk duruyor. CHP'nin biraz farklılaştığı nokta ise, Meclis kürsüsü dışındaki siyasi faaliyetlerin dokunulmazlık kapsamında bulunması. CHP, "düşünceyi ifade özgürlüğü" çerçevesinde kürsü dokunulmazlığının yeterli olmayacağını savunuyor.
Kalemli'nin öncülüğüyle ulaşılan bu nokta, sorunun büyük ölçüde aşıldığını gösteriyor. Pazar günü yapılacak Çankaya zirvesinde de muhalefet liderlerinin konuyu gündeme getirecekleri biliniyor. Cumhurbaşkanı ve liderlerin bu zirvede aynı yönde karar almaları, Meclis'in çalışmasını hızlandıracaktır.
Dokunulmazlık sorunu böyle aşılırsa, Türkiye, diğer demokratik ülkeler gibi yargı ile siyaseti birbirinden ayırabilecek...
Susurluk'un sağlayacağı faydaların ilki bu olacak...