Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Fikret Bila

KÖRFEZ'deki gerginlik tırmanıyor. ABD uçaklarının Bağdat'ı her an vurabilecekleri bildiriliyor. Irak lideri Saddam da savaş hazırlıklarını hızlandırmış durumda. Akaryakıt sevkiyatını durduran Saddam, gençleri de askere çağırıyor.
İkinci Körfez Savaşı olasılığını Ankara nasıl görüyor?
Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit kaygılı, "savaş olasılığı ciddi" diyor. Savaş olasılığına karşı Türkiye açısından alınması gereken önlemleri Genelkurmay'ın değerlendirdiğini belirten Ecevit, Bağdat'la dolaylı temasta. Bülent Bey öncelikle, Habur kapısının Kuzey Irak tarafında bekleyen 7 bin Türk için devreye girmiş durumda:
- Bu kamyonlarımız akaryakıt almak için bekliyor. Ancak, Irak akaryakıt sevkiyatını kısıtlamış. Çatışma olasılığı var. Bu nedenle 7 bin Türk kamyonunun en azından Türkiye'ye girmelerinin sağlanması için girişimde bulunduk.
Ecevit'e, Saddam'ın tutumunu soruyoruz:
- Ben öteden beri Irak'a da, ABD'ye de diyalog çağrısında bulunuyorum. Saddam Hüseyin'in gerginliği düşürmesi gerekli. Sakin olması lazım. Sorunların diyalog yoluyla çözülmesi mümkün. Ancak, aksine gerginlik tırmandırılıyor. Bağdat, kendisine daha yakın ülkeler vasıtasıyla da diyalog kurabilir. Örneğin Fransa ve Rusya. Ama izlediği politika bu ülkelerin devreye girmesini de zorlaştırıyor.
- Sizin ve Türkiye'nin bir arabuluculuk işlevi üstlenmesi söz konusu olabilir mi?
- Özellikle ABD'nin Türkiye kapsamlı bir diyaloğa girmesinin zamanı çoktan geldi. Ben, ABD Genelkurmay İkinci Başkanı'nın ziyareti sırasında bu görüşümü ilettim, ama bir ses çıkmadı. ABD'nin bölgedeki politikasının bir sonuç vermediği çoktan anlaşıldı. Artık yeni bir politika geliştirilmesi lazım. Bunun için de ABD'nin Türkiye ile kapsamlı bir diyalog başlatması şart.
ABD, Bağdat'ı vurur ve ikinci Körfez Savaşı başlarsa, Türkiye'nin tutumu ne olur? İncirlik Üssü'nün kullanılmasına Ankara izin verir mi?
Ecevit, bu soruları temkinli yanıtlıyor:
- Bizim ilkemiz, Irak'ın iç işlerine karışmamaktır. Onun için mümkün olduğu kadar dışında kalmaya çalışırız. Ama Kuzey Irak'ta sınır ötesi harekatlarımız, uçuşlarımız oluyor. Türkiye'nin güvenliği için bu sorunlarla ilgilenmek durumundayız. İncirlik konusunda henüz bir talep gelmedi. Gelişmelere göre hareket ederiz. Talep olduğunda değerlendirme yapabiliriz.
Ecevit'in sözlerinden Ankara'nın durumu ciddi gördüğü ve savaş olasılığına göre önlemler aldığı anlaşılıyor.





Yazara Email H.Bila@milliyet.com.tr