Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

İSTANBUL Emniyet Müdürü Yazıcıoğlu, Cumhurbaşkanı Demirel ve Başbakan Erbakan'a, "Topal cinayetiyle ilişkili polis ifadeleri"nin varlığından söz ettiği halde, olayı inceleyen müfettişlere neden, "böyle bir belge yok" dedi?
Erbakan, Yazıcıoğlu'yla görüşürken, bu çelişkinin nedenini soruyor:
- Neden farklı konuştunuz?
- Belge var, diyemezdim.
- Niçin?
- Bu ifadeleri resmileştirmem olmazdı. O zaman Avrupa'da sıkıntıya düşerdik. Devleti sıkıntıya sokmak istemedim.
Hoca, bu yanıt üzerine Yazıcıoğlu'ndan bildiklerini anlatmasını istiyor. Yazıcıoğlu da, Topal cinayetine karıştıkları öne sürülen polislerin sorgusuna ilişkin bilgileri aktarıyor.
Başbakan, İstanbul Emniyet Müdürü'nün açıklamalarından memnun... O kadar ki, görüşme sonunda Yazıcıoğlu'na, "sen işine devam et" diye moral ve destek de veriyor.
Erbakan'ın Bursa'ya giderken gazetecilerin sorusu üzerine Yazıcıoğlu'nun mesaisinden memnun olduğunu belirtip, "görevden alınmasının söz konusu olmadığını" açıklamasından iki gün, Ankara'da takdirlerini belirttiği görüşmesinden bir gün sonra İstanbul Emniyet Müdürü görevden alınıyor.
Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu?
Bu çelişki nasıl açıklanır?
Ya Erbakan, "Yazıcıoğlu'ndan memnunum" derken samimi değildi, ya da görevden alma işlemi Başbakan'a rağmen yapıldı.
Hoca'nın Yazıcıoğlu hakkındaki samimi düşüncesini saklamak için bir neden olmadığına göre, ikinci seçenek daha gerçekçi.
Birkaç gün önce Başbakan Yardımcısı Çiller ve İçişleri Bakanı Akşener'in Yazıcıoğlu'nun görevden alınmasına ilişkin bir kararnameyi getirdikleri, ancak, Hoca'nın bunu reddettiği de bilindiğine göre, operasyon Başbakan'ın dışında gerçekleşmiş görünüyor.
Şimdi Erbakan ne yapacak?
Devre dışı bırakılmasını içine mi sindirecek, yoksa, ağırlığını Yazıcıoğlu'ndan yana mı koyacak?
Hukuki durum Başbakan'ın tavrını koymasını gerektiriyor.
Öncelikle hakkında herhangi bir soruşturma olmayan memurun açığa alınması teamüllere aykırı. Ayrıca 657 sayılı Devlet Memurları Yasası'nın 139. maddesi uyarınca, görevden uzaklaştırılan memur hakkında 10 iş günü içinde soruşturma açılması gerekiyor.
Yazıcıoğlu'nun yargı yoluyla cezalandırılma dışında İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nden alınmasının tek yolu, kararname...
Kararnameyle görevden alınması için de Başbakan ve Cumhurbaşkanı'nın onayı gerekiyor.
İşte bu aşamada Hoca'nın gerçek tavrı ve işlevi ortaya çıkacak...