Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı



Başbakan Bülent Ecevit, ABD Başkan Yardımcısı Cheney’yle yaptığı görüşmeden çok memnun görünüyor. Dün sabahki görüşmemizde "Nasılsınız" diye sorduğumuzda, "Bugün çok daha iyiyim. Görüşmeler çok olumlu geçti, çok memnunum" diyerek yanıt verdi. Ecevit’in memnuniyeti büyük ölçüde Cheney’nin görünürde bir müdahale olmayacağını söylemesi. Ecevit, bu açıklamanın her şeyden önce Türk ekonomisi ve özellikle de turizmi için çok önemli olduğunu vurguluyor. "Bu konuda güvence almış oldunuz mu, ikna oldunuz mu" sorumuza şu yanıtı verdi: "Tabii, Cheney’nin sözlerinin ve yaklaşımının bir güvence olduğu söylenebilir. Çünkü ABD’nin en yetkili kişilerinden biri olarak konuşuyor."

BU IRAK İÇİN BİR FIRSAT
Başbakan Ecevit, görüşmelerin eksenini oluşturan Saddam yönetimi ve Irak konusunda ABD Başkan Yardımcısı Cheney’ye nasıl bir değerlendirme yaptı?
Başbakan Ecevit’in bu sorumuza verdiği yanıt şöyle: "Bilinen görüşmelerimizi yineledikten sonra Sayın Cheney’ye şunu söyledim: Irak yönetimi çevresine zarar verecek durumda değil. Körfez Savaşı’ndan bu yana, 10 yıldır yakından izliyoruz. Irak’tan kolay kolay bir tehlike gelmez. Komşularına zarar veremez. Irak’tan gelebilecek tehlikelere karşı önlemleri zaten sizinle birlikte aldık, yıllardır alıyoruz. Şu anda zarar verebilecek güçte görünmüyor." Başbakan, bu sözleriyle Türkiye’nin Saddam’dan korkmadığını, ABD’nin de böyle bir endişeye kapılmasını gerektirecek bir durum saptamadıklarını vurgulamış oluyor. Bu değerlendirmede Saddam’ın gücünün abartıldığı mesajı da var. Başbakan Ecevit, Cheney’ye yaptığı değerlendirmeyi özetledikten sonra, Saddam’a şu mesajı verdi: "Sayın Cheney’nin görünür gelecekte Irak’a bir müdahale planlamadıklarını söylemesi, Irak yönetimi için hem bir fırsat, hem de bir uyarıdır. Irak yönetimi bu süreyi çok iyi değerlendirmelidir. Sadece ABD’nin değil, bizim de, bütün dünyanın da beklediği adımları atmalıdır. Diyalog yollarını açmalıdır."

ASKERİ TEMAS NORMALDİR
Cheney’nin Genelkurmay Başkanı Org. Hüseyin Kıvrıkoğlu ile görüşmekte ısrar etmesi konusunda Başbakan Ecevit ne düşünüyor? Ecevit’in yanıtı şöyle: "Doğal ve normal karşılanmalı. Müttefik iki ülkeyiz. Askeri ilişkilerimiz çok kapsamlı. Bu nedenle komutanlarımızla temas etmek istemesini normal karşılamak gerekir. Kaldı ki, bu tür konularda askeri yön ile siyasi yön birbirinden ayrılmaz. Sayın Org. Kıvrıkoğlu’nun görüşmesi daha çok ikili askeri ilişkiler çerçevesinde olmuştur. Irak konusunda kendisinin farklı bir söylemi yok. Daha önce de müdahalenin doğru olmayacağını birkaç kez söylemişti."

ÇAKMAKOĞLU ALINMADI
Milli Savunma Bakanı Sabahattin Çakmakoğlu, Cheney’yle yapılan görüşmelere katılmadı. Nedenini soran gazetecilere ise, "Yorum yapmak istemiyorum" diyerek alınganlığını hissettirdi. Başbakan Ecevit’e, Çakmakoğlu’nun neden görüşmelere davet edilmediğini sorduğumuzda şu yanıtı aldık: "Sayın Cheney, Genelkurmay Başkanı Sayın Org. Kıvrıkoğlu ile görüşmek istedi. Çakmakoğlu’yla ilgili bir görüşme talebi iletilmedi. Başkaca bir nedeni yok. O nedenle Sayın Bakan’ın alınmasını gerektirecek bir gelişme olmadı."

BARIŞ İÇİN ÇALIŞALIM
Başbakan Ecevit, Cheney’yle görüşmesinde İsrail - Filistin konusunu ele aldıklarını da kaydetti ve şu bilgiyi verdi: "Sayın Cheney’nin İsrail ve bölgedeki son temasının etkili olduğu anlaşılıyor. Ateşkes sağlanması konusunda ABD ağırlığını koydu ve bunun sonuçları da görünmeye başladı. Bu nedenle kendisini kutladım. Bir an önce ateşkes sağlanması yönündeki temasların sürdürülmesi gerektiğini vurguladım. Barış süreci için bu gayretlerin desteklenmesi gerektiğine işaret ettim. Biz de aynı yönde elimizden geleni yapıyoruz."

KOMUTANLIĞI İSTİYORUZ
Başbakan, Afganistan’daki birliğin komutanlığının Türkiye’ye verilmesi konusunda da şu değerlendirmeyi yaptı: "ABD 228 milyon dolarlık bir katkı sağlayacak. Biz de komutanlığı Türkiye’nin almasını istiyoruz. Ancak bazı koşulların oluşması, oluşturulması gerekiyor. Sadece mali konu değil. Bu kuvvetin büyüklüğü ne olacak? Coğrafi konumu ve sorumluluk alanı ne olacak? Orada bazı çatışmalar oluyor. Bu hallerde işlevi ne olacak? Afgan komutanlar arasında eşgüdüm nasıl sağlanacak? Tek başına bizim ülkede güvenliği sağlamamız mümkün değil. Bu işlevin eşgüdümü ve diğer ülkelerin katkısı nasıl olacak? Bu sorulara açıklık getirmek için temaslarımız sürüyor."

Başbakan Ecevit’e, ANAP lideri ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz’ın, "Askerleri silkeledik, sıra MHP’de" anlamına gelecek bir açıklaması olduğu, bunun MHP lideri Devlet Bahçeli ile Genelkurmay Başkanı Org. Hüseyin Kıvrıkoğlu’nu çok rahatsız ettiği yolundaki haberler ve bunların doğru olmadığına ilişkin Yılmaz’ın yaptığı açıklamayı da sorduk. Başbakan Ecevit şu bilgiyi verdi:
"Liderler zirvesinde kesinlikle böyle bir konu geçmedi. Sayın Yılmaz da bu anlama gelecek bir söz söylemediğini vurguladı. Sayın Genelkurmay Başkanı bu yöndeki haberlere haklı olarak tepki gösterdi ve dün bana bu konuyu sordu. Doğru olmadığı anlaşıldı."