Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


Milli Güvenlik Kurulu'nun dünkü toplantısı sonrasında verilen ilk mesaj, Kışlalı suikastının çözülmesi ve irticai faaliyetlerle mücadelede kararlılık.
Toplantıda sivil ve asker kanadın ortak teşhisi, Kışlalı suikastının "kaos" ortamı yaratmaya dönük bir girişim olduğu.
Kışlalı suikastının MGK bildirisinde yer alması, Kocatepe Camii'ndeki tablonun yansıması olarak yorumlanıyor. Bildirideki vurgunun Kışlalı suikastının soruşturulmasının MGK düzeyinde takip edileceği ve çalışmaları yürütecek kişi ve kurumlar açısından da siyasi ve askeri desteğin güçlü şekilde sürdürüleceği mesajı taşıdığının altı çiziliyor.
MGK'nın asker ve sivil kanatları arasında bir gerginlik veya tartışma yaşandı mı?
MGK'nın sivil kanadı bu soruya "kesinlikle hayır" yanıtı veriyor. Aksine, Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Komutanların değerlendirmelerinin paralellik taşıdığını vurguluyorlar.
Hükümet kanadı MGK'da gözlenen uyumdan memnun.
* * *
MGK'nın kararlılık gösterdiği bir diğer konu da özel okullardaki irticai faaliyetlerle mücadelenin sürdürülmesi.
Temmuz ayında yapılan MGK'da alınan karar üzerine hazırlanan Özel Eğitim Kurumları Araştırma Raporu dünkü toplantıda ele alınıyor. Valiliklerden gelen bilgiler ışığında hazırlanan raporda Fethullah Gülen, Işıklar, Muradiye vakıflarına ait okulların dökümleri sunuluyor. Bu okullarda saptanan laiklik karşıtı faaliyetler ve personelle ilgili bilgiler sunuluyor. 300'e yakın okulun dökümü yapılıyor.
Okulların ekonomik ve mali ilişkilerinin açığa çıkarılması için vakıf ve şirketlerle bağlantılarının araştırılması yönündeki çalışmalara Başbakanlık, Maliye ve Vakıflar bünyesindeki denetim elemanlarınca devam edilmesi kararlaştırılıyor.
Milli Eğitim Bakanlığı'nın daha önce Ankara ve Konya'da kapattığı üç okuldan başka, MGK toplantısından kısa bir süre önce Kocaeli Cebir Özel Lisesi'nin kapatıldığı bilgisi sunuluyor.
MGK, Başbakanlık Takip Kurulu'nun özel okullarla ilgili araştırmayı sürdürmesine karar veriliyor.
* * *
HUKUKİ düzenlemelere gelince...
MGK'nın asker kanadı, 28 Şubat kararları gereği hazırlanan ancak Meclis'te bekleyen yasaların çıkarılması konusunu gündeme getiriyor. Hükümet kanadı ise söz konusu yasaların Meclis'teki konumları ile ilgili bilgi veriyor ve bu yasalara öncelik tanınacağını kaydediyor.
Bu yasalar arasında yıkıcı, bölücü faaliyetler ile Cumhuriyet'in temel niteliklerinden birine aykırı faaliyeti saptananların memuriyetten çıkarılmalarına, bu nedenlerle memuriyetten veya ordudan atılanların KİT'ler veya belediyelerde istihdam edilmelerinin önlenmesine, yine Cumhuriyet'in temel niteliklerine karşı faaliyette bulunduğu müfettiş raporlarıyla saptanan İçişleri memurlarının meslekten men edilmelerine ilişkin düzenlemeler bulunuyor.
MGK'nın dünkü toplantısı, PKK'yla mücadelede Suriye'ye karşı yürütülen "askeri güçle desteklenmiş" politika gibi, Kışlalı suikastı başta olmak üzere faili meçhul cinayetlerin aydınlatılması yolunda "askerle" desteklenmiş bir kararlılık niteliğinde görülebilir.



Yazara E-Posta: fbila@milliyet.com.tr