Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


       Başbakan Bülent Ecevit'in nükleer enerjiye sıcak bakmadığını dün bu köşeden duyurmuştuk. Nükleer enerjinin olası sakıncaları ve ekonomik istikrar programı, Başbakan'ı, Akkuyu'da bir nükleer santral kurulması konusunda tereddüte yöneltiyor. Ayrıca gelişmiş ülkelerin bu santralları kapatma kararı almaları da gelecekte nükleer enerjiden vazgeçileceğinin işareti sayılıyor.
       Buna karşılık Türkiye'nin enerji açığının giderek büyüdüğü ve nükleer enerji dahil tüm enerji kaynaklarından yararlanması gerektiği de savunuluyor. Hükümetin ANAP kanadından nükleer enerjiye karşı bir tavır yok. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer, nükleer enerjiye geçilmesi gerektiğini düşünüyor, ama kararı Bakanlar Kurulu'nun vereceğini vurguluyor. Bu konunun tek başına karar verebileceği bir konu olmadığını da belirtiyor.
       Türkiye'nin nükleer enerjiye geçip geçmeyeceği konusundaki karar bugün toplanması beklenen Bakanlar Kurulu'nda verilebilir. Ankara, hükümetin vereceği bu siyasi kararla tavrını netleştirecek.
       Ancak, Akkuyu Nükleer Santralı ihalesinin daha önce 6 kez ertelenmiş olmasına dönük eleştirilerin dozu da giderek artıyor. Özellikle ihaleye katılan konsorsiyumlardan biri olan ABD'li Westinghouse firması tepkili. Washington, ihalenin ABD'li firmanın öncülük ettiği konsorsiyuma verilmesi için yoğun çaba harcıyor. Nükleer santral ihalesinin ABD lehine sonuçlanmasının, Bakü - Ceyhan, Türkmen doğalgazı gibi büyük projelere olumlu katkıda bulunacağı mesajları Ankara'ya veriliyor. ABD'nin öncülük ettiği konsorsiyum, Hazine garantisi istemeden ihaleyi üstlenebileceğini, ihalenin bir kez daha ertelenmesi durumunda ise çekileceğini bildirerek Ankara'yı ihaleyi sonuçlandırmaya zorluyor. İhaleye katılan diğer iki konsorsiyum olan Alman - Fransız ortaklığı ile Kanada ise ihaleye asılmayı sürdürüyorlar.
       Başbakan Ecevit, her fırsatta bu tür büyük projelere siyasi ilişkiler açısından bakılmadığını vurguluyor, Washington'dan gelen sinyaller ise "ekonomik ve siyasi" boyutun da dikkate alınması gerektiği yönünde.
       Ancak Başbakan Ecevit ve hükümetteki hava, Ankara'nın henüz nükleer enerjiye geçmeye fikren uygun olmadığını gösteriyor.


Yazara E-Posta: fbila@milliyet.com.tr