Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Fikret BİLA

DYP lideri Tansu Çiller'in, Refah Partisi'nin kapatılması davasıyla ilgili olarak kamuoyuna açıkladığı ve isim vermeden Cumhurbaşkanı, Genelkurmay ve Anayasa Mahkemesi'ni suçladığı Başkanlık Divanı Bildirisi'ne tepkiler sürüyor.
Cumhurbaşkanı Demirel, Çiller'in bildirisini, "bir siyasi parti görüşünü açıklamış, doğaldır" biçiminde değerlendirirken, Anayasa Mahkemesi Başkanı Yekta Güngör Özden, "haddini bilmezlik" yanıtını verdi.
Çiller'in bildirisine en "çarpıcı" yanıt ise Genelkurmay'dan geldi.
Tansu Hanım, kamuoyuna açıkladığı bildirinin bir örneğini de Genelkurmay Başkanı Org. İsmail Hakkı Karadayı'ya iletilmek üzere Genelkurmay Başkanlığı'na fakslamış.
Genelkurmay, 26 Aralık l997 günü aldığı Çiller'in faksına ilginç bir yanıt gönderdi.
Genelkurmay Basın Halkla ve İlişkiler Daire Başkanı Top. Kur. Kd. Alb. Hüsnü Dağ'ın imzasını taşıyan ve 28 Aralık l997 günü DYP Genel Başkanlığı'na gönderilen cevabi yazıda şöyle deniliyor:
"Türk Silahlı Kuvvetleri ciddi bir kurumdur.İlgisi ve yetkisi olmayan konulara ayıracak vakti olmadığı cihetle, gönderilen faks metni komuta katına sunulmadan ilişikte iade edilmiştir. Rica ederim."
Albay Dağ'ın yazısı, Çiller'in faksının Genelkurmay Başkanı Karadayı'ya sunulacak "ciddiyette" bulunmadığı mesajını taşıyor.
Resmen Karadayı'ya sunulmamış olsa da, Albay Hüsnü Dağ'ın imzasını taşıyan sert yanıt elbette Genelkurmay Başkanı'nın bilgisi dahilinde. Bu anlamda, Çiller'e verilen ağır yanıtın Karadayı'nın imzasını taşıdığı söylenebilir.
Çiller'in RP'yi savunup, Genelkurmay'ı, Cumhurbaşkanı'nı ve Anayasa Mahkemesi'ni suçlayan yazısının resmen işleme konulmamış olsa da Genelkurmay'da değerlendirildiği açık.
Çiller'e iade edilen bildiriyle ilgili olarak Türk Silahlı Kuvvetleri kulislerine yansıyan değerlendirme özetle şöyle:
"Çiller, kamuoyuna açıkladığı bildiriyi Genelkurmay'a da göndererek Türk Silahlı Kuvvetleri'ni bir tartışmaya çekmek istemiştir. Bu, Çiller'in haddi değildir. Kişisel ve siyasi çıkarları için şov yaparak Cumhurbaşkanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ve Anayasa Mahkemesi gibi anayasal kurumları siyasete alet etmeye çalışması bir siyasi parti genel başkanının taşıması gereken ciddiyet ve sorumlulukla bağdaşmaz. Böyle bir konuda Genelkurmay Başkanlığı'nı muhatap görmesi çizmeyi aşmaktır."
Bu değerlendirmeyi yapan Silahlı Kuvvetler, Çiller'in gönderdiği bildiriyi komuta katına resmen sunmadan, geri gönderme kararı alıyor. Böylece, Çiller'i muhatap kabul etmediği mesajını veriyor.
Tansu Hanım'ın parti kurmaylarına rağmen açıkladığı bildirisine RP lideri Erbakan'dan başka destek gelmedi. Çiller'in, Cumhurbaşkanı, Genelkurmay ve Anayasa Mahkemesi'ne yüklenerek puan toplama çabaları, hala RP rotasından çıkmadığını göteriyor. Hatta, DYP'nin geleceğini RP'ye bağlamakta ısrar ettiği anlaşılıyor.
Bakalım, "bu ısrar ve inat" Çiller ve DYP'yi nereye götürecek?


Yazara Email F.Bila@milliyet.com.tr