Depremin etkilerini ve izlerini saptamak üzere MTA Sismik - 1 araştırma gemisi Marmara'ya açıldığında anlaşılmıştı ki, metal yorgunu bu geminin miadı çoktan dolmuş.
"Her an batabilir" uyarıları içinde çalışmaya başlayan geminin bulgularından çok kendisi tartışılmıştı.
Ve yine anlaşılmıştı ki, MTA'nın ısrarlı taleplerine karşın bu gemiyi yenileyecek kaynak bir türlü verilmemişti.
Türkiye'nin 17 - 20 milyon dolarlık bir kaynağı, yeni bir araştırma gemisi almak için ayıracak gücü de yok mu, diye bu k"şeden sormuştuk.
Başbakan Bülent Ecevit, bu sorunla bizzat ilgilenmiş. MTA'nın bağlı olduğu Devlet Bakanı Safter Gaydalı'yı arayarak gerekli kaynağın tahsis edilmesi için talimat verdiğini bildirmiş.
Ve Hazine, MTA Sismik - 1 gemisinin yerine yenisinin alınması için bakanlığa istediği kaynağı tahsis etmiş.
Devlet Bakanı Safter Gaydalı'yla konuştuk.
Gaydalı, en ileri teknolojiye sahip bir araştırma gemisinin hemen alınacağını belirtti. Böylece MTA, 57 yaşındaki Sismik - 1'i emekliye ayırabilecek.
Yeni gemiye Sismik - 2 adı verilir mi bilemeyiz ama Türkiye yeni ve modern bir araştırma gemisine sahip olacak.
Sismik - 1 konulu yazımızda da belirttiğimiz gibi, işadamlarının aynı değerde yatlarından, özel uçaklarından geçilmediği bir Türkiye'de, MTA'nın batmak üzere olan bir gemiyle araştırma yapmaya çalışması kabul edilebilecek bir durum değildi.
Bu konuyla ilgili bir güzel haber de İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü'nden geldi.
Enstitü Başkanı Prof. Dr. Orhan Uslu, Enstitü'ye ait K. Piri Reis araştırma gemisinin sadece Türkiye'nin değil, tüm Akdeniz ülkelerinin sahip olduğu en iyi araştırma gemisi olduğunu bildiriyor. Geçmişte Marmara Denizi'nde çok sayıda sismik araştırma yapan Piri Reis'in, son olarak Kanada Newfoundland Memorial Üniversitesi ile gerçekleştirdiği ortak çalışma sonucunda İzmit Körfezi dahil Marmara Denizi'nde 4 bin kilometrelik kesit aldığını ve bu kesitlerin analizinin sürdüğünü belirtiyor.
Prof. Uslu, Sismik - 1'in üzerindeki ölçüm aletlerinin iki - üç gün içinde Piri Reis'e aktarılabileceğini ve bu geminin de sismik araştırma yapabilecek duruma getirilebileceğini iletiyor.
Bu haberler gösteriyor ki, Türkiye'de kurumların birbirini suçlamaları yerine ciddi ilgi, sorumluluk, işbirliği ve eşgüdüm anlayışı hakim olduğunda sorunlar çözülebiliyor.
Yazara E-Posta: fbila@milliyet.com.tr