Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Fikret BİLA

BAŞBAKAN Mesut Yılmaz'ın havada başına gelen aksaklıklar tesadüf mü?
Başbakan'ın en yakınlarından biri olan Devlet Bakanı Eyüp Aşık, ATA uçağındaki arızalarla ilgili olarak bu soruya "evet" yanıtını veriyor:
- ATA'daki arızalar, bakım sorunları olarak görünüyor. Bir kasıt olduğunu sanmıyoruz. Uçağın iyi bir bakımdan geçmesi lazım.
Eyüp Bey, ATA uçağı konusunda bir endişe taşımıyor ama, Araklı'daki paketin "bomba" olduğunda ısrarlı:
- O maytap değil, bombaydı. Bomba olmasaydı, patlatmazlardı. Sanıyorum soruşturma sürüyor.
- Yılmaz, bu aksaklık ve bombalama girişimlerinden nasıl etkilendi?
Aşık, Yılmaz'ın psikolojisinde bir değişiklik olmadığını vurguluyor:
- Mesut Bey hiç etkilenmedi. Bütün bunlara rağmen programını bozmadı. Kararlılığı sürüyor. Amaç korkutmaksa, başarılı olamazlar. Psikolojimizde bir değişiklik yok. Mesut Bey, doğru bildiği yolda ilerliyor.
Lüleburgaz'da Puma tipi polis helikopterinin motorunun durması, ATA uçağının sık sık arıza yapması, bombalama girişimleri, kamuoyunda soru işaretleri uyandırmış durumda. ATA uçağının arızaları tesadüf olsa bile, Başbakan'ın uçuşlarında dikkat çeken bir özellik var. Eğer ATA uçağı yoksa, Yılmaz genellikle özel sektöre ait araçlara biniyor. ATA Bakü'den dönünce, Başbakan Yılmaz'ı almaya devlet uçağı değil, özel sektöre ait iki küçük uçak gelmişti. Keza, polis helikopteri arızalandığından beri, Mesut Bey, İstanbul'da polis helikopteri yerine özel sektöre ait helikoptere binmeyi yeğliyor. Bu da ister istemez, "Mesut Bey, devlette bazı odaklara karşı tedbirli mi davranıyor" sorusunu akla getiriyor.
Özellikle Susurluk olayını aydınlatma konusunda, "bu yola baş koydum" diyecek noktaya gelen Başbakan Yılmaz, bundan böyle nasıl bir yol izleyecek?
Devlet Bakanı Aşık, Başbakan'ın sonuna kadar gideceğini vurguladıktan sonra, ilk adımın dokunulmazlıklar konusunda atılacağını vurguluyor. "İnşallah" diyor, "bu hafta dokunulmazlıkların kaldırılması konusunda üzerimize düşeni yapacağız."
Çarşamba günü, Anayasa'nın dokunulmazlıkları düzenleyen 83. maddesinin değiştirilmesi Meclis'te ele alınacak. ANAP, DSP, DTP ve CHP değişiklik yönünde çaba göstererek, milletvekili dokunulmazlığının Meclis kürsüsüyle sınırlandırılmasını sağlamaya çalışacaklar. Ayrıca, Anayasa - Adalet Karma Komisyonu tarafından dönem sonuna bırakılan dokunulmazlık dosyalarının Genel Kurul'a indirilmesi için de girişimde bulunulacak. ANAP ve DSP, komisyon üyelerinin seçiminden sonra bu hafta sonuna doğru, bu dosyaların yeniden ele alınmasını talep edecekler.
Mesut Bey, devlette yuvalandığını belirttiği "çeteler"e dokunmak için, işe Meclis'ten başlamak gerektiğinin bilincinde...
Başbakan işe "Meclis'e dokunarak" başlamaya da kararlı görünüyor.



Yazara Email F.Bila@milliyet.com.tr