Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


       ANAP lideri Mesut Yılmaz'ın, soruşturma komisyonlarının isteği yönünde Yüce Divan'a gönderilmesine, Meclis Genel Kurul'u izin vermedi. Bu yöndeki önergeleri reddetti.
       Ancak koalisyon ortağı MHP, Yılmaz'ın Yüce Divan'a gönderilmesi yönünde oy kullandı. Bu durum, MHP ile ANAP arasındaki serin havayı daha da soğuttu.
       Bu tablo, uyumlu ve verimli bulunan koalisyon hükümetini nasıl etkiler?
       MHP'nin de, ANAP'ın da hükümeti bırakma yönünde bir kararları yok. Ancak Başbakan Ecevit'in vurguladığı gibi koalisyonun eski havasını bulmasına da olanak yok.
       Hükümetin eskisi gibi olmasa da eski konumuna yakın bir çalışma ortamına girebilmesi için ANAP lideri Yılmaz'ın duracağı yer çok önemli?
       Yılmaz, konumunu nasıl belirleyecek?
       Ankara kulislerindeki beklenti, soruşturma komisyonlarının çalışmaları tümüyle sonuçlandıktan sonra Yılmaz'ın hükümete girmesi...
       Bu beklenti iki gerekçeye dayanıyor:
       1- Yılmaz'ın hükümete girmesinin yaşanan gerginliği azaltacağı ve ANAP kanadını güçlendirerek koalisyona ağrılık kazandıracağı düşünülüyor.
       2- Demirel'in Çankaya'dan ayrılmasıyla dış ilişkilerde ortaya çıkması beklenen boşluğun doldurulmasında Yılmaz'ın önemli bir işlev üstlenebileceği dile getiriliyor.
       Üç liderli koalisyonun daha sağlam bir görüntü vermesinin yanı sıra, özellikle Avrupa Birliği'yle ilişkiler açısından ANAP liderinin, Başbakan Ecevit ve Dışişleri Bakanı Cem'in yükünü paylaşabileceği vurgulanıyor. Başbakan Yardımcısı ve Avrupa Birliği'nden sorumlu Devlet Bakanı olarak görev alması halinde Yılmaz'ın hükümete daha fazla katkı sağlayacak bir konuma gelebileceği üzerinde duruluyor.
       Siyasi kulislerdeki beklenti bu yönde...
       Peki Yılmaz hükümete girip böyle bir konum alabilir mi?
       Başbakan Ecevit'in bir itirazı olmayacağı, aksine Yılmaz'ın hükümete girmesini teşvik edeceği biliniyor.
       Buna karşılık Yılmaz'ın diğer soruşturma komisyonlarının sonuçlarını beklemeyi yeğleyeceği ve bu çalışmalar bittikten sonra halkın nabzını tutmaya yönelebileceğine işaret ediliyor. Yılmaz'ın yapacağı yoklamalarda kamuoyunun da hükümete girmesi yönünde belirgin bir eğilimin ortaya çıkması halinde, tatil sonrasında hükümete girmeyi düşünebileceği ANAP kulislerinde dile getiriliyor.
       Siyaset kulislerinde Yılmaz'a biçilen konum ve işlev bu...


Yazara E-Posta: fbila@milliyet.com.tr