Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


       MHP lideri Devlet Bahçeli'nin dün partisinin grup toplantısında yaptığı konuşma, koalisyon içi gerginliği tırmandıran bir nitelikteydi.
       SEKA Komisyonu'nun MHP'li üyelerin de oylarıyla ANAP lideri Mesut Yılmaz'ın Yüce Divan'a gönderilmesi gerektiği yolundaki kararıyla ANAP ile MHP arasında başlayan sıkıntı karşılıklı demeçlerle bir "güven" sorununa doğru sürükleniyor.
       Başbakan Ecevit'in bu sürüklenmeyi önlemek amacıyla Norveç'e gitmeden önce yaptığı ve daha çok MHP'yi uyaran nitelikteki açıklaması da durumu değiştirmiş görünmüyor.
       Başbakan Ecevit'in MHP'nin "hükümet ayrı, Meclis ayrı" görüşüne karşılık "hükümetin Meclis'ten ayrılamayacağı ve hükümetteki güvenin Meclis'te de devam etmesi gerektiği" yolundaki telkin ve tavsiyesine rağmen, MHP'nin bakış açısını koruduğu anlaşılıyor.
       MHP lideri Bahçeli'nin dünkü konuşması, SEKA Komisyonu'nun verdiği kararın Meclis Genel Kurulu'nda MHP'lilerce desteklenmesi biçiminde somutlaşırsa, koalisyonu sürdürmek zorlaşabilir.
       SEKA Komisyonu'nun kararına karşılık, ANAP sözcülerinin de Bahçeli ve Bayındırlık Bakanı Koray Aydın'ı Yüce Divan'a gönderebileceklerini ima eden açıklamaları restleşmeye dönüşme yolunda.
       SEKA dosyasının içeriği, ANAP lideri Yılmaz hakkındaki iddiaları kamuoyu vicdanında geçerli kılacak nitelik ve güçte değil. Buna rağmen, MHP'nin komisyondaki üyelerinin olumsuz tutumuna Bahçeli'nin de sahip çıkan bir yaklaşım sergilemesi, komisyonda oluşan "güvensizlik" ortamını liderler düzeyine taşıyabilir.
       Bu durumda da konunun liderler düzeyinde ele alınması gerekebilir.
       Daha önce SEKA dosyasından çok daha önemli ve esaslı konularda ortaya çıkan görüş ayrılıklarını, "liderler zirvesi"nde aşabilen Ecevit, Bahçeli ve Yılmaz'ın bir kez daha bir araya gelmeleri, hükümetin geleceği açısından giderek acil bir ihtiyaç haline geliyor.
       Komisyonda kullanılan oyların milletvekillerinin vicdani kanaatlerini yansıttığı ve MHP'nin genel merkezince oluşturulan bir politikanın sonucu olmadığının kanıtlanması koalisyonun devamı için en önemli koşul gibi görünüyor.
       Bunu anlamanın yolu da yeni bir liderler zirvesinin yapılması... Başbakan Ecevit'in Norveç'ten döndükten sonra liderler zirvesini toplaması ve "güven" unsurunu bu zeminde masaya yatırması gerekli görünüyor.
       Aksi halde gidiş, koalisyonun dağılmasına kadar uzanabilir.


Yazara E-Posta: fbila@milliyet.com.tr