Zirve sonrasında ANAP Lideri Mesut Yılmaz'la konuşuyoruz.
Yılmaz, zirvenin çok
"verimli" geçtiğini vurguladıktan sonra şöyle diyor:
- Çok efektif bir toplantı oldu. Çok olumlu geçti. Uyum içinde bir çalışma yaptık. Bakan arkadaşlar çok iyi hazırlanmışlar. Milli Güvenlik Kurulu toplantıları gibi konuyla ilgili bakanlar detaylı bilgi sundular. Bu çalışma yöntemi çok isabetli oldu. Muhtemelen Aralık ayında da aynı yöntemle bir zirve toplatısı daha yapılır.
* * *
Zirve sürerken Başbakan Bülent Ecevit, haftalık olağan görüşmesini yapmak için Cumhurbaşkanı Demirel'e çıkıyor.
Çankaya Köşkü'nden yeniden liderler zirvesine dönen Ecevit, Cumhurbaşkanı Demirel'den bir
"müjde" getiriyor.
Ecevit, Demirel'in, Bakü - Ceyhan'da son pürüz olarak görülen Gürcistan sorununun da aşıldığı bilgisini verdiğini iletiyor.
Demirel Ecevit'e, Bakü - Ceyhan projesinde geçiş ülkesi olan Gürcistan'ın Devlet Başkanı Şevardnadze ile görüştüğünü ve Başkan'ın İstanbul'da anlaşmaya imza koyacağını beyan ettiğini söylüyor.
Ecevit de bu iyi haberi zirveye iletiyor.
Böylece AGİT zirvesinde, Bakü - Ceyhan'ın imza altına alınması kesinleşiyor.
Bu haber Yılmaz ve Bahçeli'yi de rahatlatıyor.
* * *
Enerji konusunda zirvede alınan bir karar da
"Mavi Akım" projesinin aynen sürdürülmesi.
Bu konuda Ecevit'in Moskova ziyareti sırasında gündeme gelen spekülasyonların aksine, Türkiye'nin üç projeyi de (Bakü - Ceyhan, Mavi Akım, Hazar Geçişli Türkmen Gazı) yürütmekte kararlılık göstereceği vurgulanıyor.
Türkmen Gazı Projesi'nde Azerbaycan'la Türkmenistan arasındaki anlaşmazlıklar tümüyle giderilmiş değil. Ancak, Ankara'nın tarafları uzlaştırarak, bu projenin çerçeve anlaşmasının da AGİT zirvesi sırasında İstanbul'da imza altına alınması için yoğun gayret göstermesi kararlaştırılıyor. Bu görev, Başbakan Yardımcısı ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer'e veriliyor.
* * *
Zirvede ele alınan konuların ayrıntılarını haber sayfalarımızda okuyacaksınız.
Liderlerin dünkü zirvede takındıkları tutumla kamuoyuna verdikleri siyasi mesaj ise şöyle özetlenebilir :
"Koalisyonda kriz yok."Ancak
"kriz" denilemese de, af konusunun koalisyon ortakları arasında en önemli sorun olduğu söylenebilir.
Bu konuda DSP ve MHP kanatlarının üzerinde anlaşabilecekleri bir formül geliştirmek için Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk çalışmalarını sürdürüyor.
Sorunun odağını oluşturan 11. maddenin 2. fıkrası (Kamuoyunun Haluk Kırcı maddesi olarak bildiği hüküm) üzerinde bir uzlaşma sağlanması için yürütülen çalışma, aftan sonra yasaklanmış hakların verilmesi için geçmesi gereken süreyle ilgili. Aynı türden birden fazla suç işlememiş olanlar için üç yıl olarak düşünülen sürenin birden fazla aynı suçu işlemiş olanlar için 5 veya 6 yıla çıkarılması üzerinde duruluyor. Ancak bu konuda henüz kesin bir uzlaşma sağlanmış değil.
Af yasasından vazgeçilmesi sözkonusu değil, 11. madde konusunda uzlaşma formülü bulunduğu an, yasa Adalet Komisyonu'nda görüşülmeye başlanacak.
Sonuç:
Üç lider de dünkü zirveden memnun...
Yazara E-Posta: fbila@milliyet.com.tr