Gökmen Aytaç

Gökmen Aytaç

ege@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Manisa için 1 Mart 2012 büyük bir gündü. Peki neden 1 Mart Manisa için birden büyük gün oldu. Gerçekten büyük bir gün müydü? Ve de o büyük günde ne, ya da neler oldu. Muhtemelen merak edenleriniz vardır. O gün neler oldu bir de benden dinleyin istedim.
Bir defa gerçekten 1 Mart büyük bir gündü. Çünkü dünya devi Ferrero yatırım için Manisa OSB’yi seçmişti. Fabrikanın temel atma töreni yapılacaktı. Manisalılar olarak gurur verici bir tercihti. Tabi ki dünya devi olan Ferrero Manisa’yı kara kaşı, kara gözü için tercih etmemişti. Tercihinde bir çok etmen vardı. OSB’nin alt yapısının mükemmel olması en önemli gerekçelerden biriydi. Ve bu alt yapıyı oluşturan, Manisa OSB’nin bugünlere gelmesinde rol oynayan kişilerin törende isimleri anılmasa da, onlar da bu tercihten gurur duyuyorlardı.
Büyük günde bir de ihracat rakamları açıklanacak, devamında da vergi ödül töreni yapılacaktı. Ama organizasyon öylesine tuhaftı ki, kurumlara verilecek olan ödüllerden, kurumların yarısının haberi yoktu. Ödüllerin yarısı da bu yüzden ya elde kaldı, ya da tesadüfen orada olan başka kurum yetkililerine verildi.
Ve bu büyük günde Manisa’nın ağır misafirleri olacaktı. Kimdi bunlar Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Bülent Arınç, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ve de AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Manisa Milletvekili Hüseyin Tanrıverdi. Bu büyük günde Manisa 3 bakanı konuk edecekti.
Ama evdeki hesap çarşıya uymadı. İki bakan son dakika Başbakan Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Manisa programını iptal etti. Söylenene göre Başbakan, bakanların Türk Lirası’nın yeni simgesinin açıklanacağı toplantıda olmalarını istemiş. Böylesine büyük bir gün, 24 saat öncesinde büyük bir sürprizle başlamış oldu. Ve o gün için geriye bir bakan ve bir genel başkan yardımcısı kaldı. Allahtan kaldı. Onlar kalınca da hazırlanan salon AK Partililere kaldı. Salonda sanayiciden çok partili vardı. Zaten kapıda da misafirleri bu partililer karşıladı. Ama şu var ki salonun ısıtma sistemi mükemmeldi. Paltolarla gelinen salonda, neredeyse kısa kollu ile oturmak mümkündü. Duyumlarıma göre yaklaşık 100 milyara mal olan tören sonrası akıllarda sadece sıcak salon kaldı.
Büyük günde salondaki cılız kalabalık herkesin dikkatini çekti. Hatta büyük günün ertesi gününün sabahında Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Bülent Arınç’ta salonun neden kalabalık olmadığı sorusunu kahvaltıda bulunanlara sormuş. Ne cevap aldığını bilmiyorum. Ama ben bir cevap vereyim. Manisa OSB’yi yöneten kişi öyle küçük hesaplarla bölgeyi idare ediyor ki, sanayici ile yaşadığı sorunlar ortada.
Kişisel sıkıntısı olduğu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı’nı davetliler listesine aldırmıyor. Elinde olsa kavgalı olduğu şehrin Belediye Başkanı’nı bile çağırmayacak. Kısacası, gün büyük olsa da, ufuklar küçük olunca salonda dolmuyor.