Gül Mutlu Eskihancılar

Gül Mutlu Eskihancılar

gulmutlu.eskihancilar@gmail.com

Tüm Yazıları

Samimiyiz, şeffafız, gönüllüyüz, girişimciyiz!

Önce Saba bir hayal kurdu, sonra Zeynep bu hayale ortak oldu ve sonra Senem de gelince bu hayallerini gerçekleştirmek için çalışmaya başladılar. Üstelik tamamen gönüllülük esasıyla... Kurdukları hayale giderken attıkları her adımda, onları bir basamak yukarı çıkaran hayal ortakları buldular.

Profesyonel hayatlarını, kariyerlerini geride bırakıp Bodrum’a yerleşen üç iş kadını.

Saba 5 yıl, Zeynep 2 yıl ve Senem 3 yıl önce Bodrumlu olmuşlar. Önce aynı okula giden çocukları arkadaş olmuş, sonra anneler. Bir müddet sonra bu üç annenin yolları ‘sanat sevgisi’ bulvarında kesişmiş. Yaşadıkları yere katkı sağlamak için birlikte ortak hayaller kurmuşlar. İşte bu sebepten kendilerine ‘hayal ortakları’ diyorlar.

Haberin Devamı

Gözümüzü, kalbimizi açınca kültür sanat adına; toprağımızda köklenmiş, kök salmaya yüz tutmuş ve yeni açmış nice sanatçılarımız var.

Dedik ki; sanatçılar nasıl üretir, nasıl yaşar, ürettikleri mekânlar nasıldır? Bir ziyaret etsek, sohbet etsek ve eserlerinin hikâyelerini ilk ağızdan dinlesek... ART Melek Girişimi, şimdilerde ilk hayalleri gerçekleştirmek üzere... Geri sayım başladı!

Hayal ortaklarının uzun zamandır üzerinde çalıştıkları Bodrum Açık Atölye Günleri (BAAG), 23 Haziran’da kapılarını açıyor. 26 Haziran’a kadar sürecek olan etkinliğin tam tamına 35 adet kapısı var.

Bodrum’da yaşayan çok değerli yerli ve yabancı 35 sanatçı, saat 16.00-19.00 arasında atölyelerinin kapılarını ziyarete açarak sanatseverlerle buluşacak.

***

ART Melek Girişimi tarafından organize edilen, Bodrum Belediyesi’nin desteği ile gerçekleşecek Bodrum Açık Atölye Günleri’nde, Bodrum’da resim, heykel, seramik, takı, mozaik ve fotoğraf gibi farklı disiplinlerde üreten sanatçılar, kendi atölyelerinde sanatseverleri ağırlayacak.

Organizasyon ile sanatseverler, sanatçıların atölyesine giderek onları çalışırken izleyebilme, yaratım sürecine katılma ve sanatçılar ile sohbet ve söyleşi, birlikte atölye çalışması gerçekleştirme imkânına sahip olacak.

Bodrum Açık Atölye Günleri’ni gönüllülük esasıyla hayata geçiren ve kendilerine hayal ortakları diyen ART Melek Girişimi, amaçlarının “Sanat ve sanatçı ile yakın olmak, sanatçının üretim sürecini öğrenme hevesinde olan herkese bu deneyimi yaşatmak ve her yıl yineleyerek Bodrum’un kültür sanat turizmini zenginleştirmek olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Dünyada yaygın olarak organize edilen Açık Atölye Günleri’nin Bodrum’da ilkini gerçekleştirecek olmanın heyecanını yaşadıklarını belirten hayal ortakları, “Tüm açık atölye ziyaretçilerinin belirttiği gibi, sanatçı ve sanatsever bir araya geldiğinde, sanat daha anlamlı oluyor. Biz de bu hedefe ulaşmaya çalışıyoruz” diyerek amaçlarını özetliyor.

Yarım-adanın farklı lokasyonlarındaki atölyelerde 4 gün boyunca sürecek atölye gezileri dışında, sanat tarihçileri ile atölye turları, sanatçılarla bire bir çalışma imkânı, söyleşiler gibi farklı etkinlikler de aynı günler içinde organize edilecek. Hazırlanan haritalarda BAAG’a katılan atölyeler ve Bodrum’un özel uğrak noktaları işaretlenmiş olacak. Bodrum’un her köşesine dağıtılacak bu haritaları ücretsiz edinmek mümkün. Ayrıca bütün detayları @bodrumacikatolye instagram hesabından takip edebilirsiniz.

Haberin Devamı

Etkinliğe katılan bir kısım sanatçının sanat eserlerini, Bitez’deki Galeri Pozzo da görmeniz mümkün.

Bodrum’un hayal ortakları

İkinci yarı

Dün çok eski arkadaşım Esra Karaosmanoğlu’nun doğum günüydü. Esra’nın 10 parmağında 10 marifet var. Esas mesleği avukatlık. Sonra yogaya gönül verdi, çok başarılı bir yoga eğitmeni oldu. Ayurvedayı öğrendi. Yardım derneklerine kaynak sağlamak için maraton koşuyor. Bisiklet kulübüyle kilometrelerce pedal çeviriyor. Acemi Yogi’nin El Kitabı ve Kum Şeytanları adında iki kitabı var. Şimdilerde hang drum (İdiofon’lar grubuna giren bir enstrüman. Arp, gong ya da armonik tınıları andıran bir sesi var) çalmaya merak sardı.

Esra, bu doğum gününde “İkinci yarıyı daha iyi oynayacağım” başlığı altında 50 maddeden oluşan kendi manifestosunu yazdı. Bunlardan birkaçını sizinle paylaşmak istiyorum. Ve bu vesile ile de Esra’nın doğum gününü tekrar kutluyorum.

ZAMANLA BARIŞIK OL! Her şeyin bir zamanı var, ne oldurmaya çalış, ne de kaderci bir bekleyişin olsun. Ne istiyorsan zamanının geleceğini bil. Sabır, sana her gün sunulan sınavdır.

OKU! Oku ki, yeniliklere açık ol. Bilgi seni sarsın, sarmalasın. Ama gitgide seçimini okumaktan yana değil, yaşamaktan yana yap. O çok daha makbul.

HİÇBİR ŞEY İÇİN GEÇ DEĞİL! Aşk için, yeni bir dil öğrenmek için, bir enstrüman çalmak için, çocuk yapmak için, üniversiteye gitmek için, sokak hayvanlarının başını okşamak için, zeytin ağacı dikmek için.

HERKES GİBİ OLMAK ZORUNDA DEĞİLSİN! DNA’na bakarsan, zaten bu dünyada biriciksin. Ona rağmen, herkes gibi olma çabası niye? Toplum ayrıkotlarını sevmez, seni acımasızca nizami olana çeker. Ama sen ayrıkotu ol. Güzel bir ayrıkotu.

KUTLAMALARI HAYATINDAN EKSİK ETME! Eskiden hiç sevmezdim yaşgünü vs kutlamalarını. Şimdi zamanın darlığını biraz daha fazla idrak ettiğimdendir belki, her şeyi bir kutlama vesilesi yapabiliyorum. Kutlamalar iyidir.

KABİLENİ SEÇ! Zalimlikleri olan bu hayatta neşeli ve olumlu kalabilmenin tek yolu, seni yukarı çeken kişiler arasında kalmandır. Etrafında böyle insanlar yoksa, bulana kadar kabile değiştir.

ÜÇÜNCÜ GÖZÜN HEP KENDİ ÜZERİNDE OLSUN! İki gözümüz dışarı bakıyorsa, bir üçüncüsü hep içeri baksın. Eylem ve söylemlerini vicdan terazisinde tart hep.

HAREKET ET! Bedenin senin tapınağındır. Tapınağına iyi bakmazsan, içinde istediğin kadar ibadet et, yapı erkenden yerle bir olur. Adının ne olduğu önemli değil, her gün kalbin attığı ve bacakların çalıştığı sürece hareket et.

HER ŞEY BİR SEÇİM! Bahaneler bulma. Yapmaya gönüllü olmayan, gerekçeler üretir. Kararlı olan ise, her şeyin bir seçimden ibaret olduğunu bilir. Hiçbir şey zor değildir aslında. Her şey sadece bir seçimdir.

HAYALLER, BEBEK ADIMLARIYLA BAŞLAR! Bir hayalin mi var, o zaman şimdiden kâğıt kalemi al ve yazmaya başla. Projelendir, ücretlendir, detaylarını yazmaya başla, çalakalem de olsa çizimini yap, internette araştırmalara dal. 10 sene sonra gerçekleştirmen hiç önemli değil. Yarının gerçeği, bugünün tasarımıyla doğar.