DYP karargâhı:
"Bu hükümet çökmüş görünüyor. MHP Başkanı Bahçeli’nin hükümet kurması çok zor.
En büyük gurubu olan DYP Genel Başkanı Çiller’in başbakanlığında DSP, YTP ve ANAP ile 2 buçuk aylık seçim hükümeti kurulur."
Soru:
Bir süre sonra "yumuşak geçişle" 3 Kasım seçimleri gelecek bahara ya da sonrasına ertelenebilir mi?
Cevap:
"Biz seçim ertelemek için yeni hükümet kurmaya karşıyız. Barajı düşürmek gibi yasa değişikliklerini de kabul etmeyiz. Fakat milletvekilleri erteleme kararı alırsa hükümetten de çekilmemiz gerekmez."
Ve...
Daha sonraki saatlerde Çiller’den bir açıklama:
"Bu hükümetle seçime gidilemez. 2 buçuk aylık bir hükümet kurulur. Türkiye’yi o yeni hükümet AB’ye tam üyelik görüşmeleri karar sürecine hazırlar. 3 Kasım seçimlerine götürür."
Çiller, daha önce de "Irak’a ABD müdahalesi benim başbakanlığım sırasında olmalı" dememiş miydi?
ANAP karargâhı:
"Hükümetin ve seçimin değil, Türkiye’nin yazgısı sorunu ile karşı karşıyayız. Bahçeli, liderler zirvesinde ‘AB uyum yasalarına katılmayız ama engellemeyiz’ demişti. Şimdi MHP, hem uyum yasalarının iptali hem yürütmenin durdurulması için Anayasa Mahkemesi’ne başvuruyor (sarı kartlık faul)... Hem de Bahçeli, ‘yasaların ekime kadar uygulamaya konması için gerekli tüzük ve yönetmelikleri engelleyeceğini’ söylüyor (ikinci sarı kart)... Engellemenin daniskası bu. Sayın Yılmaz’ın söylediği gibi MHP ile artık ortak bir asgari zeminimiz bile kalmadı.
İki sarı, doğrudan kırmızı karta dönüşür. Kırmızı kartla MHP, saha dışına gönderiliyor, yeni kurulacak hükümette yer alamayacak... Amacımız bu değil ama, üstelik öyle görünüyor ki, 3 Kasım karşılaşması da ertelenebilir."
Evet...
Bir süredir aranan "MHP’siz hükümet" ve "3 Kasım seçimlerini erteletme" gerekçesini Bahçeli, altın tepside kendi elleriyle sunmuş bulunmakta.
Mesut Yılmaz da geri çevirmedi...
Ecevit, dün "bu gerekçeyle bile hükümeti bozmayacağını" söyledi. Peki... Anavatan hükümetten çekilir mi?
Cevap:
"Neden çekilsin. ANAP çekilirse, yerine yeni bakanlar atarlar. Asıl MHP çekilsin. Yerine AB üyeliğine inançlı partilerden bakanlar atansın. Güvenoyuna ihtiyaç olmadan MHP’siz ve kendi içinde uyumlu yeni bir ortak hükümet oluşur. Aksi halde bizim yapacağımız şey hükümeti düşürmek olabilir."
Soru:
276 oy bulunur mu?
Cevap:
"Çok rahat."
Zaten gecenin ileri saatlerinde Mesut Yılmaz da "Ya MHP çekilir ya da hükümet düşürülür" kararını açıkladı.
"Geniş tabanlı hükümet istedi"
Bu harekette AKP, DSP ve hatta MHP’den bile milletvekillerinin yer almaları mümkün.
Gensoru süreci, TBMM’nin toplanması dahil 10 günde sonuca varabilir.
Ya sonra?
İyi düşünülmeli...
Halkın isteği bu mu?
Türkiye bu gerilimi taşıyabilir mi?
Belirsizliğin alacakaranlığında ekonomi "kriz batağına" düşebilir mi?
O nedenle, Yılmaz’ın önerileri ancak "3 Kasım’da seçim, kesinlikle ertelenmemeli" güvencesi içtenliğinin ötesinde bir şansa sahip olabilir.
Çünkü, bu testi çatlamış. Su tutmaz. Hükümet böyle sürerse de zor.
Cumhurbaşkanı Sezer, acaba süratle geniş tabanlı seçim hükümeti yolunu açar mı?