Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Varlık Barışı Kanunu sayesinde yurtdışında dövizi olanların ülkeye 30 milyar dolar getirmesi bekleniyordu. Kanunun süresi bugün sona eriyor. Anlaşıldığı kadarı ile bugüne kadar gele gele 2.8 milyar dolar geldi.
Varlık Barışı Kanunu 29 Mayıs 2013 tarihinde yürürlüğe girdi. Kanun gerçek veya tüzel kişilere ait olup yurtdışında bulunan para, döviz, altın, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının ekonomiye kazandırılması ve taşınmazların kayda alınmasını sağlamayı hedef alıyordu.
29 Mayıs 2013 tarihinde bildirim ve beyan süresi başladı. Bildirim ve beyanı uygulamanın 31 Temmuz 2013’te sona ermesi öngörülmüş iken son beyan tarihi 31 Ekim 2013’e kadar uzatıldı. Tekrar uzatma olmaz ise süre bugün sona erdi.
Maliye Bakanı 2014 yılı bütçesini takdim ederken şu açıklamayı yaptı:

Haberin Devamı

- Yurtdışındaki varlıklarını ülkeye getirmek isteyenler 21 Ekim 2013 tarihine kadar 58.3 milyar TL varlık beyanında bulunmuşlar. Başka anlatım ile “Bu kanundan yararlanarak ülkeye 30 milyar dolar getirme niyetlerini belgelemişler.”

Beyan farklı gelen farklı
n Maliye yetkilileri de bu beyana dayalı olarak 1.2 milyar TL vergi tahakkuk ettirmiş. (Tahsilat değil, tahakkuk.)
- Buna karşılık gele gele 5.5 milyar TL’lik (Yaklaşık 2.8 milyar dolar tutarında döviz) ülkeye gelmiş.
- Bu kadar dövizi getirenler de hazineye 111 milyon TL vergi ödemişler.
Getirilen varlıklardan yüzde 2 oranında vergi alınıyor. Varlığını getirenler her türlü vergi denetiminden kurtuluyor. Ama unutmayalım “Varlık Barışı” kanununun amacı vergi toplamak değildi. Sayın Babacan’ın tahminine göre yurtdışında bulunan Türk vatandaşlarına ait 130 milyar dolar dolayındaki döviz varlığının önemli bir bölümünü ülkeye getirmekti.
Beyan edilen varlıklar üzerinden yüzde 2 oranında vergi alınıyor.
Beyanın yapılması, beyan edilen varlıkların getirilmesi ve vergisinin ödenmesi halinde kişi ve kurumlar vergi denetimlerinden ve cezalardan kurtuluyor. Açık anlatım ile bu uygulamanın kuyruğunda bir ‘vergi kıyağı’ var.

Dövizin girişi-çıkışı serbest
Türkiye’de sermaye hareketi serbest. Belli usullere uyulma şartı ile yurtdışına döviz çıkarmak, yurtdışında menkul veya gayrimenkul varlık sahibi olmak, bankalarda hesap açmak serbest. Tek bir zorunluluk var. Bunları yapanlar, dışarıdaki yatırımlardan elde ettikleri gelirlerin vergisini Türkiye’de ödeyecekler.
Açık ifade ile yurtdışında gelir getiren varlığı olanlar, bu varlıklarından elde ettikleri gelirleri vergi beyannamelerinde gösteriyorlar ve de vergisini ödüyorlar ise, “Varlık Barışı”ndan yararlanmadan da varlıklarını istedikleri zaman, istedikleri ölçüde ülkeye getirebilirler.
Daha önceki benzer uygulamada bir kişinin 7.1 milyar dolar getireceği söylenmişti. Bu uygulamada İsviçre’den ülkeye transfer edilecek 5 milyar dolarlık miras gündeme gelmişti. Kanundan yararlanmak isteyen 6 İtalyan ve 2 Bulgarın, 30 milyar euro’yu Türkiye’ye getirmek için banka banka dolaştıkları haber olmuştu. Haberler başka, gerçek başka. Bu son kanun ile ülkeye 2.8 milyar dolar döviz girişi olmuş ise, o da küçümsenemeyecek bir başarı sayılabilir. ”Az veren candan, çok veren maldan...” derler.