Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Avrupa Merkez Bankası politika faizini çeyrek puan indirerek 0,25’le tarihi düşük düzeye çekti. Mevduat faizi ise sıfır. Avrupa Merkez Bankası’nın arayışı ekonomilerin büyümesinin yolunu açmak. Paranın finans kesimi yerine reel kesime yönelmesi.
Kararın açıklanmasından sonra konuşan başkan dedi ki;
- Avrupa’da enflasyon tehlikesi yok. Bu bakımdan rahatız.
- İhtiyaç olduğu sürede para politikası destekleyici olacak. Temmuz 2015’e kadar likidite talebi karşılanacak.
- Faiz uzun süre düşük kalacak. Daha da aşağıya çekilebilir.
Avrupa Merkez Bankası’nın kararının açıklanmasından sonra euro dolar karşısında değer kaybetti. Borsalar coştu.

Faiz indiriminin bize ne etkisi olur?
- Bizim piyasalarımız, ABD Merkez Bankası’nın varlık alımlarını durdurabileceği endişesi ile huzursuz idi. Avrupa Merkez Bankası kararı piyasa oyuncularını belli ölçüde rahatlatacak.
- Son günlerde döviz fiyatlarında beklentilerin üzerinde artış vardı. Döviz fiyatları gerileyebilir.
- Borsa’da kısa sürede bir canlanma görülebilir.
- Türkiye’ye portföy yatırımı ve kredi olarak döviz girişinde artışa yol açabilir.
Özetle Avrupa Birliği ülkelerinin ekonomileri için faizin indirilmesi Türk ekonomisini dolaylı olarak olumlu etkileyecektir.

Ultra zenginler
Genelde 30 milyon doların üzerinde “serveti” olanlar “ultra zengin” diye tanımlanıyormuş. 2013 yılında Türkiye’de 900 ultra zengin varmış.
Bu bilginin kaynağı 2008 yılından bu yana her yıl yayınlanan “Wealth-X” zenginlik araştırması.
Gelir bir para akımıdır. Servet ise bir varlık stokudur. Servet bir kimsenin sahip olduğu piyasa değeri olan mülkiyeti devredilebilir maddi ve gayrimaddi tüm varlıkların toplamını ifade eder. Gelir sağlama gücü vardır.
Açıklamaya göre, Türkiye’de 2012 yılında 830 olan ultra zengin sayısına 2013 yılında 70 kişi daha eklenmiş. Zengin sayısı 900’e ulaşmış. Zenginlerin toplam serveti ise 105 milyar dolar imiş.
Servet artışının ana kaynağı gelirdir. Artan gelirden tasarrufa giden bölümler, servet birikimini sağlar. Fakat günümüzde servet artışını hızlandıran en önemli faktör spekülasyondur. Spekülasyon kelimesi İtalyanca ileriyi görmekten gelir. İleriyi görenler servetlerini doğru biçimde değerlendirerek artırma şansını elde ederler.
Günümüzde, küresel durgunluk sürüp giderken, ekonomiler yavaşlamışken, piyasalarda yaprak kımıldamazken Dünya’da ultra zenginlerin sayılarının yüzde 6.3 artarak 199 bin kişiye, servetlerinin 27.7 trilyon dolara yükselmesinin arkasında bu vardır. Bizde Osmanlı’dan Cumhuriyet dönemine intikal eden, Cumhuriyet’in ilk yıllarında biriken servet yok denecek kadar azdır. Esas birikim 1950’lerden sonra, özellikle 1980’lerden sonra oluştu.
Servet sahibi olmak ayıp değildir, günah değildir, suç değildir. Helal kazanılmış paradan, vergisi ödenmiş gelirden oluşan servet alkışlanır. Hele hele o servetin getirisi yatırımı, istihdamı, üretimi artıracak işlerde kullanılıyor ise.