Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


Özer Uçuran Çiller'in ortağı olduğu Aytaş Turizm Yatırım İşletmeciliği AŞ'ye Hazine tarafından üzerine turistik tesis inşa etmek ve işletmek şartı ile 49 yıllık süre ile Antalya'da Kemer'de 1.627 metrekare arsa tahsis edildi.
Aytaş Turizm bu arsa üzerine 5 yıldızlı konfora sahip "Kemer Inn Hotel"i inşa ettirdi.
Aytaş Turizm şirketi oteli bir işletmeci kuruluşa kiraladı.
Maliye Bakanlığı, arsanın Aytaş Turizm'e tahsis edildiğini, bu arsa üzerinde yaptırılan otelin başkasına kiralanamayacağı gerekçesi ile Kemer'de dava açtı. Maliye'nin tahsisi iptal istemi mahkemece uygun görüldü. Yargıtay mahkeme kararını onayladı. Aytaş Turizm'in yaptırdığı 5 yıldızlı otelin mülkiyeti Maliye Bakanlığı'na geçti. Açık anlatımıyla Maliye, tahsis ettiği arsayı üzerindeki otel ile birlikte geri aldı.
Aytaş Turizm'in ortağı Özer Uçuran Çiller olduğu için çok kimse "- Oh ne iyi olmuş!" dedi. Ammaaaa ve lakin Özer Uçuran Çiller'in oteli için alınan mahkeme kararı "emsal teşkil eder ise" işler karışacak. Kıyılardaki ve büyük şehirlerdeki otellerin, tatil köylerinin çoğuna Maliye Bakanlığı el koyacak. Maliye "oteller zengini" olacak.
Şu anda Maliye Bakanlığı'nın takibinde, sadece Antalya'da 23 tesis var.
Sayın okuyucularım Maliye, arsayı tahsis ediyor. Arsa sahipleri belli bir süre ile (genelde 49 yıllık süre ile) yapılıyor. Arsayı alan, üzerine bina yapacak. İşletecek. 49 yıl sonra arsayı ve üzerindeki binayı Hazine'ye devredecek.
Fakat turizm işinde yatırım farklı şey, işletme farklı şey... Her yatırımcının kendi otelini başarılı bir şekilde işletmesi mümkün değil.
Otelin yaşaması, yatırımdaki başarıdan çok işletmedeki başarıya bağlı. Bazı yatırımcılar bırakınız işletmenin devrini "mali durumları bozulduğu için otelin kısıtlı mülkiyet hakkını devrediyor. Bazıları "yerli veya uluslararası otel zincirine giriyor." Bazıları yerli veya yabancı uzman işletmeciye otelini kiralamak zorunda kalıyor.
Bu işin temelinde 1983 yılından bu yana yapılan tahsis sözleşmelerindeki farklı hükümler yatıyor. Araziler 49 yıllığına yatırımcıya tahsis edilirken on - on beş çeşit farklı irtifak hakkı sözleşmesi yapılmış. Aslında araziler Turizm Bakanlığı'na devredilmiş ve kiralamayı Turizm Bakanlığı yapmış görünüyor ama Maliye Bakanlığı gelir bakımından hassas. Çünkü araziler 49 yıllığına tahsis edilirken bazı işletmelerde "ciro üzerinden, bazılarında sabit kira" belirlenmiş. Bu kiralar bazı işletmelerde çok düşük rakamlarda kalmış.
Maliye Bakanlığı eski irtifak sözleşmelerini bir örnek hale getirmek ve kira gelirlerini yükseltmek için fırsatları değerlendirmeye çalışıyor. İşletmelerin kiralanması için Maliye'den izin alınması gerektiğini ileri sürüyor. Amaç, kiralama izni sırasında eski sözleşmeleri bir örnek hale getirmek. Sözleşmeler arasındaki farklılığı gidermek.
Fakat ne olur ise olsun Özer Uçuran Çiller'in oteline el koyulmasına ilişkin karar bir "emsal" karardır. Bu "emsal" karar, benzer durumdaki diğer turizm yatırımına "teşmil" olunur ise, çok sayıda tatil köyü ve otel yakında Maliye Bakanlığı'nın malı olacak demektir.



Yazara E-Posta: guras@milliyet.com.tr