IMF Başkan Yardımcısı, "Türkiye yolun sonuna gelmiştir" demiş. Bu amacını aşan bir ifadedir. Türkiye'nin sorunları vardır, Türkiye bu sorunlardan kurtulmak için çabalamaktadır. Gerekli kararlılığı gösterememektedir ama, "çaresiz" durumda değildir. Türkiye için çaresizlik "dövizin bitmesi"dir. Türkiye döviz bitince yolun sonuna gelir. Şu anda yapılanlar ve yapılmaya çalışılanlar döviz kıtlığı tehlikesini önlemeye dönük olumlu işlerdir.
IMF Başkan Yardımcısı, Türkiye'de yapılanları desteklemek Türkleri gayrete getirmek için bile söylemiş olsa, "Türkiye yolun sonuna gelmiştir" diyerek Türkiye'nin itibarını zedeleyemez. Türkiye'ye olan güveni daha da aşağıya çekmeye hakkı yoktur. Taşıdığı unvan, bulunduğu görev bunu yapmamasını gerektirir.
Türkiye'nin bugünkü sorunlarının temel kaynağı enflasyondur. Enflasyonun kaynağı ise iç borcun faiz yüküdür.
İç borcun büyüklüğü değil, iç borcun vadesinin kısa olması ve reel faizinin (enflasyondan arındırılmış faizinin) yüksek olması kaynakları yutmaktadır. Bu ve de Doğu'daki terör ile Kıbrıs ve Ege sorunlarına bağlı olarak, buna eklenen yüksek savunma giderleri olmasa Türkiye'nin derdi kalmaz.
Bizim derdimizin ilacı bellidir.
(1) Şu veya bu şekilde iç borç stokunu konsolide edeceğiz, borcun reel faizini aşağıya çekip, faizi yıllara yayacağız.
(2) Şu veya bu şekilde savunma harcamalarımızı makul çizgilere indireceğiz.
Bu iki ilacı kısa sürede içmek mümkün değil. Mideyi yakar. İyileşme aranırken, hastalık büsbütün artar.
İşte bu nedenledir ki işler uzuyor.
Türkiye'de ekonominin durumu iyi değil... Biraz daha kötü olabilir. Ama Türkiye'nin yolun sonuna geldiği söylenemez.
Biz kaç defa bu tip kazayı, belayı atlattık. Biraz yara bere alırız ama biz bu belayı da atlatırız. Daha daha olmadı, enflasyonu patlatırız. Devalüasyon yaparız, Türk lirasını dolar kazığına bağlarız. Biz bu belayı atlatırız.
Türkiye'de şu veya bu kötülükler var ama... Dünya kadar da iyilikler var. Serbest piyasa sistemi işliyor. Koskoca bir sanayi ve tarım altyapımız var. Turizm potansiyelimiz var. Bunların üretim gücü hem iç talebi karşılıyor hem de ihracat için imkan yaratıyor. İhracatçılarımız dünyanın dört köşesinde at koşturuyor. Türkiye'nin dinamik bir müteşebbis kadrosu var. Türkiye nüfusu Batı'nın çağdaş ülkeleriyle entegrasyon arayışında... Borsa çalışıyor, bankalar dışarıdan para buluyor, Merkez Bankası'nın döviz rezervi her şeye rağmen artıyor. Döviz büfelerinde döviz alınıp satılıyor. Gelir dağılımındaki çarpıklığa rağmen, istihdam şartlarındaki bozukluğa rağmen sosyal huzur devam ediyor. İnsanlar daha iyinin arayışını sürdürüyor. Her şeye rağmen Türkiye'de yaşam şartları Asya Kaplanı denilen ülkelerdekinden, Türkiye'ye komşu ülkelerdekinden iyi. Diğer Müslüman ülkelerdeki ve Türki devletlerdeki şartlarla kıyaslanamayacak ölçüde iyi...
Her şeye, her güçlüğe rağmen Türk insanı yarından ümidi kesmemiş. Daha iyi yarınlar bekleyişinde. İşinde gücünde... Aç ve açıkta insan yok... Sen şimdi gel de Washington'dan buyur: "Türkiye yolun sonuna gelmiştir"...
Hani meşhur hikayedeki gibi... "Bu yara değil de, işte bu laf bizi öldürür!.."