“Sevgilim bak, geçip gidiyor zaman/Aşındırarak bütün güzel duyguları/Bir yarım umuttur elimizde kalan/Göğüslemek için karanlık yarınları (...) Bu kekre dünyada yazık geçit yok aşka/Bir şey yok paylaşacak acıdan başka” Metin Altıok’un bu dizelerini Fazıl Say 1994 yılında bestelemiş.
Bu ve daha başka dokuz şarkı, şimdilerde “İlk Şarkılar” başlığı ile piyasada satılan albümde yer alıyor.
Şiir ve müziği bir araya getiren bu albümde Fazıl Say’ın piyanosu eşliğinde şarkıları Serenad Bağcan seslendiriyor.
Fazıl Say diyor ki, “En büyük merakım şiir okumaktır. Ben şairler arasında büyüdüm. Cemal Süreya, Metin Altıok babamın en yakın dostlarıydı. Bu şairlerin şiirlerini bestelemek benim için hep büyük bir zevk... Şarkı albümlerim nice farklı şiirlerle devam edecek... Yaklaşık yirmi yıl önce bestelediğim bu şarkılarım ile Türk müzik severlerin karşısına çıkmak benim için özel bir durumdur. Bu şarkılarımın, halkımızın çok sevdiği müzik formu olan ‘şarkı’ formunda, Türkiye’nin müziği olarak özel bir yere oturacağını ümit ediyorum.”
Müziği sevdirmek
Albümde yer alan şarkıları Fazıl Say o yıllar yaşadığı Berlin’de 1994 yılında bestelemiş. Pınar Demirel ile birlikte bu şarkıları değişik konserlerde seslendirmişler.
Fazıl Say, bizi yurtdışında temsil eden, dünya müzik piyasasında ismi en çok duyulan sanatçılarımızın başında geliyor.
Bir besteci ve piyanist. Klasik müzikte başarılı. Ünlü eserleri yorumlamakla kalmıyor, kendisi de besteliyor. Yabancı ve yerli bestecilerin klasik eserlerini farklı yorumlarıyla Türk halkına sevdiriyor. Sadece büyük şehirlerin konser salonunda çalmıyor. Anadolu’yu dolaşıyor. Halka klasik müziği tanıtmaya, sevdirmeye çalışıyor.
Fazıl Say sadece bir piyanist ve yorumcu değil, derin kültürü ile bir Türk entelektüelidir..
Yılda 120-140 konser
Değişik ülkelerde yılda 120-140 konser veriyor. Konser piyanistliğinin yanında besteler yapıyor. Oratoryolar, piyano konçertoları, çeşitli formlarda orkestra, oda müziği ve piyano eserleri, şan ve piyano için çok sayıda şarkı besteledi. “Nazım” ve “Metin Altıok Ağıtı” başlıklı oratoryolar, 4 piyano konçertosu, Zürih Üniversitesi’nin siparişi üzerine “Albert Einstein”ın anısına yazdığı orkestra eseri, Mozart’ın 250. doğum yılında Viyana’daki Kutlama Komitesi’nin siparişi bestelediği “Patara” bale müziği, İstanbul Senfonisi beğeni gören eserleri.
Türk saz şairi Aşık Veysel’in “Kara Toprak” adlı halk şarkısından esinlenerek bestelediği piyano parçasını da içeren aynı başlıklı CD, 2005’te Amerika’da bilboard listelerinde 6. sıraya yükseldi. “Nazım”, “Harem’de 1001 Gece”, “Pictures” adlı albümler en çok ilgi görenlerden.
İlk Şarkılar albümü ile birlikte piyasaya çıkan bir CD, Fazıl Say’ın “Mezopotamya senfonisi ile Universe Senfonisi’nin görüntülü olarak orkestra icrasını içeriyor. Klasik müzik sevenlere tavsiye ederim.
Özay Şendir
“Erdoğan, Osmanlıyı diriltmek istiyor…”
11 Mayıs 2025
Abbas Güçlü
Şaşırtan Çin
11 Mayıs 2025
Zeynep Aktaş
Yatırımda yeni şifre: Hızlı nakit
11 Mayıs 2025
Ali Eyüboğlu
Nükhet Duru: Fırınlanmadan, pişmeden kalıcı olunmaz
11 Mayıs 2025
Güldener Sonumut
Vadeli lider vs. Vadesiz lider: Habemus Papam...
11 Mayıs 2025