Beşiktaş’ta inşaatı tamamlanan “Bosphorus Four Seasons Hotel”, 15 Haziran’dan itibaren müşteri kabul etmeye başlayacak.
Otel müşteri kabul etmeden önce, otelin inşaatında çalışanlar ile müşterilere hizmet edecek otel çalışanları ve aileleri için iki gece düzenlendi. İnşaatta çalışanlar ve otelde çalışacaklar aileleriyle, otel müşterileri gibi, yediler, içtiler, eğlendiler.
İşçisinden mühendisine, oteli inşa edenler nasıl bir otel yaptıklarını ailelerine gösterdiler. Kapıcısından, aşçısına, büro görevlisinden servis elemanına otelde çalışacak olanlar nasıl bir otelde çalışacaklarını ailelerine gösterdiler.
Bu uygulama, Four Seasons otel zincirinin geleneği imiş. Yeni açılacak her otelde müşterilerden önce, ilk olarak otelin yapımına emeği geçenler ağırlanırmış.
Daha sonra otelde çalışacaklar ve aileleri, otelde düzenlenen bir geceye katılırmış. Otelde çalışacaklar için düzenlenen gecede, o gece için başka otellerden geçici olarak gelen personel hizmet verirmiş.
Konuk evi otel oldu
Beşiktaş’ta, deniz kıyısında “Atik Ali Paşa Yalısı”nın yeri olarak bilinen arsada, bir zamanlar Et ve Balık Kurumu’nun soğuk hava depoları vardı. Sonra bu arsada “Devlet Konuk Evi” olarak kullanılmak amacıyla bir binanın yapımına başlandı. Bina tamamlanamadı. Devlet, özelleştirme programı çerçevesinde otele dönüştürülmek şartıyla yarım kalan binayı ve arsasını 49 yıllığına ihaleye çıkardı. Yapı Kredi’ye bağlı (Sultanahmet’teki Four Seasons Otel’in sahibi) Sultanahmet Turizm ihaleye girdi. 49 yıllık kira için peşin 95 milyon dolar ödedi.
Çukurova grubu, ekonomik kriz döneminde Yapı Kredi ile birlikte Sultanahmet Turizm’i de satışa çıkardı. Tekstilci Mesut Toprak (1) Sultanahmet’teki otelin işletme hakkını ve buna ek olarak da (2) 29.2 milyon dolar ödeme ile Atik Ahmet Paşa’nın kira hakkını devraldı. İnşaat için 75 milyon dolar harcadı. Daha önce Sultanahmet Turizm’in kira için Özelleştirme İdaresi’ne yaptığı ödeme ile birlikte toplam 190 milyon dolarlık yatırımla İstanbul’a lüks bir otel kazandırdı.
190 milyon dolarlık yatırım
Four Seasons Otel, dünyanın dört köşesinde lüks oteller işletiyor. Türkiye pazarına Sultanahmet’teki eski hapishane binasının işletmesini üstlenerek girdi. Four Seasons isimli otel zincirinin kurucusu, “patronu” Isadore Sharp, Kanadalı bir mimar. İşi geregi çok seyahat eder, farklı sehirlerde, farklı otellerde kalırmış. En lüks otelde bile “evindeki rahatlığı” bulamadığını fark etmiş. “Herhalde benim gibi nice insan evindeki rahatlığı sağlayacak bir otele daha yüksek ödemeyi yapmaya hazırdır” diye düşünerek, otelciliğe soyunmuş. Kendi konsepti/tasarımı ile 1960 yılında Kanada’da ilk otelini açmış.
Isadore Sharp’ın konsepti/otelcilik ilkeleri şunlar: Otel şehrin en cazip yerinde olacak. Şehrin en lüks oteli olacak. Otel müşterisi kendini evinde hissedecek, “Bu otel benim evimden daha iyi” diyebilecek.
Sultanahmet’teki otelin açılışından bu yana Türkiye’de görev yapan, Four Seasons Otelleri Mısır ve Türkiye Bölge Başkanı ve Bosphorus Four Seasons Genel Müdürü Marcos Bekhit ile Türkiye’deki otellerin pazarlanmasından sorumlu Levent Gürçay, Türkiye’deki Four Seasons otellerinin sayısını artırma çabası içindeler.
Marcos Bekhit’in anlattığına göre, Four Seasons otellerinin kurucusu ve büyük ortağı Isadore Sharp, Beşiktaş’taki binanın konumuna ve projesine hayran olmuş. Bu otelin Avrupa’nın en lüks otellerinden biri ve de Four Seasons zinciri için dünya ölçüsünde bir prestij oteli olacağını söylüyormuş.