Türkiye’de 2 milyon 23 bin 359 esnaf ve sanatkar, 2 milyon 174 bin işletme var. Bunlar aileleriyle birlikte 8-9 milyonluk bir kesimi oluşturuyor.
Ekonomiler geliştikçe ölçek ekonomisi öne çıktığından, esnaf aynı konularda faaliyet gösteren dev işletmelerle rekabet etmeye, yaşamlarını sürdürmeye zorlanır oldu.
Süpermarketler, kasapların, manavların, balıkçıların, şarküteri dükkanı olanların, kunduracıların, tuhafiyecilerin, terzilerin, manifaturacıların, kırtasiyecilerin, kitapçıların işlerini ellerinden aldı. Yapı marketler hırdavatçıları, camcıları, marangozları, tesisatçıları üzmeye başladı.
Değişime uymaya mecburuz
Bu gelişmeler bizden önce başka ülkelerde de oldu. Başka ülkelerde de esnaf ekonomik hayattaki değişimi kabullenmek zorunda kaldı. Ama birçok ülkede her şeye rağmen esnaf kesimi yok olmadı. Belli desteklerle, değişime uyum sağlayarak yaşamlarını sürdürüyor.
Bizde de benzer gelişmeler yaşanıyor. Devlet yaşam şansı olan esnafı desteklemek için programlar uyguluyor. Eskiden esnafa sadece Halkbank kredi verirdi. Şimdilerde ticaret bankaları esnafa yatırım ve işletme kredisi vererek yaşamlarını sürdürmelerine, gelişmelerine yardım ediyor.
Bütün mesele, bu desteklerin, kredilerin, esnafın ekonomik hayattaki yeniden yapılanma hareketine uyumunu sağlayacak biçimde yönlendirilmesi, kullanılması.
Ticaret bankalarımızdan Şekerbank kredileme faaliyetine ek olarak, mahalle esnafının kapısı hep açık kalsın diyerek özel bir program başlattı.
Programın hedefi, esnaf hareketinin değişime uyum sağlayarak yaşamasına destek vermek.
Şekerbank’ın “Esnaf” projesi
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı himayesinde ve Türkiye genelindeki 82 Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği ile 3 bin 100 Esnaf ve Sanatkârlar Odası’nı kapsayan Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu’nun (TESK) desteğiyle Şekerbank’ın uygulamaya koyduğu proje kapsamında her ayın 15’i “Esnaf Günü” olarak ilan edildi. Ayda bir günün “Esnaf Şenliği”ne dönüştürülerek esnafa ilginin canlı tutulması isteniyor.
Esnafın mahalle kültürü ve toplumsal değerlerin devamlılığındaki önemini hatırlatan Şekerbank Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hasan Basri Göktan, “Dört yüz elli bine yakın esnaf müşterisine 283 şube ile hizmet veren bir banka olarak esnafı güçlendirecek çalışmaları sürdürmeye devam edeceğiz” diyor.
Esnaf bizim yaşamımızda, kültürümüzde, ekonomimizde ticaretin, zanaatın en önemli üyesi olmuştur. Bakkalından tamircisine, sokak satıcısından simitçisine yaşamımızın vazgeçilmez aktörleridir.
Şekerbank’ın başlattığı uygulamalar ve benzerleri esnafın yok olmamasını sağlar, ayakta kalarak yeni düzene uyumuna yardım eder.