Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı



2003 yılında Ayşe Hanım Teyzem, maydanoz, zeytin, peynir satın alırken peşin peşin KDV ödeyecek. Her 100 liralık KDV ödemesinin 20 lirası ile (her ne isim altında olur ise olsun halkın ödeyeceği her türlü verginin beşte biri ile) banka batıranların, bankaları hortumlayanların halkın sırtına yükledikleri borç faturasının faizi ödenecek...
2003 yılında bu ödemelerle fatura temizlenebilecek mi? Hayır... Daha yıllar boyu Ayşe Hanım Teyzem ile Ali Rıza Bey Amcam bu faturayı ödeyecek...
Hem ödeyecek hem de seslerini çıkarmayacak. Çünkü seslerini çıkarırlar ise bankaları hortumlayarak batıranlar fena halde alınıyor. Kıyamet koparıyor. Maliye Bakanı geçen hafta sonu açıkladı. Devletin borçlanarak batan bankaların boş kasalarına koyduğu paranın 2003 yılı faizi 16.5 katrilyon lira tutuyor. 2003 yılı vergi geliri tahmini 81.5 katrilyon lira olduğuna göre, 2003 yılında toplam vergi gelirinin beşte biri hortumcuların halkın sırtına yükleyip gittikleri faturanın faizini ancak karşılayacak demektir.
Düşününüz... Hortumcuların 2003 yılı bütçesine sadece ve sadece faiz yükleri 16.5 katrilyon lira. Buna karşılık devletimiz ana sorumluluk ve görev alanlarından tarımsal kesimdeki çiftçiyi ve üreticiyi desteklemek için 2.6 katrilyon lira, yatırımlara 8.3 katrilyon lira para bulabiliyor.
Ve bütün bunlara, benim saf ve bakir halkım, çiftçim, işçim sesini çıkaramıyor.
Hortumcuların hortumladıkları yanlarına kalıyor.

Sayın okuyucularım, size Leona Helmsley’in hikayesini hatırlatayım da, bizdeki çarpıklığı daha iyi görünüz.
Leona Helmsley, 1921 doğumlu bir hanım. Kocası Harry Helmsley New York’ta emlak kralı idi. Ünlü Empire State Building binası dahil çok sayıda gayrimenkule ve 14 otele sahipti. Leona Helmsley kendi adlarını taşıyan lüks ve pahalı Helmsley Oteller zincirini işletiyordu.
1989 yılında evlerinin bahçesindeki havuzun inşa ve bakım faturası sahip olduğu otelin hesabından ödendiği ve bu yoldan vergi kaçırarak devleti zarara uğrattığı tespit edildi. Daha sonra vergi konusunda ve de ücretlerini başka kuruluşlara ödeterek evinde personel çalıştırdığı hakkında başkaca yanlışları ortaya çıktı. 1992 yılında 4 yıl süre ile hapse ve 750 saat kamu hizmetinde çalışmaya mahkum oldu.
İyi hal nedeniyle 18 ay sonra hapisten çıktı ama devlete dünya kadar ceza ödedi. Otellerinin birçoğunu, gayrimenkullerinin büyük kısmını satmak zorunda kaldı. 1998 yılında kocası öldü. Leona Helmsley’in hala belli sayıda gayrimenkulü var ama hayatı kaymış durumda.
Sayın okuyucularım, batan bankaların faturası çok ağır. Mahkumuz. Bu faturayı ödeyeceğiz. Fakat, faturayı öderken bu ödemenin karşılığında bazı şeyleri bilmemiz, öğrenmemiz de gerekli.

(1) Hangi banka hortumlanmaktan, hangisi kötü yönetimden hangisi kendiliğinden battı? Hala bilemiyoruz. (2) Bugüne kadar kimler hakkında ne suçlama ile dava açıldı bilemiyoruz. (3) Bugüne kadar hiçbir dava sonuçlanmadığından kim suçlu kim suçsuz bilemiyoruz. (4) Bugüne kadar kime ne borç faturası çıkarıldı, kim ne borç ödedi, kim ne ödeyecek bilemiyoruz. (5) Hortumlandığı için kötü yönetimden veya kendi kendine batan banka sahiplerinin bankaları devletin kucağına attıkları, faturayı Ayşe Hanım Teyzem ile Ali Rıza Bey Amcama yükledikten sonra hiçbir şey olmamışçasına, eski parıltılı yaşamlarını, hovardaca harcamalarını sürdürmelerini anlayamıyoruz... Biliyorum "Burası Türkiye abicim!" diyeceksiniz. Haklısınız... Zavallı Leona Helmsley... Türkiye’de olsa yaşardı... ABD’de olduğu için üç kuruşluk havuz faturasından hayatı kaydı.

EKONOMİ SERVİSİ

Banka Adı: Egebank
Sahibi: Murat Demirel
Zararı: 1.3 milyar dolar

Banka Adı: Etibank
Sahibi: Dinç Bilgin
Zararı: 800 milyon dolar

Banka Adı: İnterbank
Sahibi: Cavit Çağlar
Zararı: 1 milyar dolar

Banka Adı: Bank Kapital
Sahibi: Mahmut Ceylan
Zararı: 350 milyon dolar

Banka Adı: Bank Ekspres
Sahibi: Korkmaz Yiğit
Zararı: 380 milyon dolar

Banka Adı: Yurtbank
Sahibi: Ali Balkaner
Zararı: 650 milyon dolar

Banka Adı: Bayındırbank
Sahibi: Kamuran Çörtük
Zararı: 100 milyon dolar

Banka Adı: İktisat Bankası
Sahibi: Erol Aksoy
Zararı: 1.200 milyar dolar

Banka Adı: Kentbank
Sahibi: Mustafa Süzer
Zararı: 711 milyon dolar

Banka Adı: Toprakbank
Sahibi: Halis Toprak
Zararı: 675 milyon dolar

Banka Adı: Esbank
Sahibi: Yavuz Zeytinoğlu
Zararı: 1 milyar 500 milyon dolar

Banka Adı: Pamukbank
Sahibi: M. Emin Karamehmet
Zararı: 2 milyar 773 milyon dolar