Milliyet Ekonomi, 2002 yılında dünyanın önde gelen danışmanlık kuruluşu Ernst&Young ile birlikte Türkiye’de yılın girişimcisini seçmeye başladı.
Türkiye’den seçilen yılın girişimcisi, Ernst&Young’ın öncülüğünde 50’ye yakın ülkede belirlenen yılın girişimcileriyle birlikte her yıl mayıs ayının sonunda Monte Carlo’da Türkiye’yi temsil ediyor. Uluslararası jüri, yarışmaya katılan girişimcilerinden birini, dünyada ‘yılın girişimcisi’ olarak ödüllendiriyor.
Ernst&Young tarafından 27 yıldır tekrarlanan bu yarışa 9 yıldır Türkiye de katılıyor. Son 2 yıldır Türkiye’de yılın girişimcisi seçiminde Milliyet Ekonomi’nin katkısı olamıyor.
Türkiye jurisi bu yıl, uluslararası yarışmada Türkiye’yi, ‘Baydöner’ markasını yaratan girişimcilerin temsil etmesini kararlaştırdı.
Baydöner, 3’ü yurtdışında olmak üzere 34 ilde 78 şube ile faaliyet gösteriyor. Döneri, fast food ürünlerle rekabet edebilir bir seviyede dünyaya tanıtmayı hedefliyor.
Pantolon yok gömlek verelim
Genelde döner işini, özelde Baydöner’i kuranların çabalarını küçümsemek mümkün değil. Ne var ki, 50 ülkeden girişimcilerin yarışacağı bir uluslararası arenada, Türkiye’nin Turquality kapsamında devlet desteğiyle yola çıkan bir döner firmasıyla temsili iki soruyu gündeme getiriyor:
(1) Türkiye’den, ileri teknolojiye, AR-GE’ye, yenilikçiliğe dayalı bir faaliyetiyle öne çıkan, sanayi sektöründe geleceği olan girişimcilerin bu tür yarışlarda boy göstermesi daha yararlı olmaz mı idi?
(2) Bu tür bir seçim, döner sektöründe, Türkiye’de ve yurtdışında Baydöner’den önce yola çıkan, pazarda büyük yer alan girişimcilerin üzülmesine yol açmaz mı?
Gazeteci İrfan Söyler, yurtiçindeki ve dışındaki döner piyasasını yakından izliyor. Döner News - Haber adındaki portalında döner ile ilgili haberleri yayınlıyor. Türkdöner dergisinde döner haberleri veriyor.
Avrupa’da döner sanayi var
İrfan Söyler’den öğrendiğime göre, Almanya’da 500 civarında döner üreticisi, günde yaklaşık 1000 ton döner üretmekte. Almanya’deki üreticiler, üretimlerinin yarıya yakınını Almanya dışına ihraç ediyor. Almanya’da 60 bin döner satış noktası var.
Belçika ve Hollanda’da 14 döner fabrikası günlük 100 ton civarında döner üretiyor. 3.000 lokanta ve döner büfesi dönerseverlere hizmet veriyor.
Avusturya’da, 8 milyon nüfusa, 8 döner fabrikası hizmet ediyor. Günlük 40 ton döner üretiyor. Başta Viyana olmak üzere 2000 satış noktasında döner satılıyor.
İsviçre, Avrupa’nın dışarıdan gelen ete kapalı ülkesi. İsviçre’de 16 döner fabrikası bulunuyor. Döneri önceleri tamamen Almanya’dan alan Fransa’da şimdilerde üretim yapılıyor. Paris, Toulon, Lyon bölgelerinde üretim tesisleri var.
Yemek kültürü ile ünlü İtalya’da 1600 döner satış noktasında, genelde Almanya’dan gelen ürünlerle birlikte İtalya’da üretilen döner satılıyor.
İngiltere’de 5.000’i aşkın döner satış noktasında halka sunulan dönerin merkezi Londra.
Sonuç: Bizim dönercilerimiz Avrupa pazarını çoktan ele geçirmiş durumda. Sadece satış noktaları açmadılar. Avrupa’da döner üretim tesisleri de kurdular. Bizim daha farklı konularda dünya pazarına çıkacak girişimcilere ihtiyacımız var.
Özay Şendir
“Erdoğan, Osmanlıyı diriltmek istiyor…”
11 Mayıs 2025
Abbas Güçlü
Şaşırtan Çin
11 Mayıs 2025
Zeynep Aktaş
Yatırımda yeni şifre: Hızlı nakit
11 Mayıs 2025
Ali Eyüboğlu
Nükhet Duru: Fırınlanmadan, pişmeden kalıcı olunmaz
11 Mayıs 2025
Güldener Sonumut
Vadeli lider vs. Vadesiz lider: Habemus Papam...
11 Mayıs 2025