Hakan Atis

Hakan Atis

info@hakanatis.com

Tüm Yazıları

Orada güneş öylesine güzel batar ki, seyrine doyum olmaz. Hele bir de serinleten akşam rüzgârı ve keyifli dost sohbetleri varsa hayatın kıymetli bir armağan olduğunu daha da iyi anlarız. Dikili’den söz ediyorum, bir başka deyişle Kuzey Ege’nin zümrüt taçlı kraliçesinden

Denizlerimizde kimilerine göre keşfedilmeyi, kimilerine göre demirlenip uzun süre yaşamayı hak eden nice güzelliklere sahibiz. Amatör denizcilerimizin bu konudaki ilgisi ve motivasyonu hayli yüksek. Ancak, bağlama yeri sorunları ve marina ücretlerinin yüksekliği, onları belirli rotalara mecbur bırakıyor. Bu sorunun çözümü basit aslında. Balıkçı barınaklarının yanı sıra amatör denizcilerimiz için sert havalara kapalı, kışlama ve çekme-atmaya uygun, elektrik, su, market, güvenlik ihtiyaçlarının karşılanabileceği bağlama yerleri inşa edilmeli. Lüks olmasına gerek yok. İşin o kısmını marinalar başarıyla karşılıyor. Sözün özü dileyenler modern marinalarda, dileyenler ifade ettiğim tesislerde bağlanabilmeli. Bu sanıldığı kadar zor değil! Ücretsiz olması da şart değil; yeter ki fiyatı amatör denizcilerimize “eziyet” çektirecek düzeyde olmasın. İsveç’te bu modelin güzel örneklerini gördüm. Açıkçası özendim. Dilerim gün gelir ülkemizde de yaygınlaşır. Şimdi, bu haftaki konumuza geçelim. 

Haberin Devamı

Cazip rota 

Kuzey Ege’nin güneş gözlü kraliçesi Dikili’ye 1987 yılından bu yana yolum düşer. Orası keyif aldığım sakin ve güzel bir deniz diyarıdır. Serin suları kadar sahil boyunca yapılan akşam yürüyüşleriyle ruhunuzu dinlendirir. Aynı zamanda İstanbul’dan demir alıp güneye inen veya Antalya, Datça, Göcek, Marmaris, Bodrum, Kuşadası, Seferihisar, Çeşme, Karaburun’dan kuzeye tırmanan mavi yürekli dostların aşina olduğu bir rotadır. Özellikle ilk kez deneyecekler için öneriler paylaşacağım. İlk sözümü baştan söyleyeyim, öncelikle mevsim rüzgârlarına, denizin değişkenliğine ve yöreyi iyi bilen kaptanların tavsiyelerine dikkat edilmeli. Bu rotayı Ayvalık’tan güneye iniş olarak aktaracağım. Dikili ve ilçenin cazip yerleri Bademli ve Kalem Adası, yaklaşık 25 millik mesafede yer alıyor. Olağanüstü bir durum yaşanmaması halinde 4.5 saat süren keyifli seyirle ulaşmanız mümkün. Sizlere daha emniyetli öneriler sunmak için denizlerimizi iyi tanıyan iki dostumun, Deniz Giray ve Tayfun Erkul’un tavsiyelerini aktarmak istiyorum. Her ikisine de teşekkür ediyorum.

Haberin Devamı

Ayvalık-Dikili rotası

Not defteri 

Ayvalık-Dikili rotasında karayel ve lodos gibi rüzgârlara dikkat edilmesinde yarar var. Bunlar deniz kaldırabilir. Kuzey Ege’de özellikle sıcak günlerde batıdan yağmurla birlikte gelebilecek ani hava kaçaklarına karşı da tetikte olunmalı. Dikili balıkçı limanının ortalama derinliği 5 metre. Ancak yer bulmak hayli zor. 1988 yılında dönemin İzmir Valisi merhum Nevzat Ayaz, aralarında bulunduğum gazetecilerle mevcut limanda incelemelerde bulunmuş ve yenisinin yapılacağını müjdelemişti. Üstünden 34 yıl geçti! Dilerim o büyük ve modern liman bir gün inşa edilir. Sözün özü orada demir atamazsınız. Bazen girişte, iskele yönünde kısa süreli yer bulabilirsiniz. Genellikle de limanın müdavimi olan balıkçı teknelerine aborda olabilirsiniz. Sert havalarda mecbur kalırsanız sığınabilirsiniz, ancak dikkatli olmanızda yarar var. Bademli ve Kalem Adası ise Ayvalık’a aynı mesafede sayılabilir. Özellikle Kalem Adası’nın kuzeyi çok sığ ve kayalık. Boğaz gibi görünse de geçiş güvenli değil. Hemen yanında bulunan Bademli ise derinliğin 4-6 metre arasında olduğu doğal bir cennet. Sakin havalarda muhteşem denizi sizi mutlu kılacaktır. Ancak kıyılarındaki döküntülerden ve girişindeki Güvercin Kayası’ndan uzak durmanızda yarar var. Gece ilk kez girmeyi planlıyorsanız Kalem Adası’nı seçmeniz daha isabetli olacaktır. Sözün özü, haritaların dikkatle okunması ve yöreyi iyi bilen kaptanlarla konuşulması her zaman faydalıdır.