Hakan Atis

Hakan Atis

info@hakanatis.com

Tüm Yazıları

Dünyanın en zorlu okyanus yarışlarından Ocean Globe Race’de bu yıl GPS, otopilot yasak! Elektronik seyir cihazları kullanılmayacak. 10 Eylül’de başlayacak bu retro yarışta Türkiye’den iki genç yelkenci ülkemizi temsil edecek

İstemek başarmanın yarısıdır. Doğrudur. Hele söz konusu mavilikler olunca. Ezgim Mıstıkoğlu ve Derin Deniz Bınaroğlu’nun ülkemizi gururlandıran başarıları bunun somut örneği. Onlar dünyanın en zorlu okyanus yarışlarından Ocean Globe Race’de usta yelkencilerle doğanın zorlu koşullarıyla mücadele edecek. Bu önemli organizasyon (OGR) 1973 yılında başlayan Whitbread Round The World Yarışı’nın devamı niteliğinde. Bu yarışta, 50’nci senesi dolacağı için nostaljik bir uygulama yapılacak. Elektronik seyir cihazları kullanılmayacak. Bilgisayar, GPS, otopilot vs. yasak! Yarış ekipleri hava raporlarını faksla veya yakınlarından geçecek ticari gemilerden öğrenecek. Rota takibi ise sekstant kullanılarak, astro navigasyonla gerçekleştirilecek. Bir başka deyişle yüzyıllar önce gemicilerin eli, ayağı olan klasik yöntemler uygulanacak.

Haberin Devamı

8 ay boyunca Okyanuslar aşılacak 

Ocean Globe Race, dünyanın çevresinde 4 ayakta gerçekleştirilecek. Start tarihi 10 Eylül. Yarışçılar ilk etapta Southampton (İngiltere)-Cape Town (Güney Afrika Cumhuriyeti), ardından Cape Town-Auckland (Yeni Zelanda), daha sonra Auckland-Punta Del Este (Uruguay) ve son ayakta Punto Del Este-Southampton rotasında kıyasıya yarışacak. Toplam 27 bin deniz mili yol alınacak ve 8 ay sürecek. Bir başka deyişle Atlantik-Hint ve Pasifik okyanusları aşılacak. Denizcilerin korkulu rüyası olan Ümit, Leewin ve Horn burunları geçilecek.

Ters akıntılarla sabır testi

Ters akıntıların sabır testine döneceği, ruh ve beden konsantrasyonunun üst düzeyde olması gereken haftalar yaşanacak. Bu yıl yarış tarihinin ilkleri arasına giren iki Türk genci OGR’de yer alacak. Daha önce hikayelerini yazdığım Ezgim Mıstıkoğlu ve ekip arkadaşı Derin Deniz Bınaroğlu, Finlandiya’nın efsanevi tekne markası Swan tarafından 1977 yılında suya indirilen bir yelkenli ile okyanusları aşacak. “Translated 9” adıyla yarışacak takımın diğer özelliği yarısının gençlerden diğer yarısının tecrübeli isimlerden oluşması. Dünyanın farklı ülkelerinden bin 500’ü aşkın gencin katıldığı seçmeleri başarıyla geçen Ezgim ve Derin, Fransız, İtalyan, İngiliz, İrlandalı ve Amerikalı ekip arkadaşlarıyla kısa sürede kaynaştı. Takımlarının sponsorluğu yapay zekâ ile çeviri alanında faaliyet gösteren “Translated” tarafından üstlenildi.

Haberin Devamı

“Sağ salim dönmemiz ilk önceliğimiz”

OGR’de yarışmak her denizci için önemli bir saygınlık göstergesi. İkisi de 21 yaşında olan Ezgim Mıstıkoğlu ile Derin Deniz Bınaroğlu, hiç kuşkusuz önemli bir uluslararası başarıya imza attı. Şu günlerde tüm OGR ekipleri dinleniyor. 17 Ağustos’ta Fransa’da buluşulup deniz yoluyla İngiltere’ye (Soutampton) hareket edilecek. Genç denizcilerimiz, duygularını ortaklaşa dile getiriyor: “Bu durum bizlere inanılmaz geliyor. İngiltere’de start çizgisine geldiğimiz anda yaşadığımız gerçekliği daha net algılayacağız. Şimdiye kadar yaptığımız antrenmanlar binlerce mili geçse dahi 27 bin mil sürecek bu serüvene tam anlamıyla hazırım diyebilmek kimsenin kolay kolay söyleyebileceği bir şey değil. Elimizden geldiğince iyi hazırlandık. Hepimiz kazanma azmiyle katılıyoruz. Bunun yanı sıra güvenliği ve insan faktörünü unutmamamız gerekiyor. Sağ salim dönmemiz ilk önceliğimiz. Ülkemizi temsil edeceğimiz için gururlu ve heyecanlıyız.”

Haberin Devamı

Yarış tarihinde  Türkiye’den ilkler

Ocean Globe Race tarihinde ilk kez bir Türk kadın okyanuslara yelken açmış olacak. Derin de en genç Türk erkek denizci unvanını elde edecek. Onları, ailelerini ve antrenörlerini kutluyorum. Yazımı değerli dostum Aksona Mehmet’e ait bilgilendirme notuyla tamamlamak istiyorum: Denizlerin usta ismi 60 yıldır maviliklerde ve bugüne kadar sualtında geçirdiği süre yaklaşık 30 bin saat. Geçen yazımda yer alan sayısal yanlışı düzeltiyorum. Tüm denizcilerimizin pruvası neta, rüzgâr kolayına olsun.

Teknolojinin bu yarışta yeri yok

Dünya genelinde heyecanla beklenen yarış 10 Eylül’de başlayacak.

Teknolojinin bu yarışta yeri yok

 

14 tekne katılacak 

OGR boyunca Derin başüstünde, Ezgim ise cenova ve balon triminde katkı sağlayacak. Ekibin kaptanlığını İtalyanların dünyaca ünlü ismi Vittorio Malingri yapacak. Yarışa 5’i Fransa’dan, 2’si Finlandiya, 2’si Avustralya, 1’i İspanya, 1’i İtalya, 1’i Güney Afrika, 1’i Amerika ve 1’i İngiltere’den olmak üzere toplam 14 tekne katılacak.

Teknolojinin bu yarışta yeri yok