Hakan Atis

Hakan Atis

info@hakanatis.com

Tüm Yazıları

Rüzgârların, dalgaların sesini dinledi, yunuslarla yarıştı, martılarla selamlaştı. İçindeki gezgini özgür bırakan usta yelkenci Başak Mireli Öcel’den söz ediyorum. Ve Başak Kaptan tamamladığı okyanus etabında Atlantik geçişini yelkenli tekneyle solo gerçekleştiren ilk kadın denizcimiz oldu

Royal Yachting Association (RYA) eğitimlerini Marmaris, Kanarya Adaları ve Southampton Solent Denizi’nde tamamladıktan sonra yıllardır hayalini kurduğu dünya turu için önce Akdeniz’e ardından Atlantik’in derin sularına açılan Başak Mireli Öcel, okyanus etabını 16 Ocak günü başarıyla tamamladı. Böylece Atlantik geçişini yelkenli tekneyle solo olarak gerçekleştiren ilk kadın denizcimiz oldu.

Haberin Devamı

Başak Kaptan okyanusu yendi

Rüzgârın sesini dinleyip dalgalarla dost olan, yunuslarla yarışıp martılarla selamlaşan, haritadan gönlünce yer seçip içindeki gezgini özgür bırakan usta bir yelkenci Başak Mireli Öcel. Bu onun yaşam tarzı. Dünyayı 94 günde solo olarak dolaşan yelkenciliğin efsane ismi İngiliz Ellen MacArthur’u örnek alan cesur yürek, geçen yıl 23 Aralık’ta Cape Verde’den Atlantik Okyanusu’na tek başına yelken açtı. Varış noktası olarak belirlediği okyanusun öte yanına, Martinik’e 16 Ocak’ta başarıyla ulaştı. Dünya turunun diğer etaplarında kendisine eşi Ömer Öcel eşlik edecek. Denizciliğe küçük yaşlarında gönül veren Başak Kaptan, voleybolcu olarak başladığı spor yaşamında daha sonra yön değiştirdi. Yıllar onu koşar adım denizlere sürükledi. Mavi yürekli dosta komple sporcu desem abartmış olmam. Çünkü motosikletiyle Ölüdeniz’den Kayseri’ye kadar 2 bin kilometre yol yapmış, Trans Toros Off Road rotasını aşmış azimli ve aydın bir kadından söz ediyorum. 

Yelken branşıyla 14 yaşında Fenerbahçe Spor Kulübü’nde tanışan Başak Mireli Öcel, aradan geçen yıllarda kendisini denizcilikle ilgili konularda geleceğe hazırladı. Tekne yaşamını, denizin değişken hallerini, temel ilk yardım bilgilerini, bakım onarımın ana hatlarını öğrendi. Bulduğu her fırsatta Marmara ve Ege’nin güneyinde maviliklere koştu. Seyir tecrübesini gittiği ülkelerde de pekiştirdi. Derken özel sektördeki yöneticilik kariyerine nokta koydu ve yelkenciliği yaşamının odak noktası haline getirdi. Yıllar yılları kovaladı ve takvimler 9 Temmuz 2022 gününü gösterdiğinde eşi Ömer Öcel’le birlikte Gökova Ören Marina’dan Akdeniz’e açıldı. Başak Mireli Öcel, dünya seyahatinin Atlantik geçişini tek başına yapmak istediği için okyanus etabını solo gerçekleştirdi. 23 Aralık 2023 tarihinde İstanbul isimli yelkenlisiyle Cape Verde’den uğurlandı. 16 Şubat günü Karayipler’de bulunan Martinik’e sağ salim ulaştı ve turkuaz sulara demir attı. Bu süreçte kendisine seyir emniyeti gereği özel bir uyku düzeni geliştirdi. Aralıklı ve kısa uykularla dinlendi. Teknesinde bulunan uydu sistemi sayesinde sosyal medya üzerinden takipçileriyle iletişimini sürdürdü. Bu durum moral çıtasını zirvede tutmasını sağladı. Şu günlerde dünya seyahatinin diğer etapları için eşiyle birlikte gereken hazırlıkları yapıyor.

Haberin Devamı

Bir başka deyişle yaklaşık 2200 mil tutan Atlantik geçişinin ve elde ettiği başarının keyfini sürerken Pasifik Okyanusu’na merhaba diyeceği günleri iple çekiyor. Başak Kaptan, duygularını “Elbette çok mutluyum. Bu sonucun daha çok kadınımızın denizlere yönelmesine yol açacağını düşünüyorum ve bunu destekliyorum. Her zaman yanımda olan eşime, aileme, dostlarıma sonsuz destekleri için teşekkür ediyorum. Elimden geldiğince deniz ile toplum arasındaki çok yönlü ilişkiye dikkat çekmeyi hedefliyorum” diyerek ifade ediyor. Mavi yürekli denizcimizi yürekten kutluyorum. Dünya seyahatinde eşiyle birlikte sağlık ve mutluluklar diliyorum. Tüm denizcilerimizin pruvası neta, rüzgar kolayına olsun.

Haberin Devamı

Yeni sezona bakış:

Başak Kaptan okyanusu yendi

Türkiye, özellikle son yıllarda gözde olan tekne turizminde başarılı bir yılı geride bıraktı. 2023 sezonuna umutla bakmamızı sağlayan veriler var. Gelecek hafta konuyla ilgili ayrıntılar Mavi Dünya’da.

Başarı:

Başak Kaptan okyanusu yendi

Gemi inşa sektörümüzün uluslararası yıldızlarından Sanmar, başarılarına yenisini ekledi. İtalya, Dominik Cumhuriyeti, Avustralya ve Türkiye’de bulunan müşterilerine geçen aralıkta 8 römorkör teslimi gerçekleştiren Sanmar’ı üretim kalitesi ve insan odaklı kurumsal ilkeleri nedeniyle kutluyorum. Onursal Başkan Orhan Gürün başta olmak üzere Yönetim Kurulu Başkanı Ali Gürün, Başkan Vekili Cem Seven, CFO Dr. Kerim Yazgan ve emeği geçenleri alkışlıyorum.

Güç birliği:

Başak Kaptan okyanusu yendi

GS Yelken Şubesi ve Yelken Milli Takımı Olimpik sporcumuz Ecem Güzel, Türkiye Yelken Federasyonu’nun yıllık takviminde yer alan ulusal ve uluslararası yarışmalara Tezmarin’in sponsorluğunda hazırlanacak. Bu destek 2024 Paris Olimpiyatları’nı da kapsayacak. Tezman Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erol Tezman’ı kutluyorum. Böyle destekler genç sporcularımız için son derece önemli. Örnek olsun.