Hakan Atis

Hakan Atis

info@hakanatis.com

Tüm Yazıları

Yelken sporuyla ilgilenen gençlerimizin, İtalya Yelken Federasyonu çatısı altında, genç yelkencileri şampiyonalara hazırlayan Alp Alpagut’u yakından takip etmesinde yarar var.

"Yelken sporuna ömrünü verdi” sözünü ne zaman duysam aklıma gelen ilk isimlerden biri Alp Alpagut olur. Çocukluk çağlarından itibaren maviliklere imzasını atan eski millî sporcumuz, günümüzde İtalyan Yelken Federasyonu’nda antrenörlük yapıyor.

Milliyet Gazetesi’nin düzenlediği Yılın Sporcusu Ödülleri’nde 1998 yılında en başarılı 5’inci isim seçilen deneyimli yelkencimiz, İtalya Millî Takımı’nın U 16 ve U 19 kategorisindeki gençlerini yetiştiriyor. Bazen bir olay hayatın olağan akışını değiştirir. Alp Alpagut’un Galatasaray Yelken Şubesi’nde yaşadığı gibi önünüzde yeni ufuklar açılır. Sporculuk hayatı başarılarla dolu olan, GS formasıyla optimist sınıfında 1984-1989 arasında yarışan Alpagut, kariyerine laser ile devam etti. 1996 Atlanta Olimpiyat Oyunları, 1997 Bari Akdeniz Oyunları ve uluslararası şampiyonalarda boy gösterdi.

Haberin Devamı

1998 Laser Radial Avrupa Kupası’nın Fransa- Hollanda ve Danimarka’da gerçekleştirilen etaplarını ilk sırada tamamlayıp genel klasmanda Avrupa 1’incisi oldu. Bu unvanını 1999 ve 2000 yıllarında da korudu.

Maviliklerde elde ettiği başarılar sonucu 2001 yılında uluslararası yelken antrenörlüğü şirketi SailCoach’un ekibine katıldı. Böylece hakemlik serüveninin ilk adımını Fransa’da atmış oldu. Günümüzde yaşamını İtalya’nın dünyaca ünlü Garda Gölü’nün güneyinde kalan Sirmione’de sürdüren Alpagut, geçtiğimiz yıllarda Finlandiya Yelken Federasyonu için de çalıştı.

“Çizme”nin genç  yelkencilerini yetiştiriyor

Başarı öyküsü

Ancak, İtalya her zaman onun gözdesi oldu. Bu nedenle yolu geçtiğimiz yıllarda “Çizme”nin genç yelkencileriyle kesişti. Deneyimli yelkencimiz antrenörlük kariyerini Rönesans’ın doğduğu ülkede başarıyla sürdürüyor.

İtalya Yelken Federasyonu çatısı altında U 16 ve U 19 kategorisindeki genç yelkencileri şampiyonalara hazırlıyor.

Bir başka deyişle denizcilik ve yelken alanında dünya çapında olan İtalya’da ülkemizi başarıyla temsil ediyor. Yolu her daim açık olsun. Yelken sporuyla ilgilenen gençlerimizin Alp Alpagut’u yakından takip etmesinde yarar var. Onun ülkemizin yelkencilikteki yerine yönelik görüşleri de önemli.

Haberin Devamı

“Çizme”nin genç  yelkencilerini yetiştiriyor

Tarihe not düşmek adına ana hatlarıyla aktarmakta yarar görüyorum. Türkiye’de yaklaşık 5 bin lisanslı yelken sporcusu ve 100 dolayında kulüp olduğunu belirten    usta isim, şunların altını çiziyor: “Genel olarak su sporlarına ilgi çok az. Yelken de bundan payını alıyor. Üç tarafı denizlerle çevrili bir ülkenin nüfusuna oranlandığında dünya standartlarının çok altında kalıyor. Uluslararası başarı için öncelikle yelkenciliğin yaygınlaştırılması ve sporcu sayısının artırılması gerekli. Bunu başarabilmek için önce denizlerdeki yelkenli tekne sayısını artırmak lazım. Sadece olimpik sınıflar değil, her tür tekneyle insanlarımızın denize açılabilmesi önemli. Olimpiyatlarda başarı için de öncelikle spor politikamız olmalı. Başa gelen her federasyon, sil baştan yapıp strateji değiştirmemeli. Türkiye’de uluslararası yarışlar organize etmek ve bunları gelenek haline getirmek de önemli. Örneğin, 2022 yazında Bodrum’da gerçekleştirilecek Optimist Dünya Şampiyonası’na 60 ülkeden sporcunun gelmesi hedefleniyor. Robert Scheidt ve Fredrick Loof gibi efsane yelkencilerin oğullarıyla orada bulunması bekleniyor.” Alp Alpagut’a antrenörlük yaşamında başarılar diliyorum. Pruvanız neta, rüzgâr kolayınıza olsun.