Hakan Atis

Hakan Atis

info@hakanatis.com

Tüm Yazıları

Son yıllarda yelken sporuna ilginin artması sevindirici. Peki, ilk adım nasıl atılmalı? Nereden başlamalı?

Denizin sesi ve güneşin sıcaklığıyla yaşam sevincimizi artıran yaz mevsimine doğru adım adım ilerliyoruz. Bu hafta yelkene başlamak isteyenler için öneriler paylaşacağım.

Karşıyaka sahilinde yürüyüş yaparken KSK’lı gençlerin İzmir Körfezi’nde salınan teknelerini ne zaman görsem aklıma “Beyaz Kelebekler” gelir. 1960’ların ortasından itibaren yıldızlaşan ve üç üyesi trafik kazası sonucu yaşamdan kopunca giderek zamana yenik düşen efsane müzik topluluğunu özlemle anarım. Çocukluğum onların şarkılarıyla geçti. Pikabımızda “Sen Gidince” çaldığında coşkuyla eşlik ederdik. Hele bir de mahalle sinemamıza Tarık Akan ve Gülşen Bubikoğlu’nun oynadığı filmler geldiyse değmeyin keyfimize. Rüzgâr gibi geçen güzel yıllardı. Bugün, Beyaz Kelebekler’in esin kaynağı olduğu bir yazıyla sizlere merhaba diyorum. Buluşma noktamız her zaman olduğu gibi elbette deniz ve yelken. Son yıllarda bu alana yönelik ilginin artması sevindirici. Peki, ilk adım nasıl atılmalı? Konuyla ilgili olarak eski millî sporcularımızdan Mustafa Onur Durak’la konuştum.

Haberin Devamı

Yaşı yok

Son sözümü baştan söyleyeyim: Yeter ki isteyin, bütün engelleri aşarsınız. Mustafa Onur Durak da aynı görüşte. 2014 yılından bu yana yelkenli yatlarda profesyonel olarak yarışan ve eğitmenlik yapan deneyimli isim şunların altını çiziyor: “Başlangıç sınıfı olarak görülen teknelerde 4 yaşında yelkenciliğe adım atan çocuklara rastlayabiliyoruz. Genel olarak şunu söylemek mümkün, el göz koordinasyonu olan, tercihen yüzmeyi bilen 6-7 yaş aralığında çocukların başlayabilmesi için ideal bir spor. Optimistte üst yaş sınırı 15. Çok keyifli yarışlar yaşanıyor. Çocuklarda sorumluluk bilinci ve özgüveni artıran bir sınıf. Takım ruhu ve disiplin gibi kavramlarla birlikte denizciliği de öğretiyor. 15 yaşından sonra sporcular fiziksel yetenekleri ve özelliklerine göre farklı sınıflara yönelebiliyor.”

Yetişkinler için

Mustafa Onur Durak, yelkenciliğin aslında her yaş için uygun olduğunu belirtiyor. Vazgeçme, erteleme, üşenme olarak formüle edebileceğim görüşlerini şöyle sıralıyor: “Yetişkinler de vakit ayırabildikleri her dönemde ilgilenebilir. Ülkemizde yelkenli yatlarda gerçekleştirilen sürecin öğretildiği kurslar bulunmaktadır. Bu sistem sayesinde hata yapma korkusu geride bırakılıyor. İşler kötüye gitmeden önce muhtemel hataları düzeltebilecek bir eğitmenin varlığı da ekibi rahatlatıyor.”

Haberin Devamı

Yol haritası

Yelken eğitimine başlamak için ilk adımı ADB (Amatör Denizci Belgesi) ve KMT (Kısa Mesafe Telsiz Operatörü Belgesi) alarak yapabilirsiniz. Bu konuda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın www.uab.gov.tr adresini ziyaret etmenizi tavsiye ederim. Türkiye Yelken Federasyonu (TYF) tarafından önerilecek yelken eğitimi veren kurumlarda yapacağınız deniz pratikleriyle bu yolda ilerleyebilirsiniz. İstanbul’da çocuklarınızı bu spora yönlendirmek veya kendiniz başlamak isterseniz Fenerbahçe Doğuş Yelken ve Galatasaray Yelken Şubesi ilk akla gelen kulüpler. Bunların yanı sıra özel çalışan eğitmenler bulabilirsiniz. Benim önerim Türkiye Yelken Federasyonu İstanbul Şubesi’nin (212) 270 40 80 no.lu telefonunu arayıp yetkililerin tavsiyelerini almanız yönünde. İzmir’e gelince… Karşıyaka Spor Kulübü, Göztepe Yelken, Arkas, bu alanda ciddiyetle eğitim veren kurumlar. Türkiye’nin diğer kentlerinde yaşıyorsanız TYF’nin (312) 311 23 61 no.lu telefonunu arayabilirsiniz. 17 Nisan Pazar günü yeniden buluşuncaya kadar pruvanız neta, rüzgâr kolayınıza olsun. Teninizden denizin tuzu, yüzünüzden gülümseme eksik olmasın.

Haberin Devamı

Dalgaların beyaz kelebekleri

6-7 yaş aralığındaki çocukların başlaması için ideal spor olarak görülen yelken, çocuklarda sorumluluk bilinci ve özgüveni de artırıyor.

Dikkat:

Antalya’dan yazan okurumuz İzzet Ünlü, Kaleiçi Yat Limanı’ndaki 61 yıllık mendireğin altının boşaldığına dikkatleri çekiyor. Onarım işlemlerine başlanması için konuyu gündemde tutuyor. Zayıflamış bölümlerin istifli taş tahkimatı ile güçlendirilmesini ve acilen inceleme komisyonu kurulmasını öneriyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın sorunu en kısa zamanda çözeceğine inanıyorum.

Dalgaların beyaz kelebekleri

Kitap:

Karadeniz, Adriyatik, İyon Denizi, Adalar Denizi’nin kuzey ve güney hattı boyunca yelken açmak isteyenler için harika bir başucu kaynağına sahibiz. Yazarının ismini yazmam yeterli olacaktır: Sadun Boro. Gerisi teferruat. Kısmet Deniz (Boro)-Haşim Polat çifti, Sadun ve Oda Boro’nun tecrübelerini günümüze taşıyor. Epona Yayıncılık: (212) 513 03 43.

Tekne:

Salgın sürecinde katamaran (çift gövdeli) teknelerin deyim yerindeyse yıldızı parladı. Bu sınıfın öncü markalarından olan Leopard, 2022 yazında Sail 42, 45, 50 modellerinin yanı sıra Power 46PC ve 53 PC ile dikkatleri üzerine çekecek. Bilgi için: (530) 341 85 65

Dalgaların beyaz kelebekleri