Hakan Atis

Hakan Atis

info@hakanatis.com

Tüm Yazıları

Usta denizci Tolga Pamir, Sevda Ersezer ile Hopa’dan İskenderun’a yelken açmaya hazırlanıyor. Hedefleri sadece yeni bir rekor kırmak değil, denizlerde kadın-erkek eşitliğine, azalan su kaynaklarına, bilinçsiz tüketime dikkat çekmek.

Amatör denizcilik tarihimizin öncü isimlerinden Sadun ve Oda Boro ile Özkan Gülkaynak’ın kitaplarında anlattıkları, Hopa’dan İskenderun’a uzanan rekor denemelerinin vazgeçilmez başlangıcı oldu. Fransa’da ülkemizi başarıyla temsil eden Tolga Pamir, geçen yaz Hopa’dan İskenderun’a yelkenle solo gerçekleştirdiği 16 gün 16 saat 27 dakikalık rekorla Karadeniz’i yeniden gündeme taşıdı. Ardından denizciliğimizin saygın ismi Cumhur Gökova’nın yetiştirdiği Atilla ve Tolga Gökova, aynı rotayı 13 gün, 15 saat, 2 dakika 58 saniye ile geçerek yeni bir rekora imza attı. Onları geride bırakmak için Hopa’dan demir alan Başak Mireli ise perşembe gecesi Giresun açıklarında yaşadığı elektrik arızası nedeniyle rekor denemesini üzüntüyle sonlandırdı.

Haberin Devamı

Sevgili Tolga Pamir’den bir süre önce gelen güzel bir haber dolayısıyla yazı gündemimi değiştirmeye karar verdim. Usta isim, bu kez de Sevda Ersezer ile Hopa’dan İskenderun’a yelken açacak. Amacı sadece yeni bir rekor denemesi değil; dikkatleri, denizlerde kadın-erkek eşitliğine, azalan su kaynaklarına, bilinçsiz tüketime çekmek. Tolga’nın güzel deyişiyle “bu rotanın esas amacı suyu varken korumak!” Bu nedenle sadece rüzgârın gücü ve yelkenle yol alacakları Hopa-İskenderun rotasında ekip arkadaşı Sevda ile yanlarına toplam 150 litre su alacaklar. Bir başka deyişle rota boyunca günlük yaşamda olsa toplam 190 litre su tüketmeleri gerekirken, bu miktarla su ihtiyaçlarını giderecekler. Elde edecekleri derece ne olursa olsun amaçları alkışlanmaya ve desteklenmeye değer.

Teknolojik takip

Tolga Pamir ile Sevda Ersezer, Fransa’da açık deniz yarış ekiplerinin dünya turu ve Atlantik geçişlerinde rekor danışmanlığını üstlenen Meteorolog Christian Dumard’la çalışıyor. Denizcilik camiasının sonucunu merakla beklediği ve ilgiyle takip ettiği denemenin mimarları kendilerine “Duo Challenge4Seas” adını verdi. Atilla ile Tolga Gökova’nın sahip olduğu rekoru kırmayı, İskenderun’a 12 günde ulaşmayı hedefliyorlar. Tolga ile Sevda, bu sürece Bodrum’da antrenman yaparak hazırlandı. Konsantrasyonları üst düzeyde. Kendilerini dört denizin sultanı rüzgâra bırakmadan önce düşüncelerini şu sözlerle dile getirdiler: “Türkiye tarihinde bir kadın ve bir erkek olarak ilk defa gerçekleştirilecek rekor girişimini destekleyen Maçkolik, Masomo, Admost, Tiramisu, Chantuque, Quantum Sails Musto/Sportwork, Sailmaker.org ve Naviga’ya teşekkür ediyoruz. Bu tarz destekler gelecek için son derece önemli. Açık deniz yelken sporunda kadın ve erkek eşitliğine dikkati çekeceğiz. Hopa’dan İskenderun’a kadar olan rota boyunca teknemizde WSSR’ye ait (World Sailing Speed Record Council) özel tracker bulunacak. Süre kayıt altına alınacak. Bu girişimin parkurunun ve süresinin uluslararası rekorlar listesinde tanımlanmasıyla bir ilk gerçekleşmiş olacak. Bu durumun dünya yelkencilerini ülkemize daha fazla çekeceğine inanıyoruz.”

Haberin Devamı

Dört denizin armonisi

Haberin Devamı

Tebrik: İş dünyasının başarılı kuruluşu Arkas Holding’e hayat veren felsefe denizciliktir. Bu nedenle 27 Haziran-7 Temmuz 2022 tarihlerinde Türkiye Yelken Federasyonu’nun ev sahipliğinde Bodrum’da gerçekleştirilecek Optimist Dünya Şampiyonası “Arkas” adıyla düzenlenecek. Sürecin mimarı Bernard Arkas ve Özlem Akdurak’ı kutluyorum. Onlara destek olan, yol gösteren usta denizci Lucien Arkas’ı da saygıyla selamlıyorum.

Yarış: Global Solo Challenge 2023 için başvurular sürüyor. Dünya çevresinde tek başına, durmaksızın ve yardım almadan gerçekleştirilecek yarışa hazırlanan Volkan Kaan Yemlihaoğlu, sürece odaklanmış durumda. Kendisine başarılar diliyorum.

Sergi: Denizcilik tarihi ve sualtı arkeolojisi konusunda kanaat önderi olan Oğuz Aydemir’in özel koleksiyonuna ait “Çeşme Deniz Tarihinin Üç Efsane Amirali” başlıklı sergi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle açıldı. İzmir Tarih ve Sanat Müzesi’nde 30 Eylül’e kadar “Çaka Bey, Mezomorta Hüseyin Paşa ve Cezayirli Gazi Hasan Paşa” ile buluşabilirsiniz.

Dört denizin armonisi