Hakan Atis

Hakan Atis

info@hakanatis.com

Tüm Yazıları

Binlerce yıllık tarihiyle dünyanın en gözde turizm merkezleri arasında yer alan İstanbul’a çok yakışan Galataport bir yıldır kentin dünyaya açılan modern deniz kapısı işlevini görüyor.

Kruvaziyer dünyasının yıldızı

Günümüzde görenleri hayran bırakan, sahip oldukları konforla yolcularına rüya gibi tatiller yaşatan kruvaziyer gemilerine ev sahipliği edebilmek son derece zor. Çünkü su üstünde her biri bir ülke gibi olan devasa deniz taşıtlarının kaptanları ve personeli, deyim yerindeyse 72 milletten yolcuya A’dan Z’ye 5 yıldızlı konfor sunmak zorunda. Bu nedenle bağlandıkları tüm limanlarda onlar da tıpkı misafirleri gibi kendilerine kusursuz hizmet verilmesini bekliyor. Türkiye’nin kruvaziyer turizminde daha fazla söz sahibi olmasını hedefleyen başarılı iki iş insanımızın vizyonu sayesinde günümüzde bunu mükemmel yerine getiren bir tesise sahibiz. Ferit Şahenk ve Serdar Bilgili’yi kutluyorum. Geçen hafta Galataport İstanbul yöneticileriyle özel bir ufuk turu yaptım. Köhnemiş binaların yerini alan modern yapıları inceledim. Denizin 8 buçuk metre altında bulunan mühendislik harikası terminalde dolaşırken ülkemiz adına gurur duydum. Çünkü dünyada bir ilk olduğunu biliyordum. İstanbul’a çok yakışan bu inci gerdanlık, 1 yıldır kentin dünyaya açılan modern deniz kapısı işlevini görüyor.

Haberin Devamı

Fark yaratıyor

Galataport İstanbul, 7 tepeli güzel kentin gözde buluşma mekânı olmayı kısa sürede başardı. Kültür-sanat kurumları, mağazalar, yeme içme mekânları, ofis alanları ve en önemlisi 1.7 milyar dolarlık yatırımı ve 400 bin metrekarelik modern görünümüyle ülkemizin kruvaziyer turizmindeki vitrini oldu. Rönesans tablosu gibi göz alıcı olan tesis, dünyanın ilk yer altı terminalinin yanı sıra kullanılan çevreci soğutma sisteminden atık yönetimine kadar birçok uygulamaya sahip. Bu nedenle Avrupa’nın LEED Platin sertifikasına sahip en büyük ikinci projesi olmayı başardı. Sadece bu da değil, MedCruise Birliği geçen yıl Galataport İstanbul’u Çevresel Sorumluluk Ödülü’ne layık gördü. 2020 yılında, açılmadan bir sene önce aynı kurum tarafından “Salgın Sürecinde Sektöre En Yüksek Bağlılık Gösteren Doğu Akdeniz Kruvaziyer Limanı” ödülü ile taçlandırıldı. Başarılara yönelik aboneliği bu yıl da devam etti. Geçen ay İspanya’nın Malaga kentinde gerçekleştirilen Seatrade Cruise Med Fuarı’nda sektörün prestiji sayılan “Port of the Year” (Yılın Limanı) kategorisinde birincilik kürsüsünü taçlandırdı.

Haberin Devamı

Modern mimari

Galataport İstanbul’un belki de dikkatleri en çok çeken özelliği, kentin tarihi yer altı sarnıçlarından ilham alınarak tasarlanması. Bu zarif estetik anlayışı ve başarılı mimari dokusu nedeniyle Red Dot Tasarım Ödülü’nün de sahibi. Denizin 8 buçuk metre altında bulunan modern terminal sahası da son derece özel. Konveyörlerin yarattığı görsel karışıklığa harika bir çözüm bulunmuş. Tavanda ustaca kamufle edilen 1.2 kilometre uzunluğundaki bavul taşıyıcılar, yolcular için cazip bir yenilik. Galataport İstanbul’da ana liman operasyonları için 32 pasaport kontrol noktası da yer alıyor.

Sayılar ve hedefler

Galataport İstanbul Liman İşletme Genel Müdür Yardımcısı Figen Ayan, hizmete girdikleri 2021 yılından bu yana 120’yi aşkın kruvaziyer gemisine ev sahipliği ettiklerini vurguluyor ve bu yılın sonuna kadar yaklaşık 150 gemi ve mürettebat dâhil 450 bin yolcunun gelmesini planladıklarını belirtiyor. Akdeniz çanağındaki 145 kruvaziyer limanını temsil eden MedCruise Birliği’nin ilk Türk başkanı olma unvanına sahip sektörün başarılı ismi şunların altını çiziyor: “2023 yılından itibaren yıllık, mürettebat dâhil yaklaşık 1.5 milyon kruvaziyer yolcusunun ağırlanması öngörülüyor. Önümüzdeki yıllardan itibaren sadece kruvaziyerle gelenler değil, kentimizi ziyaret eden tüm misafirlerle beraber 7 milyonu yabancı olmak üzere yılda toplam 25 milyon ziyaretçinin ağırlanması hedefleniyor.”

Haberin Devamı

Kruvaziyer dünyasının yıldızı

Son bir not: Figen Ayan’ın 23 ülke ve 145 limanın temsil edildiği MedCruise Birliği’nin Yönetim Kurulu Başkanı olarak imza atacağı başarılara gelecek yazılarımda mutlaka yer vereceğim. Pruvanız neta, rüzgâr kolayınıza olsun.

Kruvaziyer dünyasının yıldızı

Galataport’ta denizin 8.5 metre altındaki mühendislik harikası terminal sahası.