Hakan Atis

Hakan Atis

info@hakanatis.com

Tüm Yazıları

Ülkemizde tekne yapımı yaygınlaşıyor. Mega yatlardan tek veya iki kişilik yelkenlilere uzanan bir yelpazede başarılı işlere imza atılıyor. Elektrik mühendisi Bahadır Eği de inşa ettiği modellerle sektöre renk katan girişimcilerden

Maviliklerde rüzgârla yol almak farklı bir tutku. Adına sevda diyenler haksız sayılmaz. Bahadır Eği, bu yolun gönüllü yolcularından. Özel sektörde uzun yıllar elektrik mühendisi olarak çalıştıktan sonra beyaz yakalı kariyerini emeklilikle sonlandıran Eği, 1993 yılında Zodiac botuna yelken sistemi kurarak başladığı tekne merakını profesyonel iş modeli haline getirdi. Avrupa ve ABD’de fiyat ve ebat bakımından yaygın olan “ulaşılabilir” tekne konusunda ülkemizde önemli adımlar attı. Yurt dışından getirdiği kitapları okudu, sektörde çalışan ustalarla konuştu, denizcilerin ve tekne meraklılarının önerilerini dinledi. Bu sürecin sonunda ilk tasarımı olan 6 metrelik outrigger (ana gövdenin bir veya iki yanına sabitlenen yan destekler) yelkenli kanosunu imal etti. Ardından biplane (çift kanatlı) katamaran tasarladı. Kano modeline “Sniper” adını verdi ve bugüne kadar 12 tanesini maviliklerle buluşturdu. 

Haberin Devamı

Rüzgârla dans eden yelkenliler

Yenilik arayışı

Bahadır Eği, yakın zamanda iki güzel yelkenliyi suyla buluşturdu. Dahası üretimlerini başlatarak amatör düzeyde yelkene başlamak isteyen deniz tutkunlarının hizmetine sundu. “Nokta” adını verdiği tek veya iki kişilik tekne 45 kilogram, 4.5 metrekare sarmalı yelken sistemine sahip, boyu 2.49 metre, eni ise 1.4 metre. Geçen yıl 60 kişi Nokta ile yelkene başladı. Bir süre önce sancak ve iskeleye kıçtan pruvaya dek eklediği hava tüpleri, onu daha da dengeli ve keyifli bir tekne haline getirdi. Araç üzerine tek kişinin yükleyebilmesi için özel aparatı da var. Usta isim, bunun ardından “U530” adını verdiği yeni projesini hayata geçirdi. Özel elyafların ve kompozit malzemelerin kullanıldığı 170 kilogramlık yelkenli 5.30 metre boya, 1.85 metre genişliğe ve 30 kilo salmaya sahip. İki veya üç kişinin yelken yapabilmesine uygun. En önemli özelliği yelkeni çarmıksız ve ıstıralyasız olduğu için direğini tek kişinin rahatlıkla söküp takabilmesi. Ayrıca römork ile kolayca taşınabiliyor ve istenilen her yerde suya indirilebiliyor. Bumbası olmadığı için ani rüzgâr değişimlerine karşı havuzlukta çarpma riski de oluşturmuyor. Sarmalı sistemle oturduğunuz yerden kolayca açıp küçültebileceğiniz 11 metrekarelik yelkene sahip. Bursa’daki Dereli Marin’de üretim yapılıyor. Tasarımlar Eği’ye ait. Teknelerinin yurt dışına açılması için çeşitli teklifler geldiğini belirten Bahadır Eği, “Bana göre yelken ulaşılabilir olmalı. Zenginliğin değil kültürel birikimin göstergesi olarak görülmeli. Geçen yıl Hollanda, Yunanistan ve İsviçre’ye Nokta gönderdik. Bir ülkedeki yelkenciliğin seviyesini küçük teknelerin sayısına bakarak anlayabilirsiniz. Ülkemizde orta kesimin rahatlıkla ulaşabileceği yelkenli tekne yoktu” diyor. 

Haberin Devamı

Rüzgârla dans eden yelkenliler