Hakan Atis

Hakan Atis

info@hakanatis.com

Tüm Yazıları

Son yıllarda teknelerini evleri haline getiren çiftlere sıkça rastlıyorum. Bu yaşam tarzına özenmemek elde değil! Ancak keyifli yanları olduğu kadar zorlukları da var. Su üstünde hayatın püf noktalarını 9 yıldır teknelerinde yaşayan Gamze ve Kaan Erdem çiftine sordum.

Tekne hayatı kapı zilini unutturuyor

Hayat sürprizlerle dolu! Yeter ki yeniliklere açık olun. Mavilikler bu gerçeği daha çabuk öğretiyor. Kendinizi denizle uyumlu yaşamaya bırakırsanız mutlu olacağınız kesin. Bu elbette bir kişisel tercih meselesi, böyle düşünmeyenlere de saygı duyuyorum. Ancak, benim yerim de her daim suyun üstü olmalı. Bu nedenle teknelerini 9 yıldır evleri haline getiren ve yaşamlarını 1979 yapımı Najad 34 HR model yelkenlileri “Dimple”de geçiren Gamze ve Kaan Erdem’in kapısını çaldım. Teknede tam zamanlı yaşamanın inceliklerini sordum. Konuyla ilgili ayrıntılı bilgi edinmek isteyenler, onların Marmaris Netsel Marina’daki keyifli sohbetlerine katılarak bu mutluluğun sırrına erişebilir. Kaan Erdem, uzun yıllar sigorta sektöründe yöneticilik yaptıktan sonra “Buraya kadar” diyerek emekliliği tercih eden ve 1973 yılında Sadun Boro’nun yelkenlisi “Kısmet”te kendisini kucaklayan mavi sevdaya yelken açan usta bir denizci. Bu alandaki gelişiminde İstanbul Yelken Kulübü’nün, dedesinin ve babasının katkısını içtenlikle dile getiriyor. Eşi de tekne yaşamındaki en büyük destekçisi. Uzun yıllar yöneticilik yaptıktan sonra emekli olan ve maviliklere yönelen Gamze Erdem, teknelerine adını veren, onu su üstünde sıcak bir yuva haline getiren iyi bir denizci.

Haberin Devamı

Tekne hayatı kapı zilini unutturuyor

Yeni rotalar

Erdem çifti, 2023’te evliliklerinin 26’ncı yılını kutlayacak. Buldukları her fırsatta rüzgârın serinliğini, mavinin coşkusunu yaşayacaklar. Profesyonel iş yaşamlarını başarıyla sürdüren ve ikisi de İstanbul Yelken Kulübü’nde eğitim alan kızlarının yanı sıra damatları da zaman zaman onlara eşlik edecek. 9 yıldır teknelerinde yaşayan Gamze ve Kaan Erdem, harita başına oturunca yeni ve uzun rotalara yelken açmayı tercih ediyor. Onlara göre teknede yaşamanın en önemli sırrı denizi sevmek. Peki ya sonra? Bu sorumu, “İnsanlara kent yaşamının yorucu temposunun sönümlendiği daha dingin bir ortam sunuyor. Ancak mavi kart uygulaması, marina kiralarının ve elektrik fiyatlarının yüksekliği önemli bir sorun. Bunları göze alanlar için tabiatla iç içe bir yaşam tarzı. Daha kolay sosyalleşiyorsunuz. Hayat tarzınız sade oluyor. Minimal bir yaşama geçtiğinizde aslında ne kadar çok yük taşıdığınızı algılıyorsunuz. Yazları güneş panellerimiz fazlasıyla yetiyor, kış aylarında da zaman zaman elektriği devreye almamız gerekebiliyor. Son hesaplamalara göre, bu da 12 saatte 14 lira civarı tüketim demek. Bulunduğumuz marinada su ücretsiz. Dolayısıyla bu konuda şanlısıyız. Karadaki aylık giderler, aidatlar, doğalgaz vb. ne tutuyor bilgi sahibi değiliz. Ancak karada kiracı olsaydık maliyetimiz daha fazla olurdu. Teknemizde dizel ısıtıcımız var. Geçen sene aylık mazot sarfiyatımız 44 lira tutmuştu” diyerek yanıtlıyorlar.

Haberin Devamı

Tekne hayatı kapı zilini unutturuyor

Yaşam alanı

Teknelerini gıda, yedek parça, giyim kuşam, gerekli araç gereçler vs. için verimli kullanmayı öğrendiklerini ve “Dimple”nin sağladığı alanda gönüllerince yaşadıklarını vurgulayan Erdem çifti, şunların da altını çiziyor: “Tekne hayatında, eşler arasında uyum ve kendine yetebilme becerisi olmalı. Ayrıca küçük bir mekânda çiftlerin mutlaka hobileri bulunmalı. Bize göre çok büyük teknelere gerek yok. Fiziki gücünüzle kontrol edebileceğiniz ve mali düzeyinizle ihtiyaçlarını karşılayabileceğiniz tekne her zaman idealdir. 34-40 feet arası bu nedenle uygundur. Günübirlik misafirlerimizi rahatlıkla ağırlayabiliyoruz. Yatılı konuklarımız için de 2 kişilik kıç kamarayı tahsis ediyoruz. Şunu da vurgulamak istiyoruz; ülkemizin çok özel bir coğrafyası var. Ne yazık ki kıymeti bilinmiyor. Denizcilik eğitimi ilkokuldan itibaren müfredata girmeli. Karar vericilerin de deniz sporları ve amatör denizcilikten gelmesi, Türkiye’ye ciddi fayda sağlar.”

Haberin Devamı

Gamze ve Kaan Erdem’e mavi yaşamlarında aile bireyleriyle birlikte mutluluklar diliyorum. Gelecek yazıya kadar pruvanız neta, rüzgâr kolayınıza olsun. Esen kalın.

Kitap: Her biri alanında uzman bilim insanlarımızın hazırladığı “Yaşayan Deniz” adlı önemli araştırma, Naviga tarafından yayımlandı. Denizlerimizdeki doğal yaşam örtüsünü ve canlıları tüm ayrıntılarıyla gün ışığına çıkaran eserin editörlüğü Şükran Cirik, Tahsin Ceylan ve Barış Akçalı tarafından gerçekleştirildi. “Yaşayan Deniz”, İlknur Ak, Barış Akçalı, Eren Akçiçek, Hüseyin Arıkan, Tahsin Ceylan, Sema Cirik, Şükran Cirik, Güner Ergün, Gülden Atkın Gençoğlu, Bülent Gözcelioğlu ve Harun Güçlüsoy’un imzasını taşıyor.

Tekne hayatı kapı zilini unutturuyor

Geri sayım: Kıyılarımızı dünyaya tanıtmak için 2021 yılından bu yana solo ve ikili olarak Hopa’dan İskenderun’a rekor sürede seyirler gerçekleştiren Tolga Pamir, bir kez daha kolları sıvadı. Profesyonel denizcilik kariyerini Fransa’da sürdüren usta yelkencimiz, yıl içinde 2’si kadın, 2’si erkek 4 genç yelkenci ile aynı rotayı yeniden aşacak. “Yarınlarımız gençlerimizdir” diyen Tolga Pamir’e ulaşmak isteyen mavi yürekliler Instagram@tolgapamir veya www.tolgapamir.net üzerinden iletişim kurabilir.

Tekne hayatı kapı zilini unutturuyor

Tekne: Tezmarin, Cryptom Bosphorus Boat Show’da Arcadia Sherpa 60’ın Türkiye tanıtımını başarıyla gerçekleştirdi. Güvertesindeki geniş yaşam sahasıyla dikkati çeken modelin Sky Lounge alanı, motor yat sahiplerinin isteklerine göre kapalı veya açık güverteye dönüştürülebiliyor. Modern ve güzel çizgilere sahip modeli, Türkiye’ye getiren Ralf Tezman, gördükleri ilgiden memnun olduklarını vurguluyor. Tezmarin ekibine başarılı ve bol kazançlı bir yıl diliyorum.

Tekne hayatı kapı zilini unutturuyor