Hanife Baş

Hanife Baş

hanife.bas@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Mobil uygulamalar tatile gitmeye hazırlananlara yardım ediyor. Bunlar hem tatil öncesinde hem de tatil sırasında hayatı kolaylaştırıyor. Otel, yolculuk konularında bilgi veriyorlar. Bayramlaşma için uygulamaları da hatırlamakta yarar var.

Pandemi nedeniyle iki yıldır bayramı evlerde kutluyorduk. Bu yıl ise evlerde kalmak zorunda olmayacağımız bir bayram kutlayacağız. Pek çok insan seyahat planları da yaptı. Yurtiçi ve yurtdışında seyahat edecek olanlar mobil uygulamalarla seyahatlerini daha rahat ve güvende geçirebilecek.

Haberin Devamı

Mobil uygulamalar tatile gitmeye hazırlananlara yardım ediyor. Bu uygulamalar hem tatil öncesinde hem de tatil sırasında hayatı kolaylaştırıyor. Otel, yolculuk, araç kiralama gibi konularda bilgiler veren pek çok mobil uygulama var. Ulaşımdan konaklamaya kadar her türlü seyahat planını kolaylaştırıyorlar. Bu uygulamaların belli başlılarını listeledim.

Yolculuğa çıkmadan önce

Konaklama ve bilet: Tatil öncesinde en önemli şey yolculuğa karar vermek. Uygun fiyatlı bilet bulmak çok önemli. Bu tarzda pek çok uygulama var. THY, Enuygun, Obilet, Skyscanner gibi mobil uygulamalara destinasyon girerek en uygun fiyatlı biletleri bulabilirsiniz. İyi fiyatlı otel için Booking.com, Hotels.com, Trivago, Tripadvisor, Hostelworld, Airbnb gibi uygulamalar istediğiniz fiyata otel, hostel, paylaşımlı ev bulmanızı sağlıyor. Bu uygulamalar size seyahat edeceğiniz tarihlerde en uygun olan lokasyonları sunarak erken rezervasyon fırsatı veriyor. Flightradar24 uygulaması, anlık olarak tüm uçakların takibini yapıyor.

Valiz hazırlarken: Valiz hazırlama konusunda da mobil uygulama var. Seyahate çıkmadan önce valizinizi hazırlamanıza yardımcı olur. Size zaman kazandırır ve yanınıza almanız gereken tüm eşyaların eksiksiz olmasını sağlar. Easy Pack gibi uygulamalar ücretsiz. Bu uygulama yolculuğunuzda bavulunuzda olmasını isteyebileceğiniz şeyleri size önerir, böylece nelere ihtiyaç duyabileceğinizi düşünerek saatler harcamanıza gerek kalmaz. Ayrıca eski listelerinizi daha sonra tekrar kullanmak üzere saklar. Valiz hazırlama asistanı seçtiğiniz seyahat kriterine göre eşya listenizi otomatik oluşturur.

Haberin Devamı

Bayram ve seyahate mobil yardımcılar

İnternet önemli ihtiyaç

Yakındaki Wi-Fi’ı bulmak: Tatilde internet büyük ihtiyaç. Özellikle otel ve bina dışındayken paketinizden çok fazla harcama yapmak istemeyebilirsiniz. Wi-Fi Map, Wi-Fi Finder gibi uygulamalarla yakınlardaki en güçlü kablosuz ağları bulabilirsiniz. Tatilde fotoğraf çekmek ve paylaşmak daha yoğun olacak. Daha fazla kota gerekecek.

Hava durumu takibi: Yerli ve yabancı pek çok mobil uygulamayla hava durumu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. On güne kadar tahminde bulunuyorlar. Canlı Hava Durumu, Meteoroloji Hava Durumu, Accuweather gibi mobil uygulamalar sizin sürprizlere yakalanmanıza engel olur. Valizinize de ona göre kıyafetler koyabilirsiniz.

Haritalar: Seyahat için haritalarınızı güncellemeyi unutmayın. Özellikle kendi aracınızla yola çıkıyorsanız. Google Maps, Yandex, Moovit, Citymapper gibi uygulamalar yolunuzu bulmanıza yardım ediyor. Kaybolmanıza engel olup rotanızı en hızlı şekilde bulmanızı sağlıyorlar.

Haberin Devamı

Çeviri ve kur: Yurtdışına seyahat edecek olanlar için dil sorunu da yaşanabilir. Google Çeviri uygulaması bu konuda yardıma yetişiyor. Birçok dilde işinize yarayacak şekilde çeviriler yapabilirsiniz. Ayrıca gittiğiniz ülkenin diline göre pek çok dilde mobil uygulama ve sözlük var. Onları da araştırabilirsiniz. Dolar, Euro gibi döviz kurlarını ise döviz kuru uygulamalarından takip edebilirisiniz. Canlı Döviz, XE Currency bunlar arasında.

Bayramlaşmak için: Pandemi döneminde 65 yaş üstü dahil video konferans ve anında mesajlaşma uygulamalarına alıştı. Bu bayramda fiziksel ziyaretler daha fazlalaşacak ancak uzakta olanlar bu tarz uygulamalara hücum edecek. Başta WhatsApp, Facebook Messenger olmak üzere, BiP, Telegram, Signal, Skype, Zoom, Teams, WebEx gibi uygulamalar en çok kullanılanlar arasında. Zoom pandeminin yıldızı parlayan video konferans uygulaması. Daha çok iş amaçlı kullanılsa da arkadaş ve aile gruplarında kullanımı yaygın. BiP yerli bir uygulama. Bu uygulamaların hepsi ailece ve arkadaş grupları arasında toplu bayramlaşmalar için kullanılabilirler.