Hanife Baş

Hanife Baş

hanife.bas@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Tatildeyken de teknolojiden vazgeçmek mümkün görünmüyor. Deniz, kum, güneşten siz yararlanırken, teknolojik cihazlarınızı korumanız gerekiyor. Aşırı ısınan, suya ve kuma maruz kalan cihazlar arızalanabilir. İşte yapılabilecekler

Pandemi yasaklarının kalkmasıyla herkes tatil beldelerine akın etmeye başladı. İş ve özel hayatın birbirine geçtiği bu dönemde, tatildeyken de teknolojiden vazgeçmek mümkün görünmüyor. Tatilde eğlence, bilgi ve iş amaçlı olarak cep telefonu, bilgisayar, tablet ve fotoğraf makinesi kullanacak olanların dikkat etmesi gerekenler bulunuyor.

Haberin Devamı

Deniz, kum, güneşten siz yararlanırken, teknolojik cihazlarınızı korumanız gerekiyor. Öncelikle cihazlarınızın su ve toz geçirmezlik özelliklerinin farkında olun. Su geçirmezlik pek çok teknolojik cihazda artık standart bir özellik haline geldi. Siz de plajda yanınıza alacağınız tekno cihazlarınızın su geçirmezlik özelliği olmasına dikkat edin. Kaç metreye kadar suya dayanıklı olduklarını araştırın.

Güneşe maruz kalmasın

Yaz tatilinde en çok dikkat etmemiz gereken cihaz tabii ki cep telefonu. Bir an olsun yanımızdan ayırmadığımız telefonumuz, güneş, kum ve suya maruz kalınca çok yıpranır. Aşırı ısınan cep telefonları arızalanabilir, kapanabilir. Yüksek ısıda cep telefonlarının pilleri de zarar görür. Pilin performansı düşer. Bu nedenle cep telefonunuzu her zaman gölgede bırakmaya çalışın. Sağlam bir kılıf kullanın ve torbada kalmasına özen gösterin. Üzerini örtün. Telefonunuza doğrudan güneş ışını gelmemesine dikkat edin.

Peki, bütün önlemleri almanıza ve dikkat etmenize karşın cep telefonunuzu su geçirirse, yanlışlıkla denize, havuza düşerse ne yapabilirsiniz? Islanan cep telefonunu hemen kapatıp üzerini silin. Sim kartını ve hafıza kartını çıkartın. Ardından fön makinesiyle kurutun. Kulaklık girişi, şarj ve kart yuvalarını kurutun, vakumlayın. Telefonu pirinç dolu bir tabakta bekletin. Ancak bütün bu önlemleri deneyip sonuç alamayabilirsiniz. Çünkü suya düşen bir telefonu tekrar çalıştırmak zor olabilir. İlk müdahaleyi yaptıktan sonra hızlıca yetkili servise başvurun.

Haberin Devamı

Plajda kum tehlikesi de var. Cihazın içine giren kum taneleri bozulmasına neden olabilir. Kumdan kurtulmak için ince bir fırçayı yanınızda götürebilirsiniz. Nemli bir bez de işinizi görür. Dış etkenlere karşı kılıfını ve ekran koruyucusunu iyi seçmelisiniz. Cep telefonunu plaj çantasında daha rahat saklamanızı sağlayan şeffaf poşetleri yanınızda götürmeyi unutmayın. Diğer yandan denizde veya havuzda cep telefonunuzun çalınma tehlikesi de var. Bunun için şifrelerinizi aktif hale getirin ve çift kademeli korumayı etkinleştirin. Ayrıca IMEI numaranızı bir kenara not etmeyi unutmayın.

Bilgisayara su girerse

Uzaktan çalışmanın yaygın olduğu günümüzde plajda bilgisayarıyla çalışanların sayısı da fazla. Peki, bilgisayarınız su ve kumla temas ederse ne yapmalı? Öncelikle güç düğmesine basıp kapatın. Bilgisayarı ters çevirip suyun akmasını sağlayın. Mümkünse bataryayı çıkarın. USB cihaz, şarj kablosu, fare gibi cihazların bağlantısını hemen kesin. Kuru bir havlunun üzerine ters bir şekilde çevirin ve sıvının akmasını sağlayın. Kuru bezle tuş takımı ve ekranı silebilirsiniz. Kuru ve ılık bir yerde bir gün bekletin. Sonra hızlıca teknik servise başvurun. Verilerinizi yedeklemeyi de unutmayın. Deniz veya havuz kenarında bilgisayarınızı koruyacak kılıflar edinmeye de özen gösterin.

Haberin Devamı

Akıllı telefon, bilgisayar, tablet ve fotoğraf makinesi gibi cihazlarda ekranı temizlemek için yumuşak, tüy bırakmayan bir bez kullanılması öneriliyor. Mikrofiber bezler bu konuda işe yarıyor. Ekranda çizik bırakma ihtimali olan kağıt havlu ve benzeri şeylerle ekranı silmemeniz öneriliyor.

Bunları yanınızda götürün

Tatile giderken yanınızda bulundurmanız gereken tekno aksesuarlar da var. Bunlar tatilinizi daha verimli geçirmenizi sağlar. Yüksek kapasiteli bir harici batarya yani powerbank şarj sorunu yaşamanızın önüne geçer. Normalden fazla internet kullanacağınızı unutmayın. Kablolu ya da kablosuz kulaklık alın. Plajda müzik dinlemek, konuşmak ya da çalışmak isterseniz işinizi kolaylaştırır. Koruyucu kılıf, taşınabilir hoparlörler de size yardım eder. USB bellek ya da hard disk de işinize yarayabilir. Verilerinizi yedeklemeniz gerekebilir. İçindeki sim kartla interneti kablosuz olarak daha fazla insanın kullanmasını sağlayan taşınabilir internet çözümlerini de dikkate alabilirsiniz.

Deniz, güneş ve kumdan korunun

YENİ ÜRÜN

Müzik zevkini artırıyor

Huawei’nin açık tasarıma sahip aktif gürültü engelleme özellikli kulaklığı FreeBuds 4, bas güçlendirmesiyle sürekli olarak yüksek ses kalitesi seviyesinin korunmasını sağlıyor. Ayrıca kulaklık tüketicilere daha iyi bir dinleme deneyimi sunmak için çeşitli yeni özellikler ekleyen bir yazılım güncellemesi de aldı. Huawei, uyarlanabilir kulak eşleştirme, profesyonel ses efektleri aracılığıyla sesi her kullanıcı için özelleştiriyor. FreeBuds 4, farklı müzik türlerini yönetmek için yerleşik çeşitli profesyonel ve kişiselleştirilmiş ses efektlerine sahip. Şu anda üç ekolayzer modunu destekliyor. FreeBuds 4, 1.399 TL fiyatla Huawei Online Mağaza’da satışa çıkarıldı.

Deniz, güneş ve kumdan korunun