Hanife Baş

Hanife Baş

hanife.bas@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Tatile, yazlığa veya memleketine gidecek olanların ev güvenliğini de düşünmesi gerekiyor. Güzel bir tatil yapayım derken hırsızlara davetiye çıkartmamak lazım. Evde güvenlik teknolojileri gelişirken, basit önlemler almak da mümkün

Uzun bir bayram tatili için son hazırlıklar yapılıyor. Tatile, yazlığına veya memleketine gidecek olanların ev güvenliğini de düşünmesi gerekiyor. Güzel bir tatil yapayım derken hırsızlara da davetiye çıkartmamak lazım. Zaten pandemi sonrasında evden çalışmanın artmasıyla Türkiye’de güvenlik teknolojilerine ilgi artıyor. Sektördeki son gelişmeleri Pronet Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Olgun Kükrer’le konuşuyorum. Türkiye’de elektronik güvenlik sistemlerinde penetrasyonun gelişmiş ülkelerin çok gerisinde olduğunu anımsatıyor. Ancak pandemi sürecinde acil sağlık destekleri ve kapalı olan işyerlerinin güvenliğini sağlama ihtiyacının pazarın dinamiğini değiştirdiğini söylüyor. Kükrer, kullanıcıların artık standart sistemler yerine özel güvenlik ihtiyaçlarına göre kişiselleştirilebilecek sistemleri tercih ettiğini dile getiriyor:  

Haberin Devamı

“Akıllı ürünler, platformlar arası uygulamalar, nesnelerin interneti gibi teknolojiler sektöre yön veriyor. Bu çözümler mobil cihazlar üzerinden uzaktan da kontrol edilebiliyor. Uzakta yalnız yaşayan aile büyüklerini merak edenler için de mobil panik butonu tarzında ürünlere ilgi arttı.” 

Önce güvenlik sonra tatil

Sezonsal artış var 

Evden çalışmanın yaygınlaşması da güvenlik teknolojilerine ilgiyi artırmış. Kükrer, “Ankara, İstanbul ve İzmir gibi büyükşehirlerde hem de ikametin arttığı yazlık bölgelerde kullanıcı sayımızda yüzde 20 artış oldu” bilgisini verdi. Ev ve iş yeri güvenlik çözümlerine uzun tatiller öncesinde talep artıyor. Kükrer, “Yaz aylarında sezonsal artışlar yaşıyoruz. Şehirler boşalıyor ve güvenlik ihtiyacı artıyor. Uzun bayram tatillerinde de aynı talep artışıyla karşılaşıyoruz. Ayrıca büyük şehirlerdeki evlerinden ayrılarak yazlıklarına giden tüketiciler hem kışlık hem de yazlık evlerini güvenlik altına almayı istiyorlar ve bu da ikiye katlanan bir talep yaratıyor” diyor. 

Haberin Devamı

Ev güvenlik teknolojilerine farklı ürünler de ekleniyor. Akıllı kilit, termostat, priz, zil bunlar arasında. Akıllı zille zile basanı telefon üzerinden görüntülemek mümkün. Akıllı kilitle kapı uzaktan açılıp kapatılabiliyor. Akıllı prizle de evde ütüyü prizde unutma gibi durumlarda uzaktan kontrol etme imkanı sağlanıyor. Akıllı video ise kullanıcıların cep telefonlarından evlerini ya da iş yerlerini istedikleri anda izlemelerine olanak tanıyor. 

Basit önlemler alabilirsiniz

Olgun Kükrer, tatile gitmeden önce evlerde basit güvenlik önlemler alınabileceğine dikkat çekiyor: 

“Evden ayrılırken kapı, pencere ve balkonların kilitlenmiş olup olmadığı mutlaka kontrol edilmeli. Kilitlenmemiş ya da yeterince güvenliği sağlanmamış evler hırsızların en çok tercih ettiği noktalar.

Kapıların kilitlerinin güvenli olup olmadığı da kontrol edilmeli. İyi kilit sistemi yoksa mutlaka değiştirilmeli.
Genel kanının aksine evde yokken ışıkların sürekli açık bırakılması evde kimsenin olmadığı algısı yaratarak hırsızlık olaylarına davetiye çıkarabilir.

Haberin Devamı

Evden uzun süreli bir ayrılma söz konusuysa posta kutusunda biriken belge ve faturalar hırsızlar için önemli ipuçları. Şehir dışına çıkarken posta kutularının birine emanet edilerek, gelen evrak ve belgelerin alınmasını istemek daha güvenli olacaktır. *Elektronik cihazların, doğalgaz ve su vanalarının kontrol edilmesi ve mümkünse elektrik bağlantılarının kapatılarak oluşabilecek herhangi bir elektrik kaçağı ve diğer tehlikelere karşı önlem alınması gerekir. Değerli eşyaların evde değil banka kasasında saklanmasını öneriyoruz.”

Cepte yeni modeller

OMIX, akıllı telefon modelleri X400, X600 ve X700’ü lanse etti. OMIX X400, 6.53 inç ekran ve 4 GB Ram’e sahip. Ram’i sanal OMIX 4 GB VRAM’le 8 GB Ram’e çıkabiliyor. X600, tasarımı ve sonsuz ekranla öne çıkıyor. Cihaz, profesyonel seviyede oyun deneyimi sunuyor. 6.78 inç’lik ekranı, dörtlü yapay zekaya sahip kamerasıyla, yüksek çözünürlüklü 50 MP sensoru ve AI 108 MP çekim moduyla iyi çekim imkanı sağlıyor. OMIX X600, gün içinde şarj oranınız düşük seviyelere ulaştığında hayat kurtaran ultra güç tasarruf moduna geçerek kalan şarjınızı günlük kullanıma yetecek şekilde organize ediyor. 

Önce güvenlik sonra tatil

X700, 6.43’inç’lik ekranı, dörtlü yapay zekaya sahip kamerasıyla öne çıkıyor. 4K çözünürlükte video kaydı ve 64 MP sensörü, AI 108 MP çekim moduyla yüksek kalitede çekim imkanı sağlıyor. 5.000 mAh’lık pili var. Ultra güç tasarruf modu ile enerjinizi hiç bitirmiyor. X400, 4.199 TL, X600 4.999 TL, X700 7.999 TL fiyata sahip. 

Erişilebilir fiyat 

TCL 30 Serisi de, Türkiye’ye geldi. TCL 30+ ve TCL 30 erişilebilir fiyatla öne çıkıyor. TCL 30+, 128 GB, TCL 30 ise 64 GB depolama alanına sahip. Her iki cihaz da 50 MP AI üçlü kameraya sahipken TCL 30+ modellerinde ultra geniş açılı bir ön kamera var. Her iki modelde de 6.7 inç’lik Amoled ekran ve 5.010 mAh’lık pil bulunuyor. İki telefon, 18W hızlı şarjı da destekliyor. TCL 30+ 128 GB depolama seçeneği ile 6.999 TL, TCL 30 64 GB depolama seçeneği ile 6.499 TL fiyata sahip.